woensdag 2 augustus 2023

Bosbranden, en andere kortjes


Bosbranden
     Aangezien de temperatuur op aarde de laatste tijd gemiddeld wat hoger is, wordt het ook gemakkelijker een bos opzettelijk of onopzettelijk in brand te steken. Maar zijn er ook meer en grotere bosbranden dan vroeger? Volgens Bjorn Lomborg is de verbrande aardoppervlakte per jaar de laatste twintig jaar gedaald van 3 % naar 2 %, maar is het aantal woorden dat er in de Amerikaanse media aan besteed wordt vervijfvoudigd. Lomborg heeft zijn grafiek opgesteld met gegevens van SciencedirectModis Nasa en English Corpora. Als er iets mis is met die gegevens, of met de manier waarop Lomborg ermee omspringt, hoor ik het graag. 

Klimaatwetenschap
     Ik vermoed dat klimaatwetenschap zich als vak ergens situeert tussen Literatuurtheorie en Theoretische Fysica. 

Herodotos over het weerbericht
     De bètawetenschappers onder mijn vrienden ergeren zich aan de manier waarop het weerbericht wordt ingeschakeld in het klimaatdebat. Ze hebben in zekere zin gelijk. Dat het in de ene streek nu 30° is waar het normaal 25° is, en dat het in een andere streek 45° is waar het normaal 40° graden is, zijn mededelingen die op zijn best als anecdotal evidence kunnen worden beschouwd. De statistieken vertellen een ander verhaal: in de hele wereld is het nu 1° warmer dan in 1950 – niet 5°.
     Maar, redeneren de weermannen en weervrouwen, met statistieken overtuig je niemand. Je moet
 voorbeelden geven van plaatsen waar je nu, op dit moment, een ei kunt bakken op een platte rots waar de zon op schijnt. Dat is juist geredeneerd, in de veronderstelling dat je iemand wilt overtuigen.
     Wat doe je echter als de anecdotal evidence je verhaal niet ondersteunt? Ik kijk nu al twee weken uit op een min of meer verlaten strand en dat komt door de wolken, de wind en soms de regen. Daar kun je moeilijk klimaatopvoeding aan vasthaken. Dan blijven er drie mogelijkheden over. Je benadrukt hoeveel geluk we hebben dat we niet in Spanje of Italië zijn. Je voorspelt dat dit de laatste kwakkelzomer is die we zullen meemaken. Of je zegt, zoals weervrouw Jill Peeters, dat ‘ons weersysteem geblokkeerd is door de klimaatopwarming’.
      Dat laatste vind ik een bedenkelijke redenering. Zonder klimaatopwarming hadden we ook geblokkeerde weersystemen, en mét klimaatopwarming hebben we ook veranderlijk weer. Wellicht heeft de klimaatopwarming er dus weinig mee te maken. Dat was in elk geval wat Herodotos antwoordde op de ‘Griekse wijsneuzen’ die beweerden dat de Nijl overstroomde door de wind. Zonder die wind overstroomde de rivier ook. En mét wind was er lang niet altijd overstroming.

Cubaans communisme
     De reis van de PVDA-jeugd naar Cuba heeft voor wat commentaar gezorgd. Tegenstanders zeiden dat er op het eiland een communistische dictatuur heerst, wat waar is, en voorstanders zeiden dat je er als toerist veel blije mensen aantreft, wat ook waar is. Ik ben er ooit als toerist geweest* en ik twijfel er niet aan dat communisme met goed weer, en zonder Slavische zwaarmoedigheid, beter is dan communisme zónder weer en mét Slavische zwaarmoedigheid.
     Verder halen voorstanders aan dat de Cubaanse leiders heel veel middelen besteden aan onderwijs en gezondheidszorg. Daar twijfel ik niet aan. Communistische en fascistische leiders zijn geen slechteriken die binnenskamers monologen houden à la Richard III: hè, hè, hè, wat ben ik slecht. Ze willen wel alle macht voor zichzelf, maar hebben verder het beste voor met hun bevolking (met uitsluiting van volksvijanden en volksvreemde elementen natuurlijk – die moeten kapot). Hitler bijvoorbeeld was er als de dood voor dat zijn Duitse volk onvoldoende eten zou hebben.
      Onder ons gezegd, ik vermoed dat de Cubaanse leiders zelfs veel te veel middelen moeten besteden om dat goede niveau van onderwijs en gezondheidszorg te behalen. Communisme leidt meestal niet tot de efficiëntste besteding van de middelen.
     En zonder iets af te doen van de Cubaanse verdiensten, sommige cijfers moet je ook met een korrel zout nemen. In België wordt het analfabetisme, afhankelijk van de criteria, geschat op 10 tot 25 procent van de volwassenen, vooral door organisaties die subsidies krijgen om dat analfabetisme te bestrijden. Cuba daarentegen behoort voor alfabetisering bij de absolute wereldtop, met een alfabetiseringsgraad van 99,67%, net na bijvoorbeeld Uzbekistan 99.99%, Tadzjikistan 99,80, Azerbeidzjan (99,79) en Kazakstan (99,78 %).

