woensdag 27 oktober 2021

Corona-bochten


     In Het Nieuwsblad staat vaak een hoofdartikel dat kritisch is voor N-VA, of voor de Vlaamse regering. Er staat ook wel eens een kritisch hoofdartikel over een andere partij, of over de federale regering, maar die over N-VA en de Vlaamse regering zijn talrijker. Dat is althans mijn indruk. Die Nieuwsblad-mensen overtreden daar geen enkele regel mee. Zij werken niet voor een staatszender zoals de vrt. Voor een onafhankelijke krant geldt het adagium ‘Comments are free’, zolang de feiten maar worden gerespecteerd.
     En in het hoofdartikel van vandaag worden de feiten gerespecteerd. De N-VA’ers in de Vlaamse regering waren geen voorstander van coronapasjes, maar ze hebben in het overleg een compromis aanvaard waarin die pasjes toch bij sommige gelegenheden moeten worden getoond, zij het in iets beperktere mate dan eerst voorgesteld*. Achteraf heeft Jambon dat compromis publiekelijk goedgekeurd. Het Nieuwsblad spreekt venijnig van een ‘korte bocht’ en een ‘deuk in het imago van sterke Jan’. Ik vraag mij af wat Het Nieuwsblad zou hebben geschreven als N-VA géén compromis had aanvaard, of als Jambon achteraf had nagetrapt in plaats van het akkoord loyaal te verdedigen.
     De simpele waarheid is dat het allemaal draait om de grijze zone van de kleine nuances. N-VA is de partij die in corona-aangelegenheden iets meer gewicht toekent aan de bewegingsvrijheid van de burger en het normale leven, maar die niet zo gek is om daar de volksgezondheid aan op te offeren. Als hospitalisatiecijfers dalen zal de partij iets vroeger voor versoepeling opkomen, en als ze verslechteren zal ze iets minder snel aandringen op vrijheidsbeperkende maatregelen. Ik heb dezelfde reflexen.
      Soms ook loopt de partij enkele kilometers voorop, zoals nu, met haar voorstel om boostervaccins ter beschikking te stellen van de burgers. Ik ben daar een groot voorstander van. Natuurlijk moeten die boosters eerst gaan naar de 65-plussers, en dan naar de mensen in de zorg die hun eerste vaccins lang geleden kregen. Ikzelf krijg er binnenkort een, maar mijn vrouw die enkele jaren jonger is, heeft daar nog geen enkel vooruitzicht op. Ik heb jonge vrienden die al enige tijd geleden een Johnson of twee Astra Zeneca’s kregen en er nu graag een Pfizer bovenop willen. Ook aan hen wordt niets in het vooruitzicht gesteld. Dan word ik wat ongeduldig bij het aanhoren van de tegenargumenten: eerst héél Afrika vaccineren, eerst wachten op sluitende wetenschappelijke evidentie, enzovoort. Ik voorspel voor die tegenargumenten geen mooie toekomst.
    Als ik het goed begrepen heb, kun je in de Scandinavische landen nu al als burger een booster aanvragen. Dat vind ik een goede regeling. Op VTM vroeg Stef Wauters aan Frank Vandenbroucke of zoiets in ons land ook geen goed idee zou zijn. ‘Nee,’ zei Frank, ‘we gaan dat gemeenschappelijk aanpakken.’ Ja, zo kennen we onze socialist. Georganiseerd. Voor iedereen verplicht, of voor niemand, of voor de categorieën die wij bepalen.
     Ik voel overigens niet de aandrang om Vandenbroucke uit te lachen wegens zijn bocht omtrent het ‘Rijk van de Vrijheid’, dat achteraf van korte duur bleek. Zelf was ik ook te optimistisch over de gevolgen van de vaccinatie. Ik had gedacht dat de gunstige gevolgen sneller zouden intreden en langer zouden duren. Nu ben ik al blij dat we nog altijd in het Rijk van de Driekwart Vrijheid leven. Om maar te zeggen dat ook ik in coronaverband menige bocht heb genomen, zoals bijna iedereen die in die kwestie geen onwrikbaar extreem standpunt inneemt. 
