donderdag 7 april 2016

Panama

Pieter Lesaffer
     Een nadeel van een vrije samenleving is dat je misdaden weliswaar niet mag begaan, maar dat je ze toch mag goedpraten. Goedkeuren mag eigenlijk ook, maar dat komt minder voor. Sartre deed het.
    Of je nu een bom laat ontploffen in een luchthaven of metro, een terrorist
verbergt voor de politie, een ordehandhaver bekogelt met stenen, of zwart geld verstopt in een Panamees nepbedrijf – er zal altijd wel iemand opstaan die een excuus verzint en verspreidt langs facebook of twitter, of langs een hoofdartikel in de krant. Je weet wel, zo iemand die beweert dat repressief optreden niet veel zin heeft als je de ‘diepere oorzaken van het probleem niet aanpakt’ – het weze achterstelling in het onderwijs of een al te zware belastingdruk.
    De bedenker en verspreider van zulke excuses kun je in een vrije samenleving niet straffen. Daar staat tegenover dat je in een vrije samenleving die excuses naar hartenlust mag hekelen en de bedenkers en verspreiders ervan de les mag lezen. Pieter Lesaffer van Het Nieuwsblad (hier) doet dat met de goedpraters van de Panamese nepbedrijven.
    Gelukkig mogen we ook Pieter weer naar hartenlust over de hekel halen, want zijn artikel staat vol onzin. Hij beweert dat de hackers die binnengebroken zijn in het computersysteem van het Panamese zakenkantoor Mossack-Fonseca ‘het werk gedaan hebben dat eigenlijk door een ministerie van Financiën moest gebeuren’. Maar een ministerie van Financiën – aan wélk ministerie van Financiën denkt Pieter? – mag in zijn strijd tegen zwart geld (en terreurgeld) juist geen onwettige daden stellen zoals hacken. En als men dat heimelijk toch doet, want er is veel dat we niet weten, kunnen de aldus verzamelde gegevens niet gebruikt worden voor een rechtbank. Toch niet in een vrije samenleving.
     Misschien maken Poetin en de Chinezen zich minder druk om zo’n regeltjes. Dat kan. Maar als het over Panama gaat, is het nogal stil aan die kant (hier en hier).
 

4 opmerkingen:

  1. Tja, in zijn 'onderwijsperiode' vertoonden Lesaffers artikels hetzelfde gehalte. Ik heb daar illo tempore nog eens een blogpost aan gewijd.
    Overigens: dit is een uitstekend geschreven blog. Ik kom hier nog terug:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kunt u mij een referentie geven van die blogspot. Als leraar ben ik erg geïnteresseerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat blog heb ik van het net gehaald, het bevatte wat scherpere kritiek, o.a. ivm. onderwijs. In mijn huidig blog, http://www.cycade.blogspot.be/, houd ik me bezig met mijn hobby, waar mijn onderwijspraktijk toch ook nog geregeld zijn kop opsteekt. Maar onder het label 'kemel' heb ik bijv. een verzameling bloopers van krantenschrijvers en radiojournalisten die graag chic doen met verwijzingen naar de antieke cultuur, maar er stevig naast trappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Cycade heb ik ondertussen al bezocht ... en er veel plezier aan beleefd. Ik geef de link door aan mijn collega's classici.

    BeantwoordenVerwijderen