Longreads: als het ietsje (of veel) langer mag zijn

zondag 18 februari 2024

Instagram, Deep Nudes, etc.




Soms is er een krant waar er geen enkel stuk in staat dat mij uitnodigt om commentaar te geven, en soms is er een krant zoals die van 17-18 februari.

Minder politiek op Instagram
      Mark Zuckerberg wil ervoor zorgen dat politieke boodschappen op Instagram of Threads minder zichtbaar zijn en niet langer viraal gaan. Standaard-journalist Dominique Deckmyn lijkt daar niet gelukkig mee. ‘Worden Instagram en Threads gewoon even saai als Facebook geworden is?’ vraagt hij zich af. Hij vindt het momenteel ‘spannender op X of op Tiktok.’ En nog: ‘Zuckerberg wil dat we alleen de holle berichten van celebrity’s consumeren, onder elkaar praten over eten en mode, en veel reclame zien en spullen kopen.’
      Twee stellingnames van Deckmyn trekken mijn aandacht. Ten eerste: hij verklaart Zuckerbergs keuze door met de vinger te wijzen naar de EU en haar Digital Services Act. ‘Daardoor wordt meta een soort nutsbedrijf: een streng gereguleerde maar tegelijk onaantastbare monopolist, die er door Europa mee belast is om een keurig gemodereerd internet te verzekeren. Dan is een keuze voor saaiheid waarschijnlijk het veiligst, en op termijn het lucratiefst.’ Met andere woorden: als internet ‘saai’ wordt komt dat door de regelzucht van de EU, door het conformisme van de eigenaar-miljardair, en door de meerderheid van de gebruikers die liefst lezen en schrijven over de celebrity’s, mode en eten.
      Het is ondertussen duidelijk wat Deckmyn bedoelt met ‘saai’: afwezigheid van maatschappelijk debat. Dat brengt mij bij zijn tweede stellingname. Er zijn volgens Deckmyn twee soorten mensen die deelnemen aan dat debat op de sociale media: mensen die ‘stoere rechtse taal’ spreken, en ‘linkse opiniemakers’ die ‘keuriger formuleren,’ maar die – nu komt het – ‘in wezen even polarizerend zijn’. Is het niet verrassend zoiets te lezen onder de pen van een Standaard-journalist? 

Planten zijn verwanten
     Botanicus Robin Wall Kimmerer vindt dat we niet alleen voor dierlijk, maar ook voor plantaardig leven 
respect moeten hebben. ‘De mens moet op een andere manier in het leven staan. Niet als de dominante soort, maar als deel van het geheel.’ Ik ga dat artikel natuurlijk niet helemaal lezen, maar een groot afgedrukte quote stelt mij gerust. ‘Respect hebben voor het feit dat planten wezens zijn, betekent niet dat we ze niet meer consumeren.’ Ik heb mij die vraag in het verleden wel eens gesteld wanneer ik aan het piekeren was over de vegetarische kwestie.

Valse naaktbeelden
     Er is onderzoek gedaan naar hoe onze jeugd met valse naaktbeelden, de zogenaamde deep nudes, omgaat. 14 procent heeft ooit al een deep nude ontvangen en 8 procent heeft er al een proberen te maken. Ik vind dat tweede cijfer nogal hoog in verhouding tot het eerste. Maakt men die deep nudes misschien alleen voor zichzelf? Of stuurt men die maar naar twee personen door? Ook valt het mij op dat zoveel jongeren bereid zijn om hun slechte motieven toe te geven. 23,7 procent handelde uit ‘wraakzucht’, 14,6 procent deed het om te ‘vernederen’, 14,2 procent om ‘macht te hebben’. Slechts 13,7 procent deed het omdat men het ‘grappig’ vond. Eigenaardig.
     Wat bij zulke cijfers bijna altijd ontbreekt, is een uitleg over de onderzoeksmethode. Dat is nochtans wat mij het meeste interesseert.

Oekraïne
     Interview met Mustafa Nayem die een grote rol speelde bij de Maidan-opstand van 2014. Opvallende uitspraak: ‘Af en toe duikt in ons land een corruptiezaak op. Ik kan alleen zeggen dat het niet vanzelfsprekend is om tijdens een oorlog overal controlemechanismen te installeren.’ De uitspraak relativeert – wellicht ten onrechte – de omvang van de corruptie in Oekraïne. Maar het lijkt mij wel zeker dat oorlog gunstige voorwaarden voor corruptie schept en ongunstige om die te bestrijden.

