woensdag 2 maart 2022

Redenen om Oekraïne te steunen



     De kop van dit stukje is misleidend, aangezien ik hier eigenlijk alleen redenen heb verzameld om Oekraïne niet te steunen. Maar aangezien die redenen niet de mijne zijn, heb ik het ontkennend bijwoord weggelaten. Als mijn blogstukje op Facebook of Twitter verschijnt, ziet de lezer in eerste instantie alleen de kop van het stukje. De lezer die niet doorklikt zou dan kunnen besluiten dat ik een halve of een hele Poetinist ben, quod non. 
     Ik beperk mij tot het opsommen van redenen die ik hier en daar tegenkwam, vooral op sociale media. Enkele redenen heb ik niet opgenomen omdat ze vertrekken van een te belachelijke premisse, of omdat ze, als de premisse wél plausibel is, toch op geen enkele manier een reden opleveren om aan Oekraïne onze steun te ontzeggen.
     Hier gaan we.

  1. Oekraïne ligt traditioneel in de Russische invloedssfeer.
  2. De Oekraïense regering heeft zich schuldig gemaakt aan schending van de mensenrechten tegenover de Russisch sprekende minderheid.
  3. De regimes in Rusland en Oekraïne zijn allebei even corrupt en autocratisch.
  4. Een grootmacht heeft het recht om zich tegen een vijandelijke omsingeling te beschermen met een bufferzone.
  5. Steun aan Oekraïne zal het conflict langer doen aanslepen, met meer slachtoffers als gevolg. Uiteindelijk wint Poetin toch.
  6. Steun betuigen in woorden is een goedkope vorm van internationale ‘deugpronkerij’.
  7. Steun betuigen in daden kan leiden tot internationale escalatie en zelfs tot een wereldoorlog.
  8. Economische sancties (a) hebben nooit gewerkt, (b) hebben een omgekeerd effect op narcistische leiders, (c) treffen vooral de gewone burgers, en (d) zorgen ervoor dat die zich nauwer aansluit bij hun leider.
  9. Poetin biedt een sociaal-cultureel alternatief tegenover de politiek-correcte koers van de decadente Europese elites.
  10. Het Westen heeft Poetin vernederd door oude Russische bondgenoten en vazalstaten op te nemen in Westerse allianties, en doet dat nu opnieuw door Oekraïne te steunen.
  11. De basisregel in internationale politiek moet zijn: jezelf beschermen en je niet moeien met conflicten tussen derde partijen. 
  12. Door één van de partijen te steunen verspeelt Europa de kans om bemiddelend op te treden. 
     Sommige van de hierboven opgesomde redenen zijn tegenstrijdig. Wie consistent wil pleiten tégen steun voor Oekraïne kan dus onmogelijk alle redenen tegelijk gebruiken. De redenen zelf zijn overigens van verschillende aard. Sommige redenen bevatten een feitelijke bewering (1, 2 en 3). Andere rusten op een causale speculatie (5, 7, 8), een appreciatie (9, 10), een ethisch oordeel (6) of een algemene opvatting over internationale politiek (4, 11, 12). En in de meeste gevallen lopen feiten, speculatie, appreciatie, ethiek en politiek door elkaar. Bovendien blijft altijd de vraag open of de premisses voldoende zijn om over te gaan tot de conclusie om Oekraïne niet te steunen.
     ’t Is dus allemaal behoorlijk ingewikkeld, en dan ben ik nog niet begonnen aan de redenen om Oekraïne wél te steunen, zoals bijvoorbeeld die andere basisregel dat een soevereine natie nooit een andere soevereine natie mag aanvallen. In die omstandigheden zullen de meeste mensen partij kiezen – of geen partij kiezen – door te vertrrouwen op hun emoties, hun empathie, hun temperament en hun diepgewortelde vooroordelen. Bij mij leidt dat tot: steun aan Oekraïne. Ik doe dat met een geruster geweten als ik eerst de tegenargumenten even overlopen heb. Maar over de vraag hoe vèr die steun moet gaan en welke vorm ze moet aannemen*, daar denk ik liever niet te veel over na.

* Zie daarover het erg interessante artikel van Lode Goukens op de site van Doorbraak, of anders op de Facebookpagina van Boudewijn Bouckaert waar het stuk is overgenomen.

3 opmerkingen:

  1. Eigenlijk is de belangrijkste vraag niet over Oekraïne, maar wel over Rusland.
    - Oekraïne: De bevolking van Oekraïne steun je sowieso, de modaliteiten kunnen verschillen. Dit zijn oorlogsslachtoffers en het land zal ooit een heropbouw nodig hebben. Het is geen discussie of we steun verlenen, wel wat, hoe en wanneer.

    - Rusland: De eigenlijke vraag is, wat doe je met Rusland? De mogelijkheden zijn: niets doen, economische en culturele maatregelen, politieke sancties, defensief militaire maatregelen, offensief militaire ingrijpen (in Oekraïne, tegen Rusland), totale oorlog tegen Rusland.
    Rusland is een militaire wereldmacht, doch niet economisch en in niet in aanzien. Het heeft een diep gefrustreerde autoritaire/dictatoriale leiding die het land, behalve militair, geen aanzien en economische standing kan geven. Om uitbreiding van het conflict te vermijden zal er op het moment beter geen directe militaire confrontatie met Rusland komen, met als gevolg dat Oekraïne zal veroverd worden. Wij zullen dat min of meer toeziend moeten laten gebeuren.
    Als er directe militaire confrontatie met Rusland komt, nu of later, dan samen met landen over de hele wereld, ook China. Doch meer waarschijnlijk zal Putin eerst moeten verdwijnen, en dan liggen er waarschijnlijk heel andere kaarten op tafel. En Oekraïne zal dan terug vrij en definitief westelijk worden, misschien zoals Finland, en zich totaal afkeren van Rusland. De Ukraïners zullen zichzelf definiëren als niet-Russen-van-de-oude-stempel. Wanneer Rusland van zijn trekjes van de Tsaristische en Sovjet regimes afgeraakt is koffiedik kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt allemaal. Een vraag die ik mij dan stel: als we lijdzaam hebben toegezien hoe Oekraïne veroverd is, hebben de huidige verregaande sancties nog zin? Moeten ze dan gedeeltelijk worden ingetrokken?

      Verwijderen
    2. Over de vraag betreffende de huidige sancties: mijns inziens zijn die zinvol omdat ze
      1/ naar beste inschatting de ondergang van het Putin regime bespoedigen;
      2/ omdat ze ook Oekraïne steunen, zonder hun (tijdelijke) ondergang t.o.v. Rusland te kunnen vermijden. Misschien is dit symbolisch, maar het sterkt de moraal.
      3/ omdat er een niet-militaire wereld-alliantie wordt gecreëerd. Geallieerden, daar kennen we de waarde van.

      Er is ook een risico natuurlijk, dat Putin wild om zich heen gaat slaan en er toch een uitgebreide oorlog komt.
      Als alternatief zou je kunnen zeggen, laat Rusland rustig zijn gang gaan, wat maakt het uiteindelijk uit dat hij Oekraïne inlijft. Zo werkt de mens niet, gelukkig maar, of wij zouden nu allemaal onder dictatoriale regimes leven. Triestig dat het zo is, maar zo is het. De mens is ook maar een dier.

      Verwijderen