maandag 21 oktober 2024

Het schema van Naegels

 Tom Naegels over de eenzaamheid


     Het is voor mij dit keer niet moeilijk om het laatste stuk van Naegels (DS 19/10) met instemming te lezen: het gaat namelijk niet over een kwestie van politiek, cultuurstrijd of migratie. Naegels past op het vraagstuk van de eenzaamheid - waar de Warmste Week iets aan wil doen - zijn gewone schema toe: het probleem is reëel, het wordt in de pers en in de publieke opinie overdreven, het is al een hele tijd aan de gang, het heeft diepe wortels, en last but not least,  de remedies die nu worden voorgesteld zijn dezelfde als die werden voorgesteld enkele decennia geleden - zonder veel resultaat.     Naegels wijst erop dat de kwestie van de eenzaamheid zo prominent naar voor wordt geschoven omdat er sinds corona veel enquêtes worden uitgevoerd waarbij mensen de vraag wordt voorgelegd of ze zich altijd/meestal/soms/nooit eenzaam voelen. Hij haalt Vlaamse eenzaamheidscijfers aan die schommelen tussen 45 en 59 procent, en maakt daarbij en passant een opmerking over ‘de bizarre gewoonte om mensen mee te tellen die “soms” antwoorden.’
     Ik wou dat ik dat fijne zinnetje over die bizarre gewoonte had geschreven. Het is een treffend voorbeeld van hoe misleidend veralgemeningen kunnen zijn, bijvoorbeeld in krantenkoppen, of in conclusies van factchecks. Tegenover de bizarre veralgemening van 45 tot 59 procent eenzamen, plaatst hij zijn eigen veralgmening: het aantal mensen dat zich altijd/meestal eenzaam voelt bedraag 8 procent. En hij voegt eraan toe: ‘Is dat niet genoeg?’



5 opmerkingen:

  1. Gekreun en gesteun in de woke hipsterkrantjes van de Vlaamse MSM dat in Gent Groen verraden werd door de sossies. En dat met 22 % van de stemmen. Dat zoiets bvb Vlaams Blok al decennialang overkomt met nog hogere procenten van de stemkoek, dat is voor deze snowflakes natuurlijk geen punt. Goed dat ze eens een koekje van eigen deeg krijgen. En misschien beseffen ze nu dat de sossen als het erop aankomt altijd eieren voor hun geld kiezen en dat ze hun (klein geworden) achterban uiteindelijk geen onpopulaire ecomarxistische maatregelen willen opsolferen en dat de arbeider nog altijd af en toe een goede biefstuk of entrecote op zijn telloor wil als in de tijd van de echte biefstukkensocialisten zoals Jos vd Eynde of Anseele.
    Maar wat zou het! Ik vond een niet-betalend artikel in Knack van eco-macho Draulans met als titel iets in de trant van: Dat VB nu meebestuurt in Ranst hebben Groen en NVA vooral aan zichzelf te danken. Ha, dacht ik, is deze aap tot jaren van verstand gekomen? Het artikel begon veelbelovend, maar algauw bleek dat ik me alweer had laten misleiden. Nee, het is niet dat de bevolking zich heeft afgekeerd van Groen omwille van hun pedante, wereldvreemde groene ideologie en dito politiek, nee integendeel, het vulgus vindt dat Groen te weinig radicaal is en oa te weinig doet om waters en bossen te beschermen met daarin de geliefde vogels van Draulans zoals de wuut en de fuut en de kluut en de schijtbruine kiekendief. Allemaal beesten die ik trouwens nog nooit gezien heb. Maar dus daarvoor is volgens Draulans Groen afgestraft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vond in het artikel van Draulans toch de redenen terug waarom ik nooit echt enthousiast was over het cordon sanitaire, los van het feit dat men iets dergelijks eerder in de zoo verwacht.
      In vele gemeenten leunen tal van kandidaten in hun luie zetel achterover in afwachting van het succes van het VB. De meerderheid komt hen “democratisch” toe, wie kan hen wat doen zodra het VB enig, zelfs matig succes behaalt.
      Men krijgt dan een bestuur, zoals nogal plastisch beschreven door de heer Draulans, waar niemand om vroeg en uiteindelijk niemand beter van wordt.

      Verwijderen
    2. Das allemaal waar. Hoe meer stemmen VB haalt, hoe gemakkelijker kleine partijen in de bestuurscoalitie meegenomen worden. Een sectair partijtje als Groen mag op dit gebied van leuke ervaringen spreken. De primaire reden die Draulans aanhaalt is juist. Mensen krijgen een bestuur waar niemand om gevraagd heeft.
      Ik betwist enkel de secundaire reden die Draulans aanhaalde volgens hem ervoor zorgde dat de kiezer uiteindelijk Groen en NVA (die ook het ecomarxisme in enige mate omarmd heeft) wegstemde. Volgens de bioloog dus zou de kiezer om meer doorgedreven groene maatregelen vragen. Doet me denken aan eind jaren tachtig toen de hogepriester van de RAL Ernest Mandel en zijn acolyt Francois Vercammen verkondigden dat de grote betogingen in het Oostblok niet betekenden dat de mensen aldaar tegen het socialisme waren, nee, ze betoogden juist voor een meer puur, echt socialisme, vrij van burocratie en apparatchiks enz. Om maar te zeggen hoe delusioneel traditioneel links, ecolinks en wokelinks zijn....

      Verwijderen
    3. En het bleef niet bij een petitie alleen: de voorstanders van een coalitie met de Groenen bestormden zelfs het Gentse Capitool!

      Verwijderen
    4. @Miel. Die vergelijking met het Capitool speelt al een poosje door mijn hoofd.

      Verwijderen