     En ook mijn bochten bestonden uit verschuivingen in de grijze zone van de nuances. Ik was bijvoorbeeld overtuigd van de werking van mondkapjes toen de virologen daar nog leugentjes om bestwil rond verkochten. Toen ik op een koude winterdag vaststelde hoeveel zichtbare damp ik uitblies ondanks mijn mondkapje, begon ik te denken dat die mondkapjes dan wel hielpen, maar toch niet zo erg veel. Ondertussen geloof ik weer wat meer in de werking. Als alle virologen zonder uitzondering de mondkapjes aanprijzen, en dan vooral in het Heilige Openbaar Vervoer, dan moeten ze daar wel hun cijfers voor hebben. Ik zie niet onmiddellijk wat hier hun verborgen agenda zou kunnen zijn**.
     Mijn grootste corona-bochten hebben te maken met de algemene toekomstperspectieven en de strategische doelstellingen. In de eerste fase hoorden we veel over flatten-the-curve. Het kwam er toen op aan het aantal hospitalisaties in de tijd te spreiden, zodat het gezondheidssyteem niet onder druk kwam. Maar het totale aantal hospitalisaties – én dodelijke slachtoffers én langdurig zieken – zou men op die manier niet verminderen. Er werden, volgens de logica van die aanpak, geen levens gered. Er werd alleen uitstel verleend. In die tijd volgde ik aandachtig het standpunt van de Zweedse viroloog Anders Tegnell die een lange-termijn-strategie voorstelde: de curve naar beneden duwen met beperkte maatregelen die men meerdere jaren kon uithouden. Ik vond dat een duidelijk standpunt, in tegenstelling tot dat van onze virologen die in woorden de flatten-the-curve filosofie aanhingen maar daarvoor argumenten gebruikten die kwamen uit de utopisch-totalitaire crash-the-curve aanpak. 
     Met de vaccins veranderde mijn kijk op de zaak. Nu leek een korte-termijn-strategie mogelijk. Men kon, dacht ik, nu levens redden door de strenge maatregelen nog even vol te houden en daarna het vaccin zijn heilzame werk te laten doen.  Maar ondertussen is gebleken dat de werking van de vaccins enigszins beperkt is. Ze remmen de verspreiding van het virus af, maar in mindere mate dan gehoopt – van de virologen krijgen we daarover geen duidelijke cijfers. Ook is de bescherming tegen hospitalisatie en overlijden niet absoluut, wat door de voorafgaande studies al aangegeven was, en vooral de risicogroepen worden door de vaccins het minst beschermd. Over die kwestie krijgen we van de virologen wél min of meer duidelijke cijfers. Ten derde blijkt nu ook dat de bescherming door vaccins – net als de natuurlijke immuniteit na besmetting – beperkt is in de tijd.
     Zo kom ik weer uit bij het lange-termijn-perspectief van Tegnell. We zullen nog meerdere jaren met het virus te maken hebben. We mogen hopen dat de schadelijkheid van het virus geleidelijk afneemt. En we mogen erop vertrouwen dat de groepsimmuniteit, door herhaalde besmetting en herhaalde vaccinatie, geleidelijk toeneemt. Dààrom*** is het wenselijk dat we ons gedrag wat bijsturen, vooral tijdens herfst en winter. Wetten, regelementen, verplichtingen, pasjes en PLF’s kunnen geleidelijk vervangen worden door vrijwillige voorzichtigheid. De impact van roekeloos gedrag zal verminderen en vooral de roekelozen zelf treffen. Zo’n aanpak kan over de jaren heen enkele honderden of duizenden levens redden terwijl er onvermijdelijk ook nog enkele honderden of duizenden covidpatiënten wél zullen bezwijken. Maar de tijd dat in ons land tienduizenden levens op het spel stonden - verloren konden gaan of gered konden worden - is voorbij. De curve zal steeds verder dalen tot ook somberaars, smetvreesachtigen en anderszins angstig aangelegde lieden wat zorgelozer tegen de komende herfst en winter aan kunnen kijken. 

