vrijdag 4 maart 2022

Oekraïne - notities


 

(1) Ik wilde eerst een stukje schrijven over cynisme in de buitenlandse politiek, en waarom dat cynisme daar een noodzakelijke ingrediënt van is, zij het niet het enige. Maar zo’n stukje zou zelf half cynisch zijn, en misschien is het daar nu niet het goede moment voor. Op televisie zie ik beelden van vrouwen, kinderen en bejaarden die vluchten, terwijl de mannen achterblijven. Ik hoor de getuigenissen van Oekraïense burgers die bereid zijn, met inzet van hun leven, te vechten tegen de Russische overmacht. Ik word dan bevangen door bewondering voor zoveel moed, en gekweld door schaamte omdat ik in dezelfde omstandigheden die moed misschien niet zou kunnen opbrengen. 

 

(2)  Op Facebook lees ik nogal wat reacties van degenen die zich aan de kant van Oekraïne scharen en van anderen die begrip hebben voor Poetins inval. De eersten zijn boos en dreigen ermee alle Poetinisten te ontvrienden; de anderen vragen begrip voor de twee kanten van het verhaal, dat ‘niet zwart-wit’ is, en niet samenvalt met ‘wat in de Westerse media wordt verteld.’ Ik zal niemand ontvrienden, en niets in de wereld is ‘zwart-wit’, maar ik hecht in deze meer geloof aan de Westerse media dan aan de Russische*. 

 

(3) Onder de halve en hele poetinisten zijn opvallend veel Vlaams Belangers. Ik maak hen er graag attent op dat Tom Van Grieken een ander geluid laat horen. Ik citeer: ‘Het Oekraïnse volk is een moedig volk dat onze steun verdient tegen de agressie van Poetin.’ Van Grieken weet nogal goed wat er leeft onder de ‘brede bevolking’.

 

(4) Wat is er erger? Sympathisanten van Oekraïne die, vanachter hun veilige computerklavier, stoere taal gebruiken om de Oekraïense strijders aan te vuren, of hun tegenstanders die, eveneens vanachter hun veilige computerklavier, verklaren dat het Oekraïense verzet, en de Westerse steun aan dat verzet, alleen kunnen leiden tot een langer conflict, en dus tot nog meer slachtoffers? Het eerste is een geval van plaatsvervangende moed, het tweede van plaatsvervangende lafheid. Het eerste is een beetje belachelijk, het tweede een beetje verachtelijk. De Oekraïeners die vechten zijn geen van de twee. 


(5) Terloops zij opgemerkt dat mijn eigen computerklavier ook erg veilig is, behalve als onze poes erop gaat liggen terwijl ik aan het typen ben, of als hij er met zijn pootjes over loopt en rare toetscombinaties aanslaat.

 

(6) Wie nationalistisch is ingesteld heeft een goede reden om de Oekraïeners te steunen, met name het heilige zelfbeschikkingsrecht van de volkeren**. Wie niet nationalistisch is ingesteld, heeft een nog betere reden om de Oekraïners te steunen, met name het respect voor de heilige staatsgrenzen, omdat die grenzen het middel zijn waarmee oorlogsgevaar bezworen wordt.

 

(7) De spontane opvang van de Oekraïense vluchtelingen in huisgezinnen dwingt ook al mijn bewondering af. Ik zie het mijzelf niet doen. De reactie van N-VA daarop vind ik, met alle sympathie, ongepast. De partij pleit voor opvang in asielcentra. ‘Opvang bij burgers is mooi, maar zou pas de allerlaatste optie mogen zijn.’ Welnee, het zou de allereerste optie moeten zijn. Je ziet de frustratie van een partij die eerst twee jaar geen oppositie kon voeren door corona, en nu weer hetzelfde scenario ondergaat met een internationaal conflict dat een slappe vod als Decroo de mogelijkheid biedt om te spreken als een Griekse veldheer. Maar ’t is geen excuus. Opvang bij burgers is mooi. Punt. Geen ‘maar’.

 

(8) Op de radio hoorde ik vanmorgen een vrouw met een aangename stem uitweiden over de solidariteit met de Oekraïense vluchtelingen die zo veel groter was dan die met Syrische, Iraakse en Afghaanse vluchtelingen. De vrouw met de aangename stem – ik had ondertussen begrepen dat het Rachida Lamrabet was*** – scheen te denken dat die grotere solidariteit alleen te maken had met het verschil in huidskleur van de vluchtelingen. Met racisme dus. Die huidskleur en dat racisme zullen er  ongetwijfeld mee te maken hebben. Maar het moet voor Rachida toch niet moeilijk zijn om vier, vijf of zes andere verschillen te vinden die niets met racisme te maken hebben.

 

(9) Ik heb eergisteren een lijstje gemaakt met 12 argumenten tégen de steun aan Oekraïne. Ik ben ondertussen maar één nieuw argument tegengekomen: door Westerse invloed is de landbouw in Oekraïne grootschaliger geworden, met genetisch gemanipuleerde gewassen tot gevolg, en megastallen waar de dieren slecht behandeld worden.

