Vier, vijf of zes keer per jaar
koopt mijn vrouw kersen. Die eet ik dan op in een welbepaalde volgorde: eerst
de mooie rode met een ronde vorm, dan de minder rode, dan de misvormde, dan die
met barsten en ten slotte die met een rot plekje of die waaruit de vogels een stuk
hebben gepikt. Bij ander voedsel doe ik dat omgekeerd en hou ik de lekkerste
brokjes voor het laatst. Hoe zou dat
toch komen? Ben ik de enige die dat zo doet? En waarom precies kersen? Allemaal
vragen!
De Franse politicus, schrijver en
denker Nicolas Chamfort (1741-1794) heeft over het kersenvraagstuk nagedacht.
Volgens hem gaat het niet alleen om kersen, maar ook om oesters, gedichten en
kwinkslagen: “La plupart des faiseurs de recueils de vers et de bons mots
ressemblent à ceux qui mangent des cerises ou des huîtres, choisissant d’abord
les meilleures et finissant par manger tout.”
Oorspronkelijk geplaatst op 17
juni 2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten