dinsdag 17 augustus 2021

Het Nieuwsblad, de vaccinatieverplichting en de wet van de non-contradictie


     (Ik schreef mijn boze stukje hieronder op 17 augustus. Vandaag, 20 augustus, staat in Het Nieuwsblad een evenwichtig stuk over onder andere de relatie tussen vaccinatie, neusbesmetting en ernst van het ziekteverloop. Veel is nog onduidelijk. Van Gucht ziet geen grote voordelen meer in een testbeleid dat de neus-tot neus-verspreiding van het virus in kaart brengt. Kunnen er dan, vraag ik mij af, in één moeite door, ook geen vragen gesteld worden bij het quarantainebeleid, bijvoorbeeld bij de heropening van de scholen?)

     Vandaag gaat het commentaarstuk van Het Nieuwsblad over vaccinatie. Die zou verplicht moeten worden in de zorg, vindt politiek redacteur Arnout Gyssels. Waarom? Omdat de vaccinatie bij zorgverstrekkers ‘cruciaal is’, omdat we op een ‘limiet stoten’ bij ‘netjes vragen en zoetjes aandringen’, omdat er al een verplichte vaccinatie bestaat voor hepatitis B, omdat 98 procent van het ziekenhuispersoneel in Italië gevaccineerd is.
     De kritische lezer zal gemerkt hebben dat dat allemaal ondergeschikte of afgeleide argumenten zijn. Die hebben hun plaats in een betoog, maar kunnen nooit het definitieve antwoord bieden. Heeft Gyssels dan geen écht antwoord? Toch wel. ‘Zonder vaccinatie brengen ze [de zorgverstrekkers] hen [de patiënten] in gevaar. Door de ziekte door te geven.’ Ik probeer het nog wat duidelijker te verwoorden: Zorgverstrekkers die niet gevaccineerd zijn lopen meer kans op besmetting en kunnen die besmetting makkelijker doorgeven aan hun patiënten dan zorgverstrekkers die wel gevaccineerd zijn. Dat is een stevig argument.
     Maar is het waar? Op 2 augustus kopte Het Nieuwsblad: ‘Ook na vaccinatie blijf je even besmettelijk voor anderen.’ Dat kopje hoorde bij een samenvatting van een wetenschappelijke studie*. Waarom schrijft Gyssels dan op 17 augustus dat mensen ‘zonder vaccinatie’ de ziekte doorgeven, alsof de gevaccineerden dat niet doen? Waarom schrijft hij het tegenovergestelde van wat de krant op 2 augustus schreef?  Houdt de Aristotelische wet van de non-contradictie niet in dat een bewering en zijn tegendeel niet tegelijk waar kunnen zijn?
     Ik breek mij het hoofd om verklaringen te vinden voor die inbreuk op de Aristotelische wet. Misschien

  • ... is het inzicht van 2 augustus achterhaald, en zijn nieuwe studies verschenen die aantonen dat de besmettelijkheid wél vermindert door vaccinatie. Dan moet het vorige bericht wel even worden rechtgezet en de nieuwe studies aangehaald. 
  • ... kent Gyssels het verschil niet tussen de ernst van de ziekte die aanmerkelijk wordt afgeremd door vaccins en de besmettelijkheid ervan die er niet door zou worden afgeremd. Dan moet hij erg dom zijn.
  • ... heeft Gyssels gemerkt dat anderen ook ernst van de ziekte en besmettelijkheid ervan met elkaar verwarren en dat hij dat dus ook mag doen**. Maar juist van een journalist