dinsdag 24 december 2024

Mobieltjes op school, etc.


Mobieltjes op school
      Hoewel ik libertair, en soms zelfs libertijns, ben ingesteld, sta ik achter het mobieltjesverbod op school. Het principe dat men burgers niet te veel tegen zichzelf moet beschermen, geldt voor mij niet voor kinderen en pubers. Nochtans lees ik op X.com allerlei bezwaren tegen dat verbod. Op twee ervan wil ik kort antwoorden. Patrick Loobuyck schrijft: 

Het lijkt nu wel alsof smartphones altijd vrij spel hadden in de klas. Maar welke school liet dit toe? De minister verbiedt nu wat al verboden was om opnieuw met een symboolmaatregel te scoren. (GSM op de speelplaats is een ander debat, maar dat raakt leerwinst niet.)

     Het is natuurlijk waar dat schoolreglementen nu al bepalen dat leerlingen in de klas niet op hun mobieltje naar Tiktok-filmpjes mogen kijken. Maar het was de leraar die moest toezien dat dat verbod werd nageleefd. Ik had daar een hekel aan. Ik voelde mij een toezichthouder: voortdurend op de loer liggen of ik geen verdacht gedrag vastelde bij mijn leerlingen: neergeslagen ogen, handen onder de bank. En dan na twee verwittigingen het toestel in beslag nemen, om het dan aan het einde van de les terug te geven.
     In mijn school hadden alle leerlingen ook een iPad. De directeur vroeg aan de leraren om het toestel zo vaak mogelijk te laten gebruiken. Ik deed mijn best om te gehoorzamen, maar maakte daarbij een strikt onderscheid tussen lessen waarvoor de iPad noodzakelijk was, en lessen waarbij de iPad in de boekentas moest blijven. Dat was makkelijker te controleren dan de mobieltjes. Toch heb ik één keer een experiment gedaan. Dat was in een les waarbij de iPad niet nodig was. Toen ik een leerling de iPad zag bovenhalen zei ik niets. Ook bij de tweede zweeg ik. Halverwege de les hadden álle leerlingen hun iPad voor zich liggen. De verleiding van de sociale media is gewoon te groot, zelfs voor de meest gemotiveerde leerling.
     Een ander bezwaar tegen het mobieltjesverbod is helemaal anders, maar kan op dezelfde manier worden beantwoord. Ive Marx schrijft sarcastisch: 

Is het al duidelijk welke straffen kinderen boven het hoofd hangt als ze eens naar hun smartphone grijpen tijdens het zoveelste uur studie omdat er weer geen les is? Worden ze meteen voorgeleid?

      Het is natuurlijk juist omgekeerd. De bedoeling van een algemeen mobieltjesverbod is dat er, in tegenstelling tot vroeger, géén straffen meer nodig zijn. De leerlingen geven bij het betreden van de school of het klaslokaal hun apparaatje af.  Niemand wordt gestraft, behalve de onverlaat die een tweede exemplaar heeft binnengesmokkeld.

Kansarmoede
     In een stukje van enige tijd geleden heb ik uitgelegd waarom ik niet houd van het nieuwerwetse woord ‘kansarmoede’. Bij Charles Murray las ik nu een uitstekend argument om het woord toch een interessante betekenis te geven. 

Veel armen hebben verkeerde keuzes gemaakt. Maar we maken allemaal verkeerde keuzes, en sommigen van ons hebben het geluk over een plan B te beschikken. Daden en gedrag hebben gevolgen voor iedereen, maar sommigen van ons hebben meer kansen om de gevolgen van verkeerde keuzes te omzeilen.

Elon Musk en de politiek
     Egalitairen gebruiken als ultiem argument tegen grote rijkdom dat die kan worden misbruikt om politiek invloed te kopen. Ik heb die stelling ooit betwist. Die rijken, schreef ik, ongeveer zijn alleen geïnteresseerd in zaken doen. Als ze staatsambtenaren en politici omkopen, moeten ze worden vervolgd, berecht en gestraft. Als ze proberen de economische macht van de staat over de economie te gebruiken in hun eigen voordeel, moet in de eerste plaats de economische macht van de staat worden verminderd. Maar met politiek houden die zakenlui zich niet bezig, schreef ik. In Amerika doneren de meeste zakenlui tegelijk aan de Republikeinen en de Democraten.
     En nu doet Musk dus zijn stinkende best om mijn argumentatie te weerleggen. 

