De eigen definitie van Van Reybrouck is heel wat minder spitsvondig:
‘emoties nemen het over van argumenten, leugens van feiten, en afspraken en instituten worden ondergeschikt gemaakt aan het individu.’
Emotionele argumenten en leugens zijn inderdaad een kwalijke zaak, maar allesbehalve typisch voor ‘fascisme’. Het zijn veeleer zaken die je bij alle politieke strekkingen terugvindt, maar het best opmerkt bij je tegenstrevers. En ‘instituten die worden ondergeschikt gemaakt aan het individu’, is dat niet eerder het tegenovergestelde van fascisme. Het fascisme maakt individuen juist ondergeschikt aan instituten. Of bedoelt Van Reybrouck dat instituten worden ondergeschikt aan één individu, de leider? Dan drukt de auteur zich wel heel slecht uit.
Ik zal toch dringend Van Reybroucks pamflet Tegen verkiezingen eens moeten lezen. Zo lang ik dat niet gedaan heb, blijf ik de grootst mogelijke weerzin koesteren tegen zijn G1000-project en de gedachte aan burgerpanels die door loting worden aangeduid. Ik moet er niet aan denken dat een idioot als ik aan zo’n panel zou deelnemen en mee advies zou moeten geven of beslissingen zou moeten nemen nopens het staatsbelang.
Ik geef overigens toe dat die adviezen of beslissingen niet altijd fout zouden zijn. Mocht men in de VS in 1967 een G1000-panel gehad hebben, zou dat waarschijnlijk geadviseerd hebben om de oorlog in Vietnam onvoorwaardelijk stop te zetten. Maar dat advies kon president Johnson ook krijgen van zijn slimme adviseurs als McNamara. En ik zou die G1000-mensen in elk geval niet zelf de onderhandelingen hebben laten voeren met de hardliners van Hanoi.
* Over die tekst van Van Reybrouck heb ik twee stukjes geschreven: hier en hier.
*
Interessant en zoals altijd onderbouwd. Bewonderenswaardig.
BeantwoordenVerwijderenDe aforismen van Torfs worden door zijn critici geduid als hondenfluitjes, een in mijn ogen bijzonder neerbuigende term die kadert in het beeld van Torfs als een geniepige aanhanger van extreem-rechts. Dit beeld wordt graag opgehangen door politiek-correcte opiniemakers, die met een onvermoeibaar talent voor moedwillig onbegrip er niet in slagen in te doorgronden dat Torfs niks meer is dan een combinatie van een vrijdenker, een conservatief en een onvolmaakte katholiek. Voor ééndimensionale denkers zijn dat enkele contradicties en dimensies te veel, vandaar dat ze Torfs niet begrijpen, niet willen begrijpen, en dan maar gemakshalve klasseren als ongepast, dus extreem-rechts.
BeantwoordenVerwijderenMooi gezegd!
Verwijderen