Kernenergie
     Het stuk staat op de economiepagina’s. Ik verwacht dus eerder zakelijke informatie dan groene framing. ‘Franse nucleaire reus klimt uit diep dal.’ Goed zo! ‘Frankrijk wil dat EDF minimum veertien nieuwe reactoren bouwt.’ Prima! ‘Het is voor België goedkoper om Franse kernenergie aan te kopen, dan om gascentrales in eigen land te zetten.’ Koren op mijn molen! Alleen het probleem van de kostprijs blijft. ‘Of het bedrijf de kosten van de nieuwe reactoren alleen kan dragen, valt sterkt te betwijfelen. Vroeg of laat zal de Franse staat geld op tafel moeten leggen.’ Eigenlijk kan men dan beter de elektriciteit duurder maken. Of misschien de veiligheidsvereisten wat temperen. 

Erik van Looy
     Mijn stukje van gisteren over Erik Van Looy die een #MeToo Awareness seminarie gevolgd heeft, kun je met wat goede wil ‘satirisch’ noemen. Het stuk van Jo Van Damme over hetzelfde onderwerp is dat zeker. ‘Maar satire,’ waarschuwde ik mijn leerlingen, ‘is een moeilijk begrip. Satire probeert grappig te zijn, maar is minstens ook een vorm van spot en kritiek. En dan moet je goed weten, zeker als je het woord gebruikt op een mondeling examen, waarmee gespot wordt en waarop kritiek wordt gegeven.’
     Als ik het zo bekijk is er een groot verschil tussen mijn stukje en dat van Van Damme. Ik spotte met bedrijven die seminaries inrichten om zich in te dekken tegen #MeToo-klachten, en Van Damme spotte met Erik Van Looy die misschien op dat vlak niet het heilige boontje is waarvoor hij zich uitgeeft. Misschien hebben we allebei een punt; ik ken Van Looy alleen van zijn niet geheel zindelijke lach als er in De Slimste Mens een dubbelzinnige opmerking te horen viel. 
 

Geboortecijfers
     Op de opiniepagina’s vraagt Harold Polis zich af of de vergrijzing die zich aankondigt alleen door immigratie of hogere geboortecijfers kan worden bestreden? Goede vraag. Wat verder in zijn stuk stelt hij dat het ‘kapitalistisch realisme’ niet meer mogelijk is nadat de kredietcrisis van 2007 had aangetoond dat onvoorspelbaarheid nooit kan worden weggecijferd. Maar het eigene van het kapitalisme is precies dat het een redelijke manier is om met onvoorspelbaarheid om te gaan. Voor voorspelbaarheid – of de illusie ervan – moet je bij de planeconomen zijn. Voor ‘domheid, overmoed en verkeerde inschattingen’ ook trouwens.

Neonazi’s in Boedapest.
     Christophe Busch heeft in Boedapest een ‘wandeling’ gezien van wel duizend neonazi’s uit verschillende landen van Europa. ‘Mijn ogen vielen uit mijn kassen,’ schrijft hij. ‘De wandeling werd de voorbije jaren soms verboden, maar meestal oordeelde het Hongaarse hooggerechtshof omwille van ‘de democratie’ dat het evenement moest kunnen doorgaan. Een respectabel standpunt, ware het niet dat zich hier een gevaarlijk proces aan het voltrekken is.’ 
      Als het standpunt van het Hongaarse hooggerechtshof over vrije meningsuiting echt ‘respectabel’ is, dan moet er een sterker argument volgen dan wat Busch schrijft na ‘ware het niet’. Het
 gevaarlijk proces waar hij van spreekt, bestaat erin dat de ‘extreem-rechtse boodschappen en bewegingen stap voor stap naar de mainstream verglijden.’ Maar er is een groot verschil tussen wat Busch extreem-rechts noemt aan de ene kant, en het neo-nazisme aan de andere kant.

 

** Johan Norberg wijdt in zijn Capitalist Manifesto een interessant hoofdstuk aan de maakindustrie, en aan de vraag of de verdwijning ervan reëel is en de verplaatsing een probleem.

6 opmerkingen:

  1. Willem CEUPPENS, Dilbeek18 februari 2024 om 13:28

    "...37 procent van de inkomsten komen uit aankoopsubsidies, en 44 procent van de uitgaven gaan naar de aankopen. De aankoop van landbouwgronden wordt dus, als mijn berekening juist is, voor 84 procent gesubsidieerd...."

    Sorry, toch begrijp ik die redenering (en berekening) niet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurpunt is een vzw dus de aanname is dat de inkomsten gelijk zijn aan de uitgaven. Noem die X.
      44% van X (uitgaven) gaan naar aankoop van gronden. 37% van X (inkomsten) zijn aankoopsubsidies. Als we de aankoopsubsidies delen door de aankoopuitgaven, krijgen we de subsidiegraad van de aankopen:
      [(37/100 * X)] / [(44/100)* X] = 37/44 = 0,84... of 84%.

