vrijdag 8 januari 2021

Afscheid van Trump - bedenkingen bij het


 * Links en rechts reageren anders op de actie van Trump-aanhangers aan en in het Capitool. Voor de eersten is het een apocalyptisch drama, voor de laatsten een tragische klucht. Ik moet nogal rechts zijn, want ik heb vooral oog voor het kluchtige. Ook is het voor mij geen staatsgreep zolang de kantoren van post en telegrafie, en de bruggen, niet bezet zijn.

* Even was ik in paniek toen ik op CNN iets hoorde over wapens. Dat Amerikanen wapens hebben, is bekend, maar dat ze die voor politieke acties inzetten, dat zou nieuw en verontrustend zijn. Zelfs de Black Panthers gebruikten indertijd hun wapens vooral om te paraderen. Maar mijn paniek was voorbarig. Het was de politie die de wapens trok, wat in de gegeven omstandigheden normaal te noemen was.

* Dat een verliezer van verkiezingen oproept om te betógen tegen een resultaat dat hem niet aanstaat is natuurlijk iets dat in een democratie niet te vaak moet gebeuren.  

* Joren Vermeersch (N-VA) schrijft: ‘Als conservatief heb ik het sowieso niet voor betogingen. Nu weet ik weer waarom. Democratie hoort zich af te spelen in het stemhokje, in het parlement en via de uitwisseling van ideeën in pers en sociale media.’ Ik ben het daar volledig mee eens.

* Is er verkiezingsfraude gebeurd? Dat kan alleen worden vastgesteld door gerechtelijk onderzoek of door grondige statistische analyse van abnormale verkiezingsuitslagen. Maar Trump heeft zijn beschuldigingen van fraude geuit vóór zo’n onderzoek of vóór zo’n analyse waren uitgevoerd. Dat is niet geloofwaardig.

* En eerlijk: kan iemand het zich voorstellen dat Trump, enkele dagen na een ongunstig verkiezingsresultaat, op de televisie was gekomen om te zeggen: I lost fair and square? Vandaag, twee maanden na de verkiezingen, wil hij een vreedzame machtsoverdracht. Dat is too little, en vooral way too late.

* Een CNN-journalist voorspelde eergisteren dat Trump zijn extreme aanhangers nooit zou afvallen. ‘Hij keert zich nooit tegen de mensen die van hem houden.’ Maar nu doet hij het wel. Hij zegt ‘woedend’ te zijn vanwege de acties. Dat begrijp ik. Zijn politieke lot is bezegeld. Als er nu, of zeg binnen een maand, want bij sommige mensen duurt het wat langer, nieuwe verkiezingen werden gehouden, zou Trump aanzienlijk minder stemmen halen.

* Het is nu aan de Republikeinse partij om opnieuw leiders te zoeken van het type Ronald Reagan en Mitt Romney.

* Er zijn twee dingen die ik enkele jaren geleden nooit had kunnen voorspellen: dat een stelletje actievoerders het Capitool zou bezetten, en dat een man die op zijn hoogtepunt 75 miljoen Amerikanen vertegenwoordigde, verbannen zou worden van Facebook en Twitter. Ongeveer iedereen veroordeelt het eerste. Iedereen zou ook het tweede moeten veroordelen.

* Ik heb, als ik het goed heb, mijn laatste stukje over Trump geschreven de dag nadat hij verkozen was. Daarna heb ik de Amerikaanse politiek niet meer gevolgd. Trump was voor mij niet zozeer iemand die ‘goed’ of ‘slecht’ was: hij had nooit mogen bestaan.

* De vooringenomenheid van de pers tegen Trump heeft het mij moeilijk gemaakt. De kans bestond altijd dat ik van de weeromstuit sympathie zou krijgen voor de man. Dat is gelukkig nooit gebeurd, want af en toe zag ik een glimp van hem op de televisie.

* Staatshoofden, zeker in een moreel ernstig land als de VS, dien je te beoordelen zowel op hun beleid als op hun persoonlijkheid en stijl. Over het beleid van Trump weet ik weinig; misschien was daar veel goeds bij. Zonder corona zou hij geloof ik de verkiezingen gewonnen hebben op de economie. Maar zijn persoonlijkheid was verachtelijk. Als moreel voorbeeld was hij ongeveer de slechtst denkbare president.

* Men zei dat Trump loog over kleine dingen, maar over grote dingen de waarheid sprak die andere politici uit de weg gingen. Dat kan. Dat liegen over kleine dingen staat mij eigenlijk nog meer tegen dan het liegen over grote dingen.