Winststreven en efficiëntie
     Tegenstanders van de vrije markt halen vaak het winststreven – ook winstmaximalisatie genoemd – aan als een van de nadelen van het systeem. Voorstanders, waaronder ongeveer alle economen**, beweren dat dat winststreven zorgt voor efficiëntie waar de klant zijn voordeel mee doet in de vorm van een ruime bevoorrading van producten en diensten aan goede prijs-kwaliteitsvoorwaarden.
    Nu kun je dat efficiëntie-argument ondergraven door anekdotisch te wijzen op krappe voorraden, hoge prijzen en slechte kwaliteit. Maar om helemaal goed te zijn zou je nog moeten aantonen dat je een systeem gevonden zónder winststreven dat zorgt voor minstens even ruime voorraden, voor minstens even lage prijzen en voor minstens even goede kwaliteit. Dan heb je bewezen dat winststreven niet leidt tot de grootste efficiëntie.
     Je kunt het ook anders aanpakken. Je kunt zeggen dat ‘efficiëntie niet alles is’. Biden heeft geloof ik al wat guidelines uitvaardigd waarin die boodschap met zoveel woorden wordt meegegeven. Goed, wat minder efficiëntie is een keuze, maar dat betekent voor iedereen: wat hogere prijzen, wat lagere kwaliteit, en misschien – het hangt ervan af hoe ver je gaat – enige schaarste. De kleinverdieners zullen zoiets het hardst voelen. Wie niet akkoord gaat, moet, zoals in het ganzenspel, terug naar de alinea hierboven. 

* Zie ook hier.

** De eerste econoom bij wie ik die redenering tegenkwam was Karl Marx. Om het wat scherper te formuleren: winststreven = efficiëntie = welvaart. Het marxistische verwijt van uitbuiting kan als volgt worden beantwoord: wat de arbeider verliest als producent, wint hij normaal gesproken terug als consument. (Vandaar dat harteloze kapitalisten in de 19de eeuw hun arbeiders soms contractueel verplichtten om hun aankopen in bedrijfswinkels te doen waar woekerprijzen werden aangerekend). 

8 opmerkingen:

  1. Klimaatwetenschap is natuurlijk harde wetenschap. MAAR:

    1/ Nogal wat personen zijn plotseling op enkele jaren klimaatwetenschapper geworden, of klimaatambtenaar, of een weervrouw die plots klimaatexpert is. Dat zijn geen klimaatwetenschappers. Ook Lomborg is een political scientist die veel met statistieken werkt, hoe doet dat meestal goed maar zijn expertise gaat niet verder.
    2/ Wetenschappers werken met modellen en weten dat daar fouten, benaderingen en nog ongekende in zitten. Normaal moeten ze dat vertellen, tenminste in hun wetenschappelijk werk, maar die pseudo-klimaatwetenschappers (punt 1) doen dat niet, weten dat misschien niet eens.
    3/ Dat het klimaat veranderlijk is en ook door de mens beinvloed kan worden staat wetenschappelijk als een paal boven water. Al heel lang. Het is dom te beweren dat dat niet zo is.
    4/ Nu komen we bij beleid: wat doen we? Dat is een beleidsvraag, maar vooral niet in paniek handelen, heel vlug conversie van dit naar dat etc. Het lijkt me dat sommigen graag paniek aanwakkeren omdat het interessant is, uit eigenbelang, of om politieke redenen (bijvb. tegen de vrije markt zijn, anti-kapitalisten etc).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Akkoord. Ik vind wetenschappen die heel sterk aanleunen op statistiek zoals klimaatwetenschap, sociologie, epidemiologie toch veel minder 'hard' dan fysica, scheikunde en biologie.
      Maar ik geloof wel dat men ondertussen ver genoeg gevorderd is om met redelijke zekerheid te weten dat de door de mens uitgestoten CO2 een verwarmingseffect heeft.

      Verwijderen
    2. Wetenschap: ik begrijp wel het punt dat u maakt, maar het berust op een misverstand. Alle wetenschap berust veel op statistiek. De analyses die gemaakt worden bij CERN zijn gebaseerd op miljarden waarnemingen die men statistisch anlyseert. Klimaatwetenschap is gebaseerd op harde geofysica en geochemie, en wiskunde. Maar metingen zijn vaak van die aard dat ze stochastisch moeten benaderd worden. De wetenschappelijk basis voor het broeikaseffect gaat al 200 jaar terug, naar voor gebracht door Fourier, een wiskundige gekend voor spectraalanalyse.