      Verwijderen
    2. Ja, nu heb ik het begrepen... en uw berekening zal wel juist zijn... Bedankt. W

      Verwijderen
  2. "of de vergrijzing die zich aankondigt alleen door immigratie of hogere geboortecijfers kan worden bestreden"

    Natuurlijk niet. Er zijn minstens twee andere manieren om de vergrijzing te bestrijden, of beter, te ondersteunen: 1) productiviteitsstijging, die eens niét wordt ingezet om meer monden te voeden maar om mensen langer kwalitatief te laten leven; 2) mensen weer vroeger laten sterven, bijvoorbeeld door ze aan te moedigen te roken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een duurzame oplossing zou zijn om over te schakelen van een repartitiesysteem (waarbij de huidige generatie werkenden de pensioenen van vandaag betalen) naar een kapitalisatiesysteem (waarbij de huidige generatie werkenden werkt voor hun eigen pensioen in de toekomst). Probleem is dat de transitie zeer moeilijk te organiseren is: dit zou betekenen dat ofwel de huidige generatie werkenden tijdelijk 2 systemen moet financieren ofwel dat er drastische bezuinigd wordt op de pensioenen van vandaag. In de praktijk zal er een hele reeks maatregelen nodig zijn om de 'inspanning' over verschillende bevolkingsgroepen te 'verdelen'.

      Verwijderen
  3. Ik moet u gelijk geven als u erop wijst dat sommige krantenberichten over de oorlog in Oekraïne wel geschreven lijken te zijn door een idioot. Volgens de etymologen betekent het Griekse woord idiotès: “ambteloos burger, in tegenstelling tot: bestuurder van de staat. Vandaar dat het ook ging aanduiden: eenvoudig, onwetend mens, leek”. (https://etymologiebank.nl/trefwoord/idioot)
    Nu geloof ik echt wel dat de meeste West-Europeanen volslagen leken zijn als het gaat over Rusland en Oekraïne en dat de meeste journalisten er bijzonder weinig van afweten. Hoeveel van hen beheersen het Russisch en Oekraïens? Wie van hen heeft op een ernstige manier de ontwikkelingen in die landen opgevolgd, zonder al te veel beroep te doen op grote internationale bladen zoals The New York Times en The Wall Street Journal? Het is volgens Wikipedia trouwens TWSJ die schreef dat Poetin schrik had van Navalny en dat is blijkbaar blijven plakken.
    Aangezien de media over alles en nog wat een standpunt hebben, nemen ze hun toevlucht tot een beproefd middel dat je in alle oude westerns ziet. De mannen met witte hoeden bestrijden de mannen met zwarte hoeden, kwestie van de Goeden en de Slechten uit elkaar te houden. Wij (dat zijn de onderhorigen van de EU) staan natuurlijk aan de goede kant. We moeten Oekraïne en zijn dappere leiders steunen en hen met open armen verwelkomen in de NAVO en de EU. Dat we dit zonder de hulp van de Amerikanen zelfs niet kunnen, omdat de meeste Europese staten hun defensie verwaarloosd hebben, moeten we ook even vergeten. Dat Oekraïne een uiterst corrupt land is en de huidige president verre van een onbesproken man, moet in hetzelfde vergeetputje. Neen hoor! Poetin is een criminele psychopathische dictator die ziek, oud en bang is en die ongetwijfeld de oorlog gaat verliezen en er het leven gaat bij inschieten. Zoals Hitler dus. Jaja. De wereld is alweer in orde. Met Navalny hebben we een martelaar voor de Goede Zaak en dat de man zelf een ultranationalist was moet bij in het putje. Niet meer over praten.
    Het ergste vind ik dat men Rusland en zijn leiders onderschat. Hun leger wordt afgedaan als een hoop sukkelaars, uitgerust met oude rommel. Maar men vergeet daarbij dat Napoleon en Hitler met hun superieure legers hun tanden stukgebeten hebben op Rusland met zijn ongelofelijke voorraden grondstoffen en bijna 150 miljoen inwoners die door een genadeloos regime tot vechten kunnen worden gedwongen. Een land dat in laatste instantie over atoomwapens beschikt. Wie dit conflict gaat winnen weten we niet. De verliezers zijn ondertussen allang bekend: de gewone Oekraïners en Russen die sneuvelen aan het front of tijdens de belegeringen van de steden of die nu in een ander land moeten wonen. Het lijkt wel of de Europeanen niets geleerd hebben uit de twee vorige Europese burgeroorlogen die tot wereldconflicten zijn uitgegroeid.












    BeantwoordenVerwijderen