maandag 2 augustus 2021

Welles nietes


      Rond Corona worden veel welles-nietes discussies gevoerd. Helpen mondmaskers? Doet de beperking van sociaal verkeer de besmetting dalen? Heeft het zin om onze handen voortdurend te ontsmetten? Zijn PCR-test betrouwbaar? Is er een derde golf geweest? Zullen vaccins het virus stoppen? Is een corona vergelijkbaar met de griep? Op geen enkele van die vragen is het antwoord ja of nee. Neem de griep-vraag. Dat is een kwestie van percentages. Uit onderzoek blijkt dat Corona x procent besmettelijker is dan een gemiddelde griep, en bij besmetting y procent dodelijker. Dat zou de discussie moeten afsluiten, tot nieuw onderzoek andere percentages oplevert.
    Ondertussen is er ook wel eens een vraag die wel degelijk met ja of nee kan worden beantwoord. Ik zag enkele maanden geleden een debat tussen corona-sceptici Sam Brokken en Hilde De Smet enerzijds en epidemioloog Pierre Van Damme anderzijds. Brokken kwam over als een redelijk man, maar hij maakte in mijn ogen twee fouten. Ik had in zijn plaats niet aan dezelfde kant van de tafel willen zitten met De Smet, die mij iemand leek uit de alternatieve geneeskunde. En ik zou op één spijkertje geklopt hebben: de vrijheidsbeperkingen, zonder over de werkzaamheid van de vaccins te beginnen. Volgens Brokken hielpen de vaccins niet tegen de verspreiding van het virus en volgens Pierre Van Damme wel. Ik dacht: het zal wel een kwestie van procenten zijn. Ze werken bijvoorbeeld voor 50 procent wel en voor 50 procent niet.
     Maar nee. Uit onderzoek van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt nu dat vaccinatie 0 procent invloed heeft op de besmetting. Dat had ik niet verwacht. Viroloog Johan Neyts geeft in Het Nieuwsblad van 2 augustus een uitleg die mij wel bevalt omdat hij ook fysiologisch van aard is en niet blijft steken in statistiek waar je alle kanten me uit kan: ‘De antistoffen die worden opgewekt door de vaccins,’ zegt Neyts, ‘circuleren in hoge concentraties in het bloed, maar komen minder makkelijk in het neus- en keelslijmvlies terecht. Daardoor … kunnen neus en keel nog veel virusdeeltjes bevatten.’  De titel van het stuk in Het Nieuwsblad luidt: ‘Ook na vaccinatie blijf je even besmettelijk voor anderen’. De cursivering is van mij.
     Van de twee dingen één. Ofwel heeft Het Nieuwsblad de bevindingen van het CDC verkeerd weer*, ofwel had Sam Brokken op dat punt gelijk.

* Een iets nauwkeuriger bron is deze. De CDC studie zou aangeven dat de hoeveelheid viruspartikels in de neus even hoog is bij gevaccineerden als bij niet-gevaccineerde besmetten. Of ook de besmettelijkheid dezelfde is, moet verder worden onderzocht.

3 opmerkingen:

  1. Ik dacht dat dit een algemeen gekend was:
    - bij besmetting wordt de gevaccineerde niet ziek (het vaccin heeft het immuunsysteem bewapend).
    - de besmetting is er wel en kan tijdelijk verder gegeven worden.

    Anders gezegd, vaccinering houdt het virus (SARS-CoV-2) niet tegen; het houdt wel de ziekte (COVID-19) tegen. Er is weinig reden te geloven dat het virus kan uitgeroeid worden, misschien wel de ziekte.

    Spuiten onze experten mist, of de media, of politici, of is er gebrek aan kennis?
    Vooraf wist men niet precies waarmee men te maken had, daarom was voorzichtigheid gerechtvaardigd. Na een inloopperiode was er mogelijkheid om bij te sturen. Maar er lijkt wel opzettelijk een sfeer van bangmakerij gecreëerd te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat geloof ik niet op voorhand geweten was, is de mate waarin de virusverspreiding wordt afgeremd door vaccinatie. A priori zou je denken dat die verspreiding beïnvloed wordt door ziekteverschijnselen als hoesten en niezen. Voorlopig is men dus tot de conclusie gekomen dat vaccinatie de besmetting helemaal niet afremt.
      Ik geloof wel dat er een zekere mistspuiterij is rond die kwestie. Een zekere onduidelijkheid heeft hier voordelen voor de boodschappen die men wil verspreiden. Vaccinatie remt besmettingen af, dus iedereen moet zich laten vaccineren. Vaccinatie remt besmettingen niet af, dus iedereen moet sociaal verkeer blijven beperken.

      Verwijderen
    2. Bovengaande was 'in het kort'. Natuurlijk is het iets meer ingewikkeld. Om nog maar zwijgen van mutaties.
      Maar toch, dit soort virussen is welgekend. Griepvaccinatie is jaarlijks, meest voor risicogroepen. Covid-vaccinatie komt waarschijnlijk in die categorie, of je moet vaccinatie wereldwijd verplichten en een lockdown organiseren die zeer lange tijd duurt. Niks met een korte totale lockdown. Been there, done that, didn't work.

      Verwijderen