maandag 19 februari 2024

Navalny - drie kortjes over



(1)
     De dood van Navalny, schrijft Karel Verhoeven in De Standaard ‘bewijst nogmaals ‘hoe angstig Poetin is.’ Dat is vrees ik een ‘lege’ stelling: álle politici zijn bang dat ze macht en invloed kunnen verliezen. En omgekeerd: zo’n maffiabaas als Poetin zal iemand die hem heeft dwarsgezeten altijd uitschakelen, ook als hij er niet bang van is. Michael Corleone laat zijn broer vermoorden, niet omdat hij bang van hem is, maar uit principe. Je bent maffiabaas of je bent het niet.
     Mijn oude krant Het Nieuwsblad bakt ze trouwens nog bruiner. Op de voorpagina: ‘Navalny, de enige die Poetin echt deed bibberen.’ Welke idioot verzint zoiets?

(2)
     Wellicht zal men nooit kunnen bewijzen dat Poetin opdracht gaf om Navalny te vermoorden. Een medewerkster van Navalny, Maria Pevtsjich, verklaarde aan de New Yorker, toen Navalny nog leefde: ‘Poetin wil dat hij eerst veel lijdt en daarna sterft.’ Een anonieme bron in het Kremlin verklaarde aan de Moscow Times dat ‘iedereen wist dat de baas Navalny dood wou’. Misschien heeft Poetin – in navolging van Hendrik II – in een dronken bui uitgeroepen: ‘Will no one rid me of this troublesome opponent?’ Maar ook van Hendriks uitspraak is geen bandopname teruggevonden. 

(3)
      Navalny heeft zich vanuit zijn gevangeniscel uitgesproken tegen de Russische invasie in Oekraïne. Maar daarvoor had hij, in 2008, de de Russische inval in Georgië goedgekeurd. In 2014 steunde hij de annexatie van de Krim. Hij beweerde toen ‘geen verschil te zien tussen Oekraïeners en Russen.’ Iedereen begrijpt zonder moeite dat dat uitingen waren van de Groot-Russische droom. Maar eigenaardig genoeg zijn er Westerse commentatoren die die Groot-Russische droom niet onderkennen als het om Poetin gaat. Poetin kon volgens hen, om geopolitieke redenen, niet anders dan reageren op de Westerse provocaties. Het terugwinnen van de gebieden die ooit tot Rusland (of de Sovjet-Unie) hebben behoord – Oekraïne, Polen, de Baltische staten, Georgië, Moldavië, Wit-Rusland, Finland – zou bij hem helemaal geen rol spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten