vrijdag 27 juni 2025

Het geslijm van Mark Rutte, e.a.

 


    
Navo-secretaris-generaal Mark Rutte heeft een berichtje gestuurd naar Trump en die heeft dat openbaar gemaakt, zodat iedereen nu kan zien tot welke geslijm Rutte in staat is. Dit is het berichtje: 

Mr President, dear Donald, congratulations and thank you for your decisive action in Iran, that was truly extraordinary, and something no one else dared to do. It makes us all safer. You are flying into another big success in The Hague this evening. It was not easy but we’ve got them all signed onto 5 percent! Donald, you have driven us to a really important moment for America and Europe and the world. You will achieve something NO American president in decades could get done. Europe is going to pay in a BIG way, as they should, and it will be your win.Safe travels and see you at His Majesty’s dinner! 

     Zoveel vragen.

  1. Staan er onwaarheden in het bericht? -- Eigenlijk niet. Trump hééft actie ondernomen in Iran, het was een beslissing die andere presidenten niét hebben durven nemen. De dreigementen van Trump hébben geholpen om de Europese defensiebudgetten te verhogen. Of het bombardement op Iran de wereld veiliger maakt, weet niemand, maar het is geen ongeloofwaardige speculatie.
  2. Is Rutte zijn Navo-bevoegdheid te buiten gegaan door het Amerikaans bombardement op Iran te prijzen? -- Dat weet ik niet.
  3. Is dit geslijm? -- Ja. Je kunt wel telegrams vinden van Churchill waarin hij Stalin prijst om zijn moed, en hem een ‘comrade in arms’ noemt, maar die telegrams zijn waardiger van toon. Churchill zorgt er altijd voor dat de lof vooral gaat naar het Russische volk en het Russische leger. In het bericht van Rutte daarentegen is het Trump-Trump-Trump. Ook de manier waarop Rutte de kinderlijke stijl van Trump nabootst, met de hoofdletters, is een vorm van slijmen. Verder vernedert Rutte zichzelf als leider van de Navo en als Europeaan. Als leider van de Navo was het zijn taak om de defensiebudgetten omhoog te krijgen. En als Europeaan trots zijn dat Trump de Europeanen tot de orde riep, is ook een beetje raar. Een Amerikaan zou zo’n uitspraak nooit doen. Je zou het geslijm van Rutte kunnen vergelijken met de pogingen tot charmeren die Macron en Starmer op Trump hebben uitgeprobeerd, maar dat was toch van een heel ander niveau. 
  4. Is het geslijm gerechtvaardigd door het hoger doel? -- Het beoogde doel kan niets anders zijn dan de Amerikaanse terugtrekking uit Europa te vertragen. Dat is een uitstekend doel. De opbouw van een Europese defensie heeft tijd nodig. Een snelle terugtrekking uit Europa zou de veiligheid van Europa ondermijnen en een ramp zijn voor Oekraïne. Als wij als gewone burgers moeten kiezen tussen eervol en oneervol gedrag gaat het meestal niet om landen en werelddelen*. 
  5. Zegt dat geslijm iets over het karakter van Rutte? -- Dat is een moeilijke vraag. De gunstigste interpretatie is dat Rutte een berekend en soepel politicus is die bereid is in bepaalde situatie zijn eergevoel ondergeschikt te maken aan een welbepaald doel. Je moet er in elk geval ook aanleg voor hebben. Ik denk niet dat Bart De Wever het zou kunnen, en ik denk omgekeerd ook niet dat De Wevers cynische humor bij Trump zou aanslaan. 
  6. Zegt het geslijm iets over het karakter van Trump? -- Zeer goede vraag. Wij kennen Trump slechts van zijn publieke optredens. Is hij zo dom, zo agressief en zo vulgair als hij eruitziet? We weten het niet zeker. De Amerikaanse komiek Bill Maher was verrast toen hij zijn ‘vijand’ in het Witte huis ontmoette: een charmante man, met zin voor zelfrelativering, en die iedereen liet uitspreken. Dat zet je even aan het denken. Ondertussen ontkomen we niet aan de indruk dat Trump minstens erg gevoelig is voor vleierij. Dat je hem vooral niet moet tegenspreken zoals Zelensky ooit deed. Dat hij zelf niet goed weet wat hij wil en heel beïnvloedbaar is. Hoewel ik mijn leerlingen vertelde dat vleien bij iederéén werkt, zijn die beïnvloedbare types toch het best geschikt om het op uit te proberen. Misschien is onze indruk van een vleierijgevoelige Trump verkeerd, maar iemand als Mark Rutte, die veel beter ingelicht is dan wij, heeft blijkbaar dezelfde indruk.
  7. Zal het geslijm werken? -- Dat weet ik niet.