Trump intimideert de pers
     Trump heeft van ABC-News 15 miljoen dollar gekregen, in het kader van een minnelijke schikking. De zender had gemeld dat de president-elect veroordeeld was voor ‘verkrachting’ , terwijl hij in werkelijkheid slechts veroordeeld was voor ‘aanranding’. Dominique Deckmyn vat de zaak nogal tendentieus samen in zijn commentaar (DS2 19/12) : 

Trump had klacht ingediend wegens laster, maar zou die zaak waarschijnlijk verliezen, zeggen experts. Waarom beslist Disney [de eigenaar van ABC] dan om toch te schikken voor zo’n groot bedrag?

    ‘Zeggen experts’ is dubbelzinnig. Het kan betekenen: ‘alle experts’, of ‘de meeste experts’. Het kan ook betekenen: ‘Er zijn experts die zeggen.’  In dezelfde krant krijg ik op bladzijde 4 gelukkig wat context:

‘Het was geen lichtzinnige claim [van Trump],’ verklaarde rechtsgeleerde Rick Hasen aan de Washington Post. Beide partijen hadden aan het langste eind kunnen trekken. ‘Het was een claim die binnen de realiteit viel’.

      Die Rick Hasen, dat zal Deckmyn moeten toegeven, is ook een expert. Maar ik ben het met Deckmyn eens dat politici niet te snel kranten en zenders moeten vervolgen wegens laster.

Trump intimideert een peilingexperte
     Ann Selzer is een peilingexperte die in een plaatselijke krant een rare voorspelling deed aangaande de verkiezingen. In 2020 won Trump in Iowa met 8 procentpunten. Selzer voorspelde dat hij dit keer zou verliezen met 3 procentpunten. Trump won echter met 13 procentpunten en klaagt nu de krant aan wegens ‘verkiezingsbeïnvloeding’. Of het verkiezingsbeïnvloeding was van de kant van Selzer weet ik niet, maar dat het intimidatie is van de kant van Trump, is duidelijk. 
      Een fatsoenlijk politicus heeft natuurlijk het recht om gefrustreerd te zijn over ongunstige verkiezingspeilingen. In de film BDW horen we Bart De Wever op het partijhoofdwartier zeggen dat hij alle opinie-peilers die een N-VA-nederlaag voorspelden, en dat deden ze allemaal, dat hij hen één voor één op het gezicht zal slaan. Hij zegt het zelfs twee keer en voegt eraan toe: ‘Ik meen het.’ Ondertussen denk ik dat zijn entourage hem die actie uit het hoofd heeft gepraat, want ik heb er niets meer van vernomen. Maar niemand uit de entourage van Trump praat hém zijn aanklachten uit het hoofd. 

Energietransitie, cijfers en goedkope elektriciteit
     Twee cijfers waarvan ik deze week opschrok, hadden met de energietransitie te maken. Eén: de staalreus ArcelorMittal is verantwoordelijk voor 8 procent van de CO2-uitstoot in België. Twee: elektriciteit kost ondertussen vier keer zoveel als gas.
 
     Wat nu? Staal zullen we ook in de toekomst nodig hebben. En met grootschalige investeringen in het hoogspanningsnet, laadpalen, dure energie-eilanden, extreme voorzorgsmaatregelen rond kernenergie, en af een toe een Dunkelflaute, zie ik niet meteen veel mogelijkheid om de elektriciteitsprijzen naar beneden te krijgen.
     Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere ziet dat anders (DS, 19/12)

Het kan zo niet verder. Jaar na jaar zien mensen hun elektriciteitsfactuur stijgen. Terwijl we elektriciteit, de energie van de toekomst toch, net goedkoper moeten maken.

     Goedkoper maken ...  daar zijn de socialisten weer met hun ‘maakbaarheid’. De eenvoudige waarheid is dat de je de elektriciteit niet goedkoper kunt maken. Bij versnelde overschakeling naar elektriciteit zal die energie, door de stijgende vraag, nóg duurder worden. Je kunt  alleen de kost verschuiven, bijvoorbeeld door hogere taksen op andere energie – zolang die nog bestaan.  Margaret Thatcher zei ooit: ‘The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.’ Dat is hier ongeveer hetzelfde: Eventually you run out of other taxable sources of energy.
 