 

 

* Het Nieuwsblad merkt terecht op dat zoiets vooral gevolgen heeft voor niet-gevaccineerden van net over de taalgrens die in Vlaanderen naar de fitness willen.


** Een mogelijke verborgen agenda zou kunnen zijn dat het dragen van mondkapjes leidt tot een algemene waakzaamheid en een vermindering van sociaal contact. Maar dat kan niet de enige reden zijn, en al zeker niet in het openbaar vervoer.

*** En om de druk op de ziekenhuizen laag te houden. Even dramatisch als in het verleden zal die druk zelfs volgens de biostatistici niet worden.  

13 opmerkingen:

  1. Dat u bijleert, en (grootmoedig) toegeeft dat u fout zat, dat is achtbaar, doch het meeste van de huidige toestand was in grote mate voorspelbaar. U verwijst zelf naar Tegnell, en ik heb ook hier op uw blog vroeger zeer gelijkaardige commentaar gegeven.

    Wat niet achtbaar is, is dat enkele van onze wetenschappelijke experten zo de bal achterna hollen en onrealistische of zelfs onware informatie hebben verspreid. Als wetenschapper is het totaal aanvaardbaar, zelfs een plicht, te zeggen dat de huidige kennis onvolledig is, en dat daarom op basis van wat men wel weet en het voorzichtigheidsprincipe een bepaalde koers aanbeveelt.
    Maar liegen, deels om te verbergen dat men het eigenlijk niet weet en imagoschade zou kunnen oplopen - bijvb zeggen dat mondkapjes niet werken, nadien met een uitvlucht omdat ze niet beschikbaar waren - dat is verwerpelijk. Een politicus zou dat kunnen doen (maar toch), voor een wetenschapper is dat een brug te ver. Onwetenschappelijk. Geen expert waardig.
    Leugens worden nogal makkelijk herkent, en eenmaal dat gebeurt heeft men... langdurige imagoschade.
    P.S. Mondkapjes zijn altijd beschikbaar geweest (veel mensen hebben stofmaskertjes liggen, vaak zelfs FFP2), en zelf eentje maken in geval van nood is een niemendalletje. Om drogredenen en misbruik makend van vermeende autoriteit valse of onvolledige informatie geven (bewust of onbewust, uit onwetendheid of domheid) grenst aan het criminele.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Terechte kritiek op een aantal wetenschappers. Te vaak schuiven ze bepaalde cijfers en feiten (soms achterhaalde) naar voor en zwijgen over de andere, dat alles in functie van de 'boodschap', of stellen ze speculaties voor als zekerheden.

      Verwijderen
  2. herkenD (tja, schrijven en editeren in klein venstertje, en vooruit met de geit).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En de winnaars zullen de anti-vaxxers zijn. Geen proefspuit en algemene voorzichtigheid ( gedicteerd door de overheid ) zal het virus naar een niemendalletje leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neen, het is niet omdat één of enkele experten te weinig formaat hadden, of bewust of onbewust de boel belazerden ter bescherming van hun ego, dat anti-vaxxers winnen. Er zijn nogal wat ongevaccineerden die hadden kunnen voorkomen dat ze zwaar ziek werden, die nu langdurige klachten hebben, of 6 voet onder de zoden liggen. Dat zijn geen winners, dat zijn losers. Procentueel misschien niet veel, maar toch veel groter dan winnen van het grote lot.