     Naast dat berichtje is er nog een televisiegesprek geweest met Trump en Rutte. Trump vergeleek het conflict tussen Israël en Iran met twee schoolkinderen die vechten op de speelplaats. ‘Je kunt ze beter even laten vechten,’ zei Trump. Het is makkelijker om ze daarna te doen stoppen.’ Waarop Rutte inviel in dezelfde stijl : ‘Then daddy has to use strong language.’ Dat vond Trump fijn, dat Rutte hem daddy noemde. Bart De Wever vond de uitspraak van Rutte niet fijn, maar hij ziet de vernedering veeleer in de feiten dan in de woorden. 

Als Oekraïne voor iets een eyeopener is geweest, dan is het dat we gebulllyd kunnen worden, omdat wij een aantal capaciteiten gewoon niet hebben. En we kunnen ze dus ook niet vervangen als iemand anders ze niet wil aanbieden, en voor je het weet moet je daddy zeggen tegen iemand en nog doen alsof dat je dat plezant vindt.     

     Als je het zo leest denk je: typisch De Wever. Maar als je het filmpje ziet*, is de toon en lichaamstaal anders dan we van hem gewend zijn. Ik kan er de vinger niet opleggen. Ik las ergens dat De Wever niet overtuigd leek van wat hij zei. Dat is het niet. Ik denk veeleer dat hij zijn pseudo-nederige rol wou doortrekken als vertegenwoordiger van een klein land.  

* We kunnen denken aan een scène in het Poppenhuis van Ibsen. 

Helmer: Geen enkele man zou zijn eer opofferen, ook niet voor degenen die hij liefheeft. 

Nora: Dat is nochtans iets wat honderdduizenden vrouwen dagelijks doen. 

** Voor het filmpje met Trump en Rutte: zie hier.

Gewetensnood over New York
     Als de linkse socialist Zohran Mamdani tot burgemeester van New York verkozen wordt, kom ik in gewensnood. Kan ik dan eigenlijk nog met goed fatsoen een citytrip maken naar New York? Ik kom er niet elk jaar, maar ik hou van de gedachte dat ik er elk jaar zou kúnnen komen.
     PS. Een lezer meldde mij dat Zohran Mamdani de zoon is van filmmaakster Mira Nair. Ik geef toe dat zoiets mijn oordeel gunstig beïnvloedt. Zo voelde ik ook plaatsvervangende trots dat P.J. O
’Rourke getrouwd was met de dochter van filmregisseur Sidney Lumet, tevens de kleindochter van Lena Horn.

5 opmerkingen:

  1. Ik denk dat ik dan nergens meer heen zou kunnen waar rechts regeert. Ik mijd New York al een aantal jaren omdat het zo’n protserige vitrine van opulente rijkdom is geworden met daarnaast de diepste armoede en ellende. Ik denk dat zo’n jonge linkse burgemeester wel eens verfrissend zou kunnen zijn. Overigens, de vader van die linkse jongen is prof aan Columbus en zijn moeder een succesrijke filmmaakster.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Philippe Clerick27 juni 2025 om 10:32

      Aha, dat wist ik niet: de zoon van Mira Nair. Ik weet niet zeker welke films ik van haar gezien heb. Vanity Fair (2004) zeker.

      Verwijderen
    2. Columbia natuurlijk

      Verwijderen
  2. Citaat: "Een Amerikaan zou zo’n uitspraak nooit doen."

    Dat de toon van Rutte's bericht kinderlijk is, ja dat is zo. Maar dat is de toon van Trump himself, bijna altijd.

    En veel Amerikanen doen hetzelfde. Trump's medewerkers prijzen hem voortdurend, tegen elke zakelijke manier in. Hoe groots Trump is, hoe fantastisch hij de aanval op Iran geleid heeft, wat een succes dit was, etc.
    Dus ja, Amerikanen doen dat ook, en als je het niet doet is er een risisco om 'uit de gratie van zijne majesteit' te vallen.

    Dat gezegd zijnde heeft de chaos van Trump ook z'n goede kanten. Zoals Biden's beleid ook z'n goede en slechte kanten had. Maar Biden, de Busch'es, Reagan, Obama, etc stonden als een paal voor de Amerikaanse democratie.

    Trump is meer vergelijkbaar met Nixon, maar dan een minder intelligente versie, een nog meer boertige versie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Een Amerikaan zou zo'n uitspraak nooit doen' sloeg op de zin er juist voor. Een Amerikaan in een officiële functie zou een Europese leider niet prijzen omdat die de Amerikanen tot de orde had geroepen. Maar u hebt zeker gelijk dat Trumps Amerikaanse medewerkers hem wél op die manier prijzen.

      Verwijderen