woensdag 3 augustus 2016

Duidelijke taal over racisme

     De racistische reacties op het tragische verongelukken van Ramzi Kaddouri (15) lokken op hun beurt heel wat reacties uit. Peter Mijlemans, nieuwsmanager van het Nieuwsblad, schreef er een hoofdartikel over (hier). Ergens in de helft van het stuk verwijt hij Geert Bourgeois dat die niet emotioneel genoeg reageert. Geert had gezegd dat “een gedeeld burgerschap en de inclusieve samenleving nog veel werk zouden kosten”. Peter voegt daaraan toe: “Waar hij het in godsnaam over had, was een mysterie.”
     Ik heb het al geschreven bij een vorige gelegenheid: Peter heeft gelijk (hier). Als je een boodschap brengt voor een ruim gehoor, kun je niet duidelijk genoeg zijn. In zijn besluit echter schrijft Peter: “Het is een uiterst selectieve benadering om racisme als iets absoluut verwerpelijk, degoutant en mensonwaardig af te keuren”. Waar Peter het hier over had, was mij nu evengoed een mysterie. Ik heb de zin drie keer herlezen. Bedoelt Peter dat racisme niet absoluut verwerpelijk, degoutant en mensonwaardig is? Dat kan haast niet. Hij moet iets anders bedoelen. Maar wat?

2 opmerkingen:

  1. Meester,
    Ik weet het, de start zit er al ferm naast. Gij zijt een leraar en ge dient als meneer aangeschreven te worden, niet als meester. Toch volhard ik. Dat komt door wat ik u wil schrijven.
    Ik meen in u een ambachtsman van de taal te herkennen, een stielman. Ik bevroed zelfs dat gij dat altijd geweest zijt — eerst een leerling uiteraard, later een gezel en uiteindelijk een… meester. Vandaar: meester.
    Dat ge dat meesterschap graag inzet om de bende van De Wever te verschonen vind ik niet schoon van u, maar daarover wil ik het nu niet hebben, want ik heb een bede, en derhalve geen behoefte om u op stang te jagen.
    Ik heb, zo merk ik nu, veel woorden nodig om u diets te maken wat die bede is. Daarom zal ik de komende nacht aanwenden om die op deftige wijze te formuleren.
    Het resultaat zal ik morgen in De Laatste Vuurtorenwachter plaatsen, zodat gij daar, onder het nuttigen van een kop koffie, kennis van kunt nemen. Of drinkt gij geen koffie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Flor
    Die vertrouwelijke aanspreking - mag dat?
    Ik wacht met een bang hartje op uw stuk.
    Om op uw fraaie laatste zinnetje te antwoorden: 's morgens één kopje. Dan niks meer.
    Beste groet

    BeantwoordenVerwijderen