      Verwijderen
    2. Zie ook artikel over Nederland, in de Volkskrant vandaag:
      "Kleine groep ongevaccineerde ouderen vormt groot deel van opnamen.
      De meeste patiënten die momenteel met covid-19 worden opgenomen in het ziekenhuis, zijn 50 jaar of ouder. Zo’n 90 procent van deze leeftijdsgroep is weliswaar gevaccineerd, maar daarmee blijven er nog ruim 600 duizend ongevaccineerden over.
      Van alle patiënten (inclusief op de ic’s) die recent zijn opgenomen is 75 procent ongevaccineerd, aldus het RIVM. "

      Anti-vaxxers die overproportioneel creperen!
      Link: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kleine-groep-ongevaccineerden-veroorzaakt-grootste-deel-opnamen~bcc2568c/

      Verwijderen
  4. Ik ben het in deze niet met u eens. Als leek in de wetenschappen (statistiek, virologie, vaccinologie en andere gezondheidswetenschappen) liet ik me eerst leiden door de experts die werden en worden opgevoerd in de media. Toen bleek dat de informatie die werd verspreid aantoonbaar, zelfs voor een leek als ik, onjuist was, ben ik mijn vertrouwen in hen verloren. Ik informeer me nu via andere kanalen en kan u, onder meer, de reeks op https://tegenwind.tv van harte aanbevelen.
    Een omgekeerde lockdown lijkt me nu weer aan de orde: houd de zwakkeren (jongeren met een onderliggende aandoening, en ouderen, ook al zijn ze gevaccineerd) een beperkte periode afgezonderd, en laat het virus woekeren in de scholen. Om zo een groepsimmuniteit bij de jeugd te verwezenlijken. Anders dan in uw blog werkt de natuurlijke immuniteit na besmetting (net zoals bij andere virale infecties, die niet voor niets 'kinderziekten' worden genoemd), bij besmetting op jonge leeftijd, wél heel lang door.
    Verreweg de meeste jongeren worden niet ziek van een corona-besmetting, of toch niet meer als bij een gewone griep. Moeten we hen nu weer verbieden om zonder mondmasker rond te lopen en de scholen sluiten? Met als enige resultaat dat de ziekte onder ons blijft omdat we halfslachtig bezig blijven (en niet durven te springen naar die groepsimmuniteit)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik sluit me min of meer aan.
      Met de huidige kennis van het SARS-CoV-2 virus and historische kennis van virussen in het algemeen, is het statistisch meest waarschijnlijk scenario dat het SARS-CoV-2 virus 'nooit' (=veel jaren) zal weggaan. Dat is ook dat waarop Tegnell (en anderen, ik ook) zich wetenschappelijk op baseerde. Andere scenario's zijn niet uit te sluiten, daarom hebben we ook plannen B nodig.
      Het gevolg van dat scenario is dat op een bepaald moment zowat iedereen toch ooit zal besmet geraken, daarom niet noodzakelijk hard ziek wordt. Virussen, bacteriën, etc zijn moeilijk blijvend vermijdbaar in de reële wereld.
      Dus tijdelijke maatregelen om risico-groepen te beschermen, vaccinatie enz. Dingen die je jaren kan volhouden zonder de maatschappij of democratische rechtsorde te beschadigen.
      Als er ooit een kuur komt die besmetting, of ziekte, of het virus zelf totaal doet verdwijnen, des te beter. Doch je kan de vraag stellen of zo'n kuur wel absolute prioriteit moet hebben tussen de vele andere prioriteiten die onze samenleving heeft.
      Natuurlijk altijd een plan B achter de hand houden!

      Verwijderen
    2. Verdwijnt een virus? Wat gebeurde met het Spaanse griep virus?

