dinsdag 13 augustus 2024

Het vrije woord, Musk en de EG


1.  ‘Mijn verhaal wordt eentonig,’ schreef Multatuli. Ik heb hetzelfde gevoel als ik voor de zoveelste keer het vrije woord wil verdedigen. De argumenten zijn allemaal al gegeven door J.S. Mill. 

2. Niemand eist alleen vrijheid op voor de eigen mening. Dat doen alleen de ergste fanatici. Maar de kwestie is ingewikkelder dan dat. Iedereen begrijpt dat er ergens grenzen moeten zijn. Maar wij zijn allemaal geneigd die grenzen ergens anders te leggen voor de eigen mening dan voor tegenovergestelde meningen. Het vergt veel zelfreflectie om die neiging bij onszelf te ontdekken. 

3. Die Thierry Breton heeft geloof ik het zwarte naaigaren niet uitgevonden, ook al is hij Europees Commissaris en is hij professor aan Harvard Business School. Hij stuurt een brief ** naar Elon Musk om te eisen dat die de Europese censuurregels van de Digital Services Act beter zou toepassen, en dan begint hij – de idioot – met een onnodige verwijzing het Trump-interview van Musk. Is dát het soort inhoud dat de Europese Commissie wil censureren op X? Breton had beter alleen over ingewikkelde wetten en richtlijnen geschreven, en over lekker vage begrippen zoals haatspraak. Dan wist niemand hoe hij die eigenlijk wilde toepassen.

4. In de tweet waarmee Breton zijn brief wereldkundig maakt, spreekt hij van ‘potentially harmful content’ op de sociale media. Dat doet denken aan de ‘gevaarlijke ideeën’ waar Karel van het Reve ooit van beschuldigd werd, door de VARA-Gids geloof ik. Nu, die gevaarlijke ideeën bestaan natuurlijk. Trump heeft geloof ik gevaarlijke ideeën. Breton heeft er ook. En ik ben blij dat hij ze op X mag posten.

5. ’t Is waar dat ook rotzakken gebruik maken van het vrije woord. Het voordeel is dan dat je ten minste weet waar ze zitten. Zonder de vrijheid op X, wist ik niet eens wie Thierry Breton was, welke macht hij had, en welke gevaarlijke ideeën hij er op nahield. Maar dát voordeel, dat de rotzakken zichzelf ontmaskeren, vind ik een van de zwakste argumenten. Ik gebruik het zelden. 

8. Georges-L Bouchez heeft op X ook een reactie geplaatst op de brief van Thierry Breton. Zoiets als: ‘Europa zou zich beter bezig houden met de grote economische uitdagingen, in plaats van de vrije meningstuiting aan banden te leggen.’ Logisch heeft het argument weinig waarde, want die twee zaken hebben niets met elkaar te maken. Maar je kunt een politicus moeilijk verwijten dat hij politieke trucjes gebruikt, zeker niet als het voor de goede zaak is.

6. Als Bouchez tegenwind krijgt, is zijn verdediging van de vrije meningsuiting alweer enigszins halfslachtig. Een lezeres reageert dat vrije meningsuiting niet inhoudt dat verkeerde informatie of haat kan worden verspreid. Natuurlijk, antwoordt Bouchez, moet zoiets voor de rechtbank komen, maar je mag het niet op voorhand verbieden. Voor die ‘haat’ als onderwerp voor strafzaken, verwijs ik naar Peter De Roover hierboven. En wat verkeerde informatie betreft, is dat echt iets voor een rechtbank? Die houdt zich beter alleen bezig met één bepaald soort van verkeerde informatie: laster en eerroof. En zelfs dan zal de rechtbank in de eerste plaats verplichten een ‘recht op antwoord’ te publiceren. De beste remedie tegen verkeerde informatie is woord en wederwoord. 

7. Rowan Atkinson (Blackadder, Mr. Bean) hield niet zó lang geleden een van de mooiste pleidooien voor het vrije woord die ik ken. https://x.com/andst7/status/1822316145698804079

 


* Die brief vindt men hier

15 opmerkingen:

  1. Ik krijg de diarree van dit soort lezeressen die zeggen voor vrije meningsuiting te zijn maar dat dit geen misinformatie mag inhouden. Natuurlijk betekent misinformatie voor hen een mening waarmee ze niet akkoord gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vraag aan Trump: "Wat vind je van Kamala op de cover van Vogue?". "Die van Melania vond ik beter". How dare you, old white cisgender pig.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Noem mij één gevaarlijk idee van Trump...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "De volgende verkiezingen zullen de laatste zijn. "
      Die uitspraak kan van de Moslim Broeders komen, maar hij is van Trump.

      Verwijderen
    2. Dat is dan ook niet letterlijk wat hij gezegd heeft. Hij heeft iets gezegd als: de volgende verkiezingen zijn de laatste keer dat jullie moeten gaan stemmen. Dat kan ook opgevat worden als: ik zal al jullie problemen oplossen. Niet erg realistisch, ok, maar realisme is geen zekerheid bij hem.

      Verwijderen
    3. @Anoniem 13:26
      Citaat:"Hij heeft iets gezegd als: de volgende verkiezingen zijn de laatste keer dat jullie moeten gaan stemmen. Dat kan ook opgevat worden als: ik zal al jullie problemen oplossen."