* Of Trump trouwens cynische leugens vertelde, onbezonnen bullshit verkocht, of gewoon ‘delusional’ was, is niet helemaal duidelijk.

* Ik lees hier en daar paniekerige commentaren dat de Russen en de Chinezen nu de Verenigde Staten en het Westen zullen uitlachen. Wel ja, met Tienanmen heeft niemand gelachen, geloof ik.

* Op de Kamerzitting van gisteren werd Theo Francken door Groen en sp.a aangevallen omdat hij enkele maanden geleden Trump ‘politiek slim’ had genoemd (hier). Maar Francken is geen Trump-aanhanger. Bij de verkiezingen werden Vlaamse politici door journalisten gevraagd hun voorkeur uit te spreken voor Trump of Biden. De meesten kozen Biden, Van Grieken koos Trump, en Francken en Raoul Hedebouw hadden geen voorkeur (hier). Dat was ook mijn houding. Ik zou uitzonderlijk voor de libertarische kandidaat gestemd hebben, al weet ik niet wie dat was.

* Links zal overigens eens moeten beslissen of Francken nu de nieuwe Hitler of de nieuwe Trump is. Of is daar geen verschil tussen? 

*  Ondertussen moeten ook hier de slagen vooral gericht blijven op N-VA, zelfs al was Vlaams Belang de Trump-partij. Je moet altijd voor ogen houden wie de hoofdvijand is, wist Lenin al. 

* Ook mooi is dat Trumps retoriek over frauduleuze verkiezingen worden gelijkgesteld aan uitspraken van N-VAers die vragen hebben bij de legitimiteit van de groen-blauw-rood-oranje regering. Of een regering legaal of frauduleus is moet juridisch worden geëvalueerd. Of een regering legitiem is, met andere woorden of er een goede reden voor is, wordt politiek geëvalueerd, en dat zal de zittende regering anders doen dan de oppositie. 

* Nu geef ik toe dat legitiem’ ook een juridische betekenis heeft. Ik heb dat voor de zekerheid opgezocht. Maar het woord opzettelijk in die zin misverstaan is een erg gemene streek. Het is precies het soort demagogie waarvoor men beweert te waarschuwen. 

* Hoewel ik nogal goedgelovig ben, ga ik niet gemakkelijk mee in samenzweringstheorieën. Ik las op de sociale media dat de politie opzettelijk de betogers heeft binnengelaten in het Capitool. Hoeveel politieagenten zouden op de hoogte moeten zijn van zo’n consigne? Zouden die allemaal hun mond houden?

* Ik las ook dat de betogers vermomde linkse antifa’s waren. Ik heb ze eens goed bekeken, die betogers, toen ze als provinciale toeristen het Capitool binnenliepen als was het een museum, angstvallig binnen de koperen afzetpalen en rode koorden blijvend, met ontzag de marmeren standbeelden en zuilen aanschouwend (zie hier). Geen antifa’s lijkt mij.

* Abou Jahjah liet op de sociale media weten dat de actie eigenlijk best te vergelijken was met veel geweldloze protestacties van links. Daar zit iets in. Je denkt aan een groep klimaatbetogers die het Capitool zou binnenlopen, en Greta Thunberg die het spreekgestoelte zou bestijgen (alhoewel ze daar meestal officieel toe wordt uitgenodigd).

*  Toch verschil ik van mening, en wel langs links, met de voormalige radicaal. Door het grote symbolische karakter van het gebouw, is er iets meer aan de hand. Het is de doorbreking van een taboe, van een tot voor kort haast unaniem respect voor de democratische instellingen. Extreme populisten zijn die instellingen, en hun gebouwen, gaan beschouwen als een symbool van de verderfelijke elite. Dat is dan wel weer een dramatische en gevaarlijk evolutie. 

17 opmerkingen:

  1. Ik vind ook dat je politici vooral moet beoordelen op hun beleid. Als niet-Amerikaan ben ik dan vooral begaan met wat die militaire supermacht met zijn leger doet. En daar moet ik Trump meegeven dat hij het anders deed dan al zijn voorgangers sinds Carter (dus zowel rechtse sabelslepers als Bush & Zn. als de heiligverklaarde Barack en de zalige Bill): hij heeft géén buitenlandse oorlog ontketend of zich erin laten meeslepen.
    Chapeau daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er wordt continue betoogd tegen resultaten van verkiezingen in landen die zichzelf een democratie noemen en die betogers krijgen dan altijd de steun van het Westen. Democratie hoort zich af te spelen in het stemhokje... Zoals in de DDR en Tienanmenland.