      "The 1918 flu is still with us, in that sense,” said Ann Reid, the executive director of the National Center for Science Education who successfully sequenced the genetic makeup of the 1918 influenza virus in the 1990s. “It never went away.”
      Bron: Wash.Post, Sept, 2020

      Verwijderen
    3. 'Tegenwind' vind ik heel interessant, zeker als ... tegenwind. Maar dat de virologen strategisch communiceren, vooral die cijfers aanhalen die hun boodschap ondersteund, fouten maken, en rond de mondmaskers zelfs leugentjes vertelden, betekent niet dat de wetenschappelijke studies niets waard zijn en alleen leugens bevatten.
      Ik geloof niet dat er wetenschappelijk bewijs is voor de stelling dat natuurlijke immuniteit langer zou doorwerken dan vaccins. Het zou niet logisch zijn, en ik ken geen recente betrouwbare studies die zulks beweren. Natuurlijk zal de natuurlijke immuniteit voor jongeren langer werken, maar dat geldt ook voor vaccin-immuniteit. Ik heb wel eens studies ingekeken over Brazilië waarin aangetoond wordt dat ook de natuurlijke immuniteit in de tijd beperkt is. Sommige virologen hebben toen zonder goede redenen verondersteld dat de vaccin-immuniteit juist langduriger was dan de natuurlijke. Ook dat blijkt nu niet waar. Om relatieve groepsimmuniteit op te bouwen gaan we dus herhaaldelijk gevaccineerd en/of besmet moeten worden. Wat uw voorstellen betreft: omgekeerde lockdown, scholen openhouden, kinderen zonder mondkapjes, daar heb ik geen probleem mee. Maar voor mij ook derde vaccinatie.

      Verwijderen
  5. Het is zelfs nu nog te vroeg om terug te blikken maar wat ik nog als opmerkelijk feit wil toevoegen is dat vrijwel in elk land de politici terugvielen op nationale experts. Uitzonderlijk kwam eens een buitenlandse expert in beeld (Tegnell) en dan vooral als tegenpool, nadien schietschijf, nadien weer ter rehabilitatie enz.

    De nationalistische reflex op alle fronten die de crisis heeft veroorzaakt is heel interessant (en weinig opbeurend). Ik leefde in de veronderstelling dat het her en der opkomende nationalisme een tijdelijke stap terug was in de onvermijdelijke globalisatie, met Europa als het onvermijdelijke einde van fase 1. Nu ben ik daar minder zeker van, als ook "progressieven" de grenzen sluiten, op last van nationaal beëdigde experts.

    Europa heeft daar een grote kans gemist, of wellicht zelfs geen kans gekregen, om het virus aan te pakken los van landsgrenzen die dat virus zelf immers niet kent. Het deed me denken aan de omheining die de Fransen gingen plaatsen in de Ardennen om de wilde zwijnenpest in België te houden. Dàt was pas bochten nemen. Schrijnend tot het lachwekkend werd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had gedacht dat de verschillende aanpak van de landen een vergelijking zou mogelijk maken, maar het is blijkbaar veel te complex. Verder geloof ik dat het sluiten van grenzen en het bemoeilijken van buitenlandse vakanties een vrij effectief middel is tegen covid-verspreiding. Waarom dat zo is, weet ik niet goed, behalve dat alles wat mobiliteit en contacten afremt werkt. Blijkbaar werken ook grote bubbels, zoals landen. We moeten vooral hopen dat de economische globalisering niet ten einde komt. De politieke globalisering gaat best niet te snel, anders wordt ze contraproductief, o.a. omdat ze te veel tegenreactie oproept.

      Verwijderen
    2. Ik had gedacht dat de verschillende aanpak van de landen een vergelijking zou mogelijk maken, maar het is blijkbaar veel te complex. Verder geloof ik dat het sluiten van grenzen en het bemoeilijken van buitenlandse vakanties een vrij effectief middel is tegen covid-verspreiding. Waarom dat zo is, weet ik niet goed, behalve dat alles wat mobiliteit en contacten afremt werkt. Blijkbaar werken ook grote bubbels, zoals landen. We moeten vooral hopen dat de economische globalisering niet ten einde komt. De politieke globalisering gaat best niet te snel, anders wordt ze contraproductief, o.a. omdat ze te veel tegenreactie oproept.

      Verwijderen