      Dat wil zeggen een dictatuur, alle 'problemen' zullen opgelost worden zonder dat door verkiezingen de oplossing nog kan veranderd worden. Dus als de Amerikaanse religieuzen tegen abortus zijn, dan wordt dat zo met harde hand opgelegd en kan nooit meer veranderd worden. Dus alles wat die religieuzen willen zal door Trump worden gebetonneerd en deelname aan verkiezingen is niet meer nodig. Dus Jos hierboven heeft gelijk.

      Noot: ik begrijp niet dat Trump aanhangers steeds wat Trump zegt willen vergoelijken. Of het kan zijn dat je Trump niet op zijn woord moet nemen, dan moet je dat zo zeggen, en dan weet je niet wat je gaat krijgen. Natuurlijk is 'the wall' gebouwd en Mexico heeft alles betaald :-). Trouwens het bouwen van de muur is begonnen onder Obama.

      Verwijderen
    4. Informeer je toch eens, de omtuimeling van de ongrondwettelijke regeling van Roe vs Wade heeft terug abortus onder bevoegdheid van de staten gebracht. Dit betekent dat in staten waar de crazy dems regeren, abortus mag tot op de dag van de geboorte. In fatsoenlijkere republikeinse staten mag abortus tussen 6 en 15 weken.Tot hoeveel weken is het toegelaten in het lichtzinnige frankrijk ? 15 weken of zoiets? Laat je toch niet zo opruien door de misinformatie van rabiate feministen.

      Verwijderen
  4. Nope, misinformation. Donald zei op een rally met Christians ergens in the South dat ze de volgende keer niet meer zouden hoeven te gaan stemmen. Niet zo moeilijk te verstaan toch? Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig , maar hij die niet niet wil begrijpen....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Citaat:"‘Niet iedere Jood is een moorddadige rotzak’. Is er nu niemand die vindt dat er ook aan deze zin een reukje is?"

    Brusselmans mag dat zeggen, dat is vrije mening. Anderen mogen vinden dat daar een reuk aanzit, dat is ook vrije mening. Men mag Brusselmans ook het leven zeur maken door een gerechterlijke klacht in te dien. Dat is ook vrijheid.

    Het punt met Brusselmans - in deze - is niet zijn praatjes, wel het doodsteken van elke Jood. Hij kan dat laatste satire vinden, anderen niet. Dat is vrijheid. Ik zie het probleem niet, Brusselmans geeft gas, anderen geven tegengas. Het is toch wel toegelaten Brusselmans een lompigaard te vinden, die uit lompigheid een goed slaatje slaat weliswaar. Het moet kunnen om een rechtszaak aan te spannen, die men weliswaar kan verliezen. Zie absoluut geen probleem hierin.
    Er is vrijheid voor iedereen, gebruik je die vrijheid op het scherp van de snee, verwacht dat anderen hun vrijheid gebruik om terug te slaan.

    That's why I love free democracy.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Akkoord. Strikt genomen hoort dat punt 4 niet bij het thema 'het vrije woord'. Dat woord moet vrij zijn, ook voor de uitspraken van Brusselmans.

      Verwijderen
  6. Ik vond het nuancerend zinnetje ook dubbel op. "Niet iedere Jood is een moorddadige rotzak." klinkt alsof erop volgt "Maar het scheelt niet veel". De kunst van woordgebruik mag in het geval van een professioneel schrijver wel onder de loep genomen worden. Dat gaat niet over vrije meningsuiting. Niet elke discussie moet beslecht worden door een wettekst. Integendeel, de wet moet juist minimaal bestraffen, zodat het publiek debat maximaal kan gaan over goed en kwaad, wenselijk of onwenselijk, beleefd of lomp. Brusselmans heeft het vrije woord, maar dat betekent niet dat je er geen kritiek mag op hebben, of dat die kritiek inhoudt dat je hem het vrije woord wil afnemen. Polarisatie, aflevering 46.

    Ik vond de reacties van Kama & co in DS over de kwestie, als mede-columnisten, op de juiste manier mild en streng tegelijk. Een verdediging van het vrije woord én van gepaste zelfcensuur. Kama voegde er een notie aan toe van kwaliteit: een goede grap, goed gebracht, kan veel verontwaardiging overstijgen.

    Dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Elke Jood doodsteken vind ik niet kunnen.
      Satire of niet, dat is subjectief. Schrijver of niet. Uitgekiend om aandacht te trekken of niet. Humo(r) of niet.
      Verwacht tegenreactie en toon formaat.

      Dit is geen kwestie van gelijk, maar van strijden met gelijke middelen. Woordenstrijd, en gerechterlijke strijd in geval van eventuele oproep tot geweld.
      Uitzonderingen zijn emotionele uitlatingen tegen misdadigers en verkrachters (ouders van vermoorde kinderen, tegen Poetin en allen die dat oorlogsregime steunen, ...).

      Verwijderen
  7. Ik kon het erg waarderen van Grunberg dat hij bij humo zijn schop afgekuisd heeft. Ik vond hem indertijd maar een wat arrogante snaak met typische linkse opinions chiques, die lak had aan traditionale waarden. Dat hij nu de waarde van waardigheid teruggevonden heeft, siert hem. Zoiets noemt men decorum, fatsoen. Ik vond het ook leuk dat de arrogante fransman Breton, die de opsteller dezes artikel terecht een idioot noemt, nu door de E. Commissie op zijn nummer is gezet omdat hij geen toelating had gevraagd aan mutti Ursula om zijn venijn op twee Amerikaanse burgers te spuien. Idioot!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zoals gewoonlijk heeft Rowan Atkinson het bij het rechte eind.

    BeantwoordenVerwijderen