zaterdag 3 oktober 2015

Drogredenen

   Wat ik ook graag lees, zijn lijstjes met drogredenen, sofismen en denkfouten. Fallacies, geloof ik, heet dat in het Engels. Aristoteles heeft zo’n lijstje opgesteld, net als Schopenhauer en Karel van het Reve. Laatst nog las ik een leuk boekje van Rolf Dobelli over ‘52 denkfouten’.
   Een denkfout die ik nog niet benoemd zag, zou ik graag introduceren als het ‘sofisme van het ondergeschikt belang’. “A doet niet ter zake want A is minder belangrijk dan B”. Ik geef er meteen de weerlegging even bij: “Dat A minder belangrijk is dan B, doet niet per se iets af van de waarde of van de waarheid van A.’
In de jaren zeventig van vorige eeuw – daar hebben we opa weer – had je die heel linkse jongens en meisjes die hoog opliepen met het Cuba van Fidel Castro. Nu was het voor die jongens en meisjes nogal vervelend dat homoseksuelen in Cuba niet netjes behandeld werden en nogal eens in werkkampen werden opgesloten.  Slechte karakters lieten geen kans onbenut om die Cubaanse homoseksuelen ter tafel te brengen. Het sofisme van het onderschikt belang kwam dan goed van pas. In Cuba waren prachtige zaken gerealiseerd, luidde het, zoals gratis onderwijs, kosteloze geneeskunde en sociale voorzieningen waar je niet voor betalen moest. 
    Daarbij vergeleken was die hele homoseksuele geschiedenis van ondergeschikt belang.
Vandaag, het moet niet altijd over de jaren zeventig gaan, zie  je iets dergelijks gebeuren met de ‘activering’ van oudere werklozen. De regering wil meer oudere werklozen aan het werk krijgen, maar vakbonden en ondernemers verzetten zich daartegen. Onder de vele redenen die voor dat verzet worden aangehaald is er één waarin ik mijn sofisme herken: eerst moeten de jongeren worden geactiveerd; dát is belangrijker.

Oorspronkelijk geplaatst op 18 maart 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten