Als je dat verslag leest, krijg je een levendig beeld van het Griekse leger. Een stelletje ongeregeld, huurlingen, slaven, vrouwen, schandknapen. Vóór alles willen ze op tijd en stond te eten krijgen. Verder hebben ze over alles een mening en hebben ze op alles kritiek. Ze vergaderen graag, maken ruzie, konkelen achter elkaars rug, doen mooie beloftes. Ze kiezen zelf hun veldheren en zetten ze daarna weer aan de kant. De Wever omschrijft de bende als een ‘marcherende democratie’ en dat is nog niet zo slecht samengevat. Hij ziet in tocht van de onsterfelijke tienduizend een heel vage schijn van wat later de Europese democratie wordt. (1)
Ik dacht – dat komt nooit goed. Hier moet één van onze Vlaamse intellectuelen toch iets tegen in te brengen hebben. Wat precies, dat wist ik niet, maar dat zou die intellectueel ons wel vertellen. Ik heb niet lang moeten wachten. De dag na het stuk van De Wever verscheen een antwoord van oudheidkundige Koert Debeuf (hier) (2).
Het eerste zinnetje van de oudheidkundige begreep ik al niet goed. ‘Ik verslikte mij in mijn koffie,’ schrijft hij. Weet de goede professor dan nog altijd niet hoe gevaarlijk het is om gelijktijdig een kopje koffie te drinken en een stuk van De Wever te lezen? Hopelijk heeft hij nu zijn lesje geleerd. Maar voor de rest vertelt Debeuf erg interessante dingen over de oudheid: dat Xenophon geen democraat was, en dat hij een biografie schreef over de Perzische koning Cyrus, dat die Cyrus de godsdienstvrijheid in zijn land invoerde, dat de oude Grieken heel wat geleerd hebben van de Perzen, dat de Perzen ook heel wat geleerd hebben van de Grieken. Ik denk dat dat allemaal heel erg waar is, want zo leerden we het ook op school. Alleen, De Wever had nooit het tegendeel beweerd. Om het met de woorden van mijn Facebookvriend Michel Berger te zeggen: ‘BDW heeft nergens de lof gezongen van Xenofon, maar van het Griekse systeem dat flexibel met een crisis omsprong en nieuwe leiders koos toen de oude geliquideerd werden. En zo overleefde. De hele argumentatie is bijgevolg naast de kwestie.’
Trouwens, als De Wever de lof van Xenofon niet gezongen heeft, wil ik het wel in zijn plaats doen. Die Xenofon was een kranige kerel! Ziedaar, ik heb het gezegd! Hij was van het goede hout gesneden! Hij was een generaal die geloofde in leidinggeven door voorbeeld! Wie ooit zijn tent heeft opgeslagen op de ijsvlakten van Elsenborn, of in het Schotse laagland bij zware regenval, die zal het volgende verhaal naar waarde schatten. Het speelt zich af in Armenië, tijdens de barre winter van 401. – Xenofon, zoals Caesar, spreekt over zichzelf in de derde persoon.
‘Tijdens de nacht was er een groot pak sneeuw gevallen, dat de wapens, de lastdieren en de op de grond liggende mannen bedekte. ’s Ochtends hadden de soldaten dan ook helemaal geen zin om op te staan, want de sneeuwlaag hield hen lekker warm. Maar Xenofon vermande zich en stond in zijn blootje op (gymnos anastas) om hout te hakken. Toen kwam er algauw een ander overeind om hem dat werk uit handen te nemen. Toen volgden er meer. Ze staken een vuur aan (pyr ekaion) en wreven zich in met zalf, die ze daar in grote hoeveelheid hadden gevonden. Ze was vervaardigd van zwijnenvet, sesam (sèsaminon), bittere amandelen (amygdalinon) en terpentijn (terminthinon).’
Zo, nu konden ze er weer tegenaan. Maar eerst een stukje eten natuurlijk.
______
(1) De Wever zijn stuk past in het nva-pleidooi voor een krachtiger optreden tegen moslimextremisme. Ernstige bedenkingen daarbij zijn geformuleerd door onder andere Rik Torfs (hier), Etienne Vermeersch (hier), Walter Pauli (hier) en Lode Cosaer (hier). Bryce De Ruyver en Mark Elchardus dragen argumenten aan vóór dat ‘gewapend bestuur’ (hier).
(2) De dag na Debeuf reageerde ook politicoloog Jonathan Holslag (hier).
Holslag sleurt er allerlei zaken bij die naar mijn smaak weinig met het
onderwerp te maken hebben: de Pokémonrage, halalvlees, zijn doctoraat, de
robotisering, de goedkope import uit Azië, het glazen plafond op de
arbeidsmarkt, de druk op het gezinsleven en John F. Kennedy. Ik denk dat de
politicoloog wat opgenaaid was die dag.
Is niet een basisoorzaak van de huidige islamextremen te wijten aan het enerzijds toekennen van een Europese nationaliteit en stemrecht en anderzijds het bewust negeren van deze, door ondermeer de nieuwe burger en toebedeelde burgerrechten in de praktijk geen rol noch kansen te geven???!!!
BeantwoordenVerwijderenIs niet een basisoorzaak van de huidige islamextremen te wijten aan het enerzijds toekennen van een Europese nationaliteit en stemrecht en anderzijds het bewust negeren van deze, door ondermeer de nieuwe burger en toebedeelde burgerrechten in de praktijk geen rol noch kansen te geven???!!!
BeantwoordenVerwijderenTja, de Anabasis, wat een epopee, wat een soelaas bij het zien van de zee bij Trebizonde. "Thalassa, thalassa..." klonk het.
BeantwoordenVerwijderenTja, de Anabasis, wat een epopee, wat een soelaas bij het zien van de zee bij Trebizonde. "Thalassa, thalassa..." klonk het.
BeantwoordenVerwijderenIk lees de krant meestal diagonaal maar mocht die wat boven gedemonstreerd wordt evenaren, dan zou mij herkauwen een lust zijn. Dank je!
BeantwoordenVerwijderen