     Met een koolstoftaks – waar ik in principe niet tegen ben – doe je natuurlijk ook aan verschuiving van de energiekosten. Je hebt bijvoorbeeld uitgerekend dat directe gasconsumptie vier keer meer CO2 uitstoot dan elektriciteit. Dan kun je door taksen het gas vier keer duurder maken, volgens het gezonde principe ‘de vervuilende consument betaalt’. Daarmee is de prijs van het gas gestegen, maar helaas is de productieprijs van elektriciteit daarmee niet gedaald. 

Soorten protectionisme
     Er kunnen verschillende redenen worden ingeroepen om economisch protectionisme toe te passen. Die reden zijn onder andere (1) economisch, (2) sociaal, (3) ecologisch, (4) klimaat, (5) geopolitiek**.
     De economische reden is logisch onzinnig, de sociale reden berust op het bevoorrechten van een minderheid ten koste van een meerderheid***, en de ecologische reden – natuurbehoud – is in het beste geval een excuus en in het slechtste geval een gevolg van een neokoloniale mentaliteit****.
      Je vindt de ecologische reden – samen met de sociale – terug in de tussenkomst van Europees parlementslid Barbara Bonte (VB) tegen een Europees handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse landen van Mercosur:

Eerst een Green Deal, nu Mercosur. De Europese Unie legt onze boeren regeltjes op die hun concurrenten niet hoeven te volgen: een recept voor dumping uit vervuilende lageloonlanden terwijl onze boeren worden kapotgemaakt. Voor ons en onze boeren is het duidelijk: nee aan de Green Deal, nee aan Mercosur!

     Volgens die redenering mogen de Zuid-Amerikaanse boeren slechts naar ons uitvoeren als ze dezelfde milieunormen gebruiken als onze boeren. Maar arme landen hechten natuurlijk een groter belang aan verhoging van hun levensniveau boven het terugdringen van het vervuilend neveneffect. Dat is voor hen iets voor later en wij moeten hen onze keuzes niet opdringen. Maar ondertussen is het onrechtvaardig om onze consumenten te verbieden  goedkope landbouwproducten uit vervuilende landen te kopen
.
     Bij de klimaatreden is het enigszins anders gesteld. Wie gelooft dat de CO2-uitstoot de aarde opwarmt en daarmee de hele wereldbevolking schade berokkent, die zou moeten voorstander zijn van een algemene koolstoftaks. Maar zoiets valt niet af te spreken op mondiaal vlak. De hoogte van een koolstoftaks moet worden afgesproken door de klimaatalarmisten en klimaatsceptici van een land of zone. Het is dan ook geoorloofd dat een land of zone met een hoge koolstoftaks een importheffing oplegt aan een land of zone met een lage koolstoftaks, zodat het verschil wordt weggewerkt.
     De geopolitieke reden ten slotte zou ik enkele jaren geleden als excuus hebben afgedaan. Dat is een luxe die ik mij vandaag niet meer kan veroorloven. De enige luxe die ik mij hier kan veroorloven is erover te zwijgen.

 

* Over het neologische kansarmoede, zie ook mijn stukje hier.

** Er worden ook soms redenen van voedsel- en andere veiligheid ingeroepen. 

*** Over het sociale excuus voor het protectionisme, zie mijn stukje hier.

*** Neokolonialistische mentaliteit: de rijke landen leggen aan de arme landen op welke afweging ze moeten maken tussen natuurbehoud en welvaart. Maar die afweging is haast per definitie verschillend.

 

1 opmerking:

  1. Ik sta volledig achter dit verbod. Om te kunnen leren is een minimum van concentratie en aandacht nodig en smartphones leiden geweldig af. Daarom verbiedt men ze ook terecht tijdens het autorijden. De opmerking van de Heer Marx is misplaatst. Ten eerste omwille van de toon: worden "die kinderen voorgeleid"? Net alsof met deze maatregel een streng repressief systeem wordt ingevoerd. Hoort hij "het gestamp van de laarzen" al in de verte? Ten tweede maakt hij zich schuldig aan "whataboutism"...de leerlingen moeten te veel in de studie zitten want er wordt onvoldoende les gegeven. Het tekort aan leerkrachten heeft niets te maken met de maatregel van Demir. Ik denk dat het vooral toe te schrijven is aan de rotzooi die men er de laatste decennia in het onderwijs van gemaakt heeft en die komt op de rekening van ministers uit de drie traditionele partijen. Vooral Pascal Smet en Frank Vandenbroucke blonken daarbij uit in incompetentie.

    BeantwoordenVerwijderen