    Of Trumps politieke lot bezegeld is zal de toekomst uitwijzen. Lessen trekken uit het verleden, het is niet iedereen gegeven. De simpele zielen die hun informatie bij de MSM halen denken dat Trumps aanhangers achter hem aanlopen. De realiteit is dat Trump gewoon vooroploopt.

    Staatshoofden dien je ook te beoordelen op hun stijl. Let the beast go! En academici ook. Een rector van een universiteit die in een kwaliteitskrant gaat lullen over zijn eerste lief, zijn gebleit binnen en buiten de kerk en zijn goorste fantasieën (Van Goethem) of over haar vakantieperikelen (Pauwels).

    Grote leugenaars zijn uiteraard sympatieker dan kleine leugenaars zoals grote fraudeurs ook sympatieker zijn dan kleiner fraudeurs en massamoordenaars ook sympatieker zijn dan loser-killers. Dat heeft te maken met esthetiek. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als ethiek.

    Samenzweringstheorieën zijn uiteraard belachelijk. Behalve die van Hilberg, die over de Russische inmenging in de verkiezingen van 2016, die over de sigarettenfabrikanten, die over de klimaatsceptici, etc...

    Er was minstens één BLM/Antifa in het Capitool. De man heeft het zelf toegegeven. Maar dat leest ge natuurlijk niet in de MSM.

    Een dramatische en gevaarlijke evolutie? Dat zal wel. Wie wind zaait zal storm oogsten en de storm stormt waar hij wil. Beschouw Trump maar als een barometer.

    'Violence never wins' zei Pence. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de VS met steun van het Westen Irak zijn binnen gevallen. Ze waren ervan overtuigd dat ze gingen verliezen. In België worden de 'terroristen' van 1830 ieder jaar gehuldigd. Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. Het komt er op aan om daar bij te zijn. Al de rest is praat voor de vaak.

    Als deze gebeurtenissen iets duidelijk hebben gemaakt dan is het wel de onvoorstelbare hypocrisie van de hele bovenlaag van de maatschappij. In de hel van Dante zitten de hypocrieten onder de moordenaars. En als wij moeten kiezen tussen een amusante hypocriet en een zure hypocriet dan kiezen wij...? Twee keer raden, altijd prijs.

    JLeu

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Iemand die heel vaak liegt over kleine dingen, is niet noodzakelijk een kleine leugenaar, vind ik.

      Verwijderen
  3. Als Trump aan de lopende band kleine leugens vertelt over maatschappelijk irrelevante zaken is dat ethisch te verkiezen boven één leugen over massavernietigingswapens die aan tienduizenden mensen het leven kost.

    JLeu

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In Doorbraak wijst ene Ilya Ilyich op het “ongenuanceerd recycleren en instrumentaliseren van buitenlandse gebeurtenissen voor binnenlands gebruik.” Dat is een praktijk waaraan zowel rechts als links als centrum zich schuldig maken, want zowat iedereen schijnt tegenwoordig over een pensée unique met bijhorend discours te beschikken. Dus we gaan noch een tijdje lang uitleg en interpretaties voorgeschoteld krijgen van de “bezetting van het Capitool”.
    Ik weet niet veel over de USA, ben er een paar keer geweest en heb er ook wel eens iets over gelezen en kijk wel eens naar een Amerikaanse TV-serie als ik op mijn hometrainer aan het fietsen ben, maar voor de rest vind ik dat groot stuk wereld een beetje te geweldig om er gefundeerde bedenkingen over te lanceren.
    Ook over betogingen en bezettingen kan ik niet veel vertellen, ook al was in Leuven in 1968 en toen werden beide activiteiten zeer uitgebreid beoefend. Ik heb daar een beetje aan meegedaan, maar niet van harte. Dat komt waarschijnlijk omdat ik uit een Kempische familie stam en vijftig-zestig jaar geleden Werd In De Kempen Niet Betoogd. Dat betaamde niet. Ik herinner me nog levendig de kwestie-Collard (“Weg met Collard” paa-papa-paa op de claxon) en dat was de eerste en de laatste keer dat ik een betoging gezien heb in mijn gemeente.
    De enige die een inbreuk maakte op deze regel was een nonkel van mijn vader. Hij was varkensslachter van beroep en maakte graag spotliedjes over de buren. In zijn jeugd was hij “lutteur” geweest op de kermis en dat maakte hem vrij ongenaakbaar. Telkens er een of andere actie gepland werd in het Antwerpse nam hij de trein naar ‘t Stad om met de politie te gaan vechten, want dat deed hij graag. Tja. Wel, ik denk dat er bij de “bezetters” van het Capitool veel mensen waren zoals mijn grootoom. Simpele en baldadige mensen die eens graag de stad overhoop gaan zetten. Men moet daar niet te veel grote woorden aan verspillen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'uitleg en interpretaties' Inderdaad. Volgens de vrouw die door de politie werd doodgeschoten waren er drie miljoen manifestanten. Ik heb in de MSM geen cijfers gezien noch gehoord. Het moeten er dus wel heel veel geweest zijn. Lullen kost minder geld dan feiten verzamelen en verifiëren en is voor de kleuters van de MSM ook veel plezanter. Ik herinner mij verkiezingen in Nederland enkele jaren geleden waarbij er in de kranten nergens uitslagen werden gegeven, alleen zetelverdelingen en opinies, opinies en opinies.