      Ik ben het eens met u als het gaat over de hedendaagse doorsnee klimaatwetenschapper, dat is inderdaad een populaire verwatering van de wetenschap.

      Verwijderen
    3. Ik wil niet te ver gaan in die discussie omdat ik noch een wetenschapper, noch een wetenschapsfilosoof ben. Maar ik ben op het eerste gezicht geneigd om een onderscheid te maken tussen het soort wetenschap dat de fysische eigenschap van CO2 ontdekt bij het vasthouden van warmte (200 jaar geleden), en de statistische analyse waarin men het verband nagaat tussen een aantal parameters (maar niet noodzakelijk alle) die op elkaar inwerken. Ik begrijp wel dat zulke verbanden min of meer testbaar zijn.

      Verwijderen
  2. Citaat: "Maar ik geloof wel dat men ondertussen ver genoeg gevorderd is om met redelijke zekerheid te weten dat de door de mens uitgestoten CO2 een verwarmingseffect heeft."

    Niet om de discussie te rekken, maar wel voor de volledigheid (van mijn kant uit): Dat is juist, maar hoe dit precies het klimaat gaat beïnvloeden is niet helemaal duidelijk. Op sommige plaatsen kan je afkoeling krijgen, door veranderde zee- en luchtstromingen. Het punt is dat menselijke activiteit, net als natuurlijke activiteit van vulkanen, algen, zonnestormen etc... de atmosfeer en de rest van de aarde beïnvloeden. De menselijke activiteit is uitgegroeid tot een significant wereldomvattende fenomeen. Dat in het oog houden en actie ondernemen is vanzelfsprekend. Maar in essentie leidt dit enkel tot nieuwe evenwichten, met onplezierige neveneffecten. Ultiem is vervuiling, lokaal of globaal niet wenselijk, doch de beste manier om dat tegen te werken is meer geavanceerde technische en economische ontwikkeling. En vooral geen paniek, echte of politiek gemotiveerde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal akkoord. In principe kunnen er ook plezierige neveneffecten zijn, maar er is hoe dan ook een aanpassingskost.

      Verwijderen
  3. Het is nogal eenzijdig om winststreven als enige karakteristiek van de moderne welvaart te duiden. Er zijn bijna overal herverdelingsmechanismen, niet alleen in communistische dictaturen. Zijn er moderne globale systemen zonder herverdelingsmechnismen die voor een gelijkaardige welvaart zorgen? Moeilijk te zeggen. Wat we wel zien is dat in de VS een extreme straatarmoede en verslavingsproblematiek heerst, die nogal weegt op het totale welzijn. Als je je extra verdiensten moet besteden aan beveiligingssystemen tegen inbrekende verslaafden, hou je netto minder over en het exces aan verslaafden. Als de verminderde belastingen dan nog eens naar ordehandhaving en gevangeniswezen gaat, had je het misschien beter in onderwijs, zorg en preventie gestopt.

    Nu begint Brussel ook al te kreunen onder daklozenoverlast en Antwerpen onder drugsmisdaad, dus onze herverdelingsmechanismen noch winstmaximalisatie blijken een sluitend antigif. Ik ben dan ook van mening dat geen enkele economische politiek nog opgewassen is tegen de bevolkings- en migratiedruk, al dan niet gestuwd door klimaatrampen. In een homogene en demografisch stabiele maatschappij geloof ik sterk dat een evenwicht tussen winststreven en herverdeling een optimum geeft. Maar ik kan dat niet bewijzen.

    Dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn in elke maatschappij verzekeringsmechanismen die de extreme armoede door pech in de perken houden. Of andere herverdelingsmechanismen ook echt tot herverdeling leiden is moeilijk te onderzoeken.
      Ook de winstmaximalisatie zelf leidt tot een soort 'herverdeling'. Hoe die zou zijn zonder de bijkomende mechanismen (progressieve belasting etc.), weet men niet. Men kan dat alleen boekhoudkundig uitrekenen, vertrekkend van de huidige situatie.
      Het is inderdaad geen uitgemaakte zaak dat een economisch beleid de niet-economische problemen zou kunnen oplossen. Om de immigratie te beperken zie ik in elk geval alleen politieke dwangmiddelen - wat nu al het geval is, want géén dwangmiddelen zou betekenen open grenzen, en dat is niet de Europese realiteit.

      Verwijderen