 

(10) Hier en daar lees ik dat de cynische machtspolitiek van Poetin verklaard kan worden als een reactie op de cynische machtspolitiek van het Westen in Servië, Irak, Libië en Syrië, en tegenover Rusland zelf. Ik weet niet of al die kwesties vergelijkbaar zijn. Dat mogen geopolitieke experts uitmaken. Maar had Poetin echt het Westen nodig, als trigger of als voorbeeld, om van een kwetsbare romanticus te vervellen tot een cynische botterik? En is de droom van een Groot-Russich rijk al niet véél ouder dan de uitbreiding van de Navo met enkele oostelijke en noordelijke staten? 

 


* Hoe betrouwbaar is de pers in een land waar journalisten en burgers 15 jaar cel kunnen krijgen voor het ‘verdraaien van het doel en de taken van de Russische strijdkrachten.’


** Zij het met nuances aangaande de Krim en de Donbas die ook weer recht hebben om zelfbeschikking.

*** Over Rachida Lamrabet, zie ook mijn stukje hier. 

6 opmerkingen:

  1. Over opvang bij burgers, citaat: "Opvang bij burgers is mooi. Punt. Geen ‘maar’."

    Opvang bij burgers is mooi, maar er is weldegelijk een 'maar'. Ik verwijs naar een artikel in de Volkskrant, zie link, met de titel "Denk goed na voordat je spontaan een vluchteling in huis haalt." Het is geschreven door iemand die professioneel werkt met opvang, een opinie, doch legt de 'maar' goed uit. Je hoeft het niet eens te zijn, doch de argumenten lijken me zeer valabel.
    Ja, opvang bij burgers is mooi, maar...

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-denk-goed-na-voordat-je-spontaan-een-vluchteling-in-huis-haalt~b65119ca/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De argumenten zijn inderdaad valabel.
      'Want stel je voor dat je het na een week wel genoeg vindt, de opvang van die Oekraïense moeder en haar twee kinderen, of na twee of drie weken, wat doe je dan?'
      Dat is een goede vraag. Dan moet inderdaad kunnen worden gegrepen naar de tweede optie: collectieve opvang in asielcentra. Het gaat erom wat (moreel gesproken) de eerste en de tweede optie is.
      Ik heb het natuurlijk te sterk geformuleerd als ik sprak van 'allereerste' en 'allerlaatste' optie.

      Verwijderen
    2. Stel een scenario voor waarin je zelf opvang nodig zou hebben in een onbekend land waarvan je de taal niet spreekt en zonder noemenswaardige bezittingen, en je moet vlug kiezen tussen opvang bij onbekend gezin dat dit nog nooit geprobeerd heeft, of opvang in een opvangcentrum. Mijn voorkeur zou dan een opvangcentrum zijn.
      Natuurlijk gaat er niets boven naastenliefde en nood breekt wet, maar praktisch geredeneerd voor de grotere groep geeft een opvangcentrum het meest uitzicht op stabiliteit en dagelijks contact met lot- en landgenoten.

      Verwijderen
    3. Ja, het is best als vluchtelingen die keuze hebben. 'De taal niet spreekt' ... dat is een extra probleem. Wellicht kent het deel van de bevolking dat vlucht wel een beetje Engels.

      Verwijderen
  2. “Verzint eer ge begint!” Dat is wat mijn vader altijd zei en het leven heeft me geleerd dat hij gelijk had. Vluchtelingen opnemen in uw huis is zeer idealistisch, maar ook een grote opdracht waartegen niet iedereen is opgewassen, zeker als het gaat om mensen met een andere taal, cultuur en godsdienst, van wie men bovendien de achtergronden niet kent. Zoals men wel eens zegt: bezoek en vis blijven drie dagen fris en het zou wel eens kunnen dat het conflict in Oekraïne heel lang duurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een verademing lijkt me de onderhavige notities, temeer omdat ze weg van het gelijk of ongelijk der strijdende partijen een op de keper beschouwen niet voorafgaand uitsluiten. Zoals steeds wanneer het om een conflict gaat zijn er letterlijk meerdere kanten aan het verhaal, zij het al een invasie anderzijds een wettige zelfverdediging, voeg daaraan toe overmacht van de agressor wat niet altijd een voorschot is op succes, alvast niet alles verloopt volgens verwachting, wijs is dan de-escaleren om gezichtsverlies te beperken het elkaar te gunnen. Hoe groot het gezichtsverlies is afhankelijk van wat in de gegeven omstandigheden kon worden verwacht, het verlies aan vertrouwen en neiging tot afnemende allianties is nooit verder van huis geweest: eerder neutrale staten willen toetreden tot de NAVO terwijl het Warschaupact wel definitief tot het verleden behoort, op een begrip als dat er al was moet Rusland niet meer rekenen: onbetrouwbaar.

    BeantwoordenVerwijderen