      JLeu

      Verwijderen
    2. Baldadige mensen ... dat klopt. Ik heb in mijn jeugd veel betoogd, en daar waren vaak enkele mensen tussen die met de politiek niets te maken hadden, maar die uit waren op relletjes.

      Verwijderen
  5. “noch een tijdje” moet natuurlijk “nog een tijdje zijn. Jonges toch.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 'de politie opzettelijk de betogers heeft binnengelaten in het Capitool. Hoeveel politieagenten zouden op de hoogte moeten zijn van zo’n consigne? Zouden die allemaal hun mond houden?'

    Het volstond toch van de oproepen tot versterking te negeren of veel te laat te reageren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad. Maar achter zulke late reacties vermoed ik spontaan geen strategisch opzet.

      Verwijderen
  7. De links in 'Ook de moeite' werken niet. Bv. 'http://https//leenhuet.be/' moet zijn 'https://leenhuet.be'.

    JLeu

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Leen Huet' was maar een voorbeeld om te laten zien waar het probleem zit. Geen enkele van die andere http links werkt. Allemaal hetzelfde probleem. Na correctie werken ze wel allemaal.

      Verwijderen
    2. Ah, dan pas ik de andere links ook aan. Beetje raar, want toen ik ze eerst plaatste werken ze wel.

      Verwijderen
  8. Ook de moeite (om terug tot leven te brengen of als historisch archief): In Flanders Fields.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 'Een zeer stabiel genie' citeert De Morgen Trump. Wat zegt Kramers Engels-Nederlands Vertaalwoordenboek 2005 Spectrum b.v.?

    genius [...] znw (mv: -es of genii) genius: geest°; karakter o; beschermgeest; genie° o, talent o, genialiteit, (natuurlijke) aanleg (° = in velerlei betekenis)

    Ook Mirriam-Webster geeft als synoniemen voor 'genius' o.a. 'character', 'personality'.

    De diverse engelstalige woordenboeken geven gevarieerde definities. Maar het is duidelijk dat het engelstalige 'genius' een bredere betekenis heeft dan het nederlandstalige 'genie'. De correcte vertaling is hier dan ook 'stabiele persoonlijkheid'.

    Na vier jaar informatie van DeMorgen-niveau is het dan uiteraard eenvoudig om te besluiten dat Trump als moreel voorbeeld veel lager staat dan bv. Billiy-the-liar of Billy-i-swear-she-never-suck-my-dick.

    En wat voorbeelden betreft, talloos veel publieke figuren waren een voorbeeld tot zij het niet meer waren. En vice-versa. Kim Yong-un is een moreel voorbeeld voor zijn volk. Daar zorgt zijn propagandadienst wel voor. En hier ten lande gaat een nooit geziene propaganda campagne van start om een politicus op de terugweg te rehabiliteren. Kwestie van een Vlaamse Donald Trump de wind uit de zeilen te nemen. De geniale linkse denkers hebben zich dertig jaar blindgestaard op de konjjnenbak van het Vlaams Blok. De kapitalisten daarentegen vergissen zich niet van hoofdvijand. Uiteraard lezen zij Lenin niet. Dat doet McKinsey wel in hun plaats.

    JLeu

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, de vertaaldienst van De Morgen ontlokt me al eens een glimlach.
    Zo herinner ik me dat men enkele jaren geleden verwees naar de uitspraak van een Frans politicus "je ne dispose pas de baguette magique" en dit vertaalde als "(hij) beschikt niet over een magisch stokbrood".

    BeantwoordenVerwijderen