dinsdag 2 februari 2021

Het loon van een arts*


      De Christelijke Mutualiteiten willen dat er iets gedaan wordt aan de lonen van de artsen.  Die zijn nu te ongelijk. In een interview met De Morgen licht voorzitter Luc Van Gorp het CM-voorstel toe: “De CM adviseren een maximale loonspanning van 1 op 2. De ene arts mag dus maximaal het dubbele verdienen van een andere. Artsen zouden dan niet meer mogen verdienen dan de premier, 290.000 euro per jaar. Alle artsenlonen zouden dus liggen tussen de 145.000 en 290 000 euro, afhankelijk van onder meer opleidingsduur, zwaarte van het werk en de hoeveelheid weekend- en nachtwerk.”
    Dat is mooi, maar het roept een aantal vragen op. Waarom de ongelijkheid verder laten woekeren onder een andere vorm? Er blijft immers een verschil bestaan van 145 000 euro. Dat is geen kattenpis. Zou dat niet kunnen worden vermeden door alle opleidingen even lang te maken en het nachtwerk en weekendwerk eerlijk te verdelen? De zwaarte van het werk laat je evalueren in een puntensysteem. Het volstaat dan een structuur van werkgroepen en commissies op te richten die per ziekenhuis en artsenpraktijk wat gaat schuiven en te herschikken zodat iedere arts uiteindelijk even zwaar wordt belast en even hard moet werken. Dan kan elke arts 290 000 euro verdienen! En artsen die naar het buitenland willen vertrekken om daar meer te verdienen kunnen een uitreisverbod krijgen van de minister van Volksgezondheid. Daar moet Vandenbroucke aan denken als hij zijn sanitaire noodwet opstelt (zie hier). De grenzen kunnen sluiten om de uitvoer van schaarse geneesmiddelen te beletten is niet genoeg
    Mooi aan het CM-voorstel is in elk geval de zogenaamde premier-norm. 290 000 euro is precies wat ik ook per jaar wou verdienen. Waarom kan die norm eigenlijk niet worden uitgebreid tot alle beroepen? Waarom moet die regeling beperkt blijven tot de artsen? Laat iederéén hetzelfde verdienen als de premier. Niet meer en niet minder. Iedereen 290 000 euro per jaar. Zou dat niet fijn zijn? Laten we het bedrag voor het gemak afronden op 300 000 euro per jaar. En de premier krijgt 300 001 euro, de Kamervoorzitter 300 002 euro en de voorzitter van de CM 300 003 euro – want die heeft het systeem toch maar bedacht. Ten slotte zijn wij geen communisten, zoals die gangster in The Godfather zegt.
     Is dat financieel haalbaar? Ik denk het wel. Een snelle berekening leert mij dat een algemene belastingaanslag van 93 % voldoende is. Dan hebben we meteen ook een vlaktaks.

* Over het inkomen van artsen: zie ook hier en hier. Over het inkomen van loodsen: hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten