dinsdag 13 oktober 2015

Seks en de socialisten

    Een mooie seksscène in een film is altijd meegenomen vind ik, maar sommige mensen zijn daar strenger in. Seks in een film moet ‘functioneel’ zijn, naakt moet ‘verantwoord’ worden. Dat is misschien wel zo, maar dan geldt dat ook voor een achtervolging, een gesprek in een koffiebar en een panoramisch landschap. Die scènes moeten ook allemaal functioneel en verantwoord zijn. De lat mag voor een seksscène niet hoger worden gelegd dan voor een andere.
    Met de socialisten heb ik dat ook. Sommige van die roojen brengen het tot minister of tot bestuurder in een of meerdere beheerraden. Ze drinken dan champagne en eten kaviaar ‘op onze kosten’, liefst in een ‘salon’. Dat past niet voor mensen met idealen, vindt men.
    Nu vind ik evenzeer dat ministers en bestuurders niet moeten eten en drinken op onze kosten, weze het kaviaar of een broodje varkensgehakt versgehouden onder een vochtige vaatdoek. Maar socialisten mogen daar niet strenger op worden afgerekend dan anderen. Alsof hun ideaal per definitie zuiverder en hoogstaander is dan het liberale, het christelijke, het groene of het nationalistische – en daarom ook zuiverder en hoogstaander vertegenwoordigers behoeft.
     De socialisten moeten dus niet strenger afgerekend worden dan anderen, maar ook niet minder streng.
 
Oorspronkelijk geplaatst op 8 april 2015, met een andere illustratie

2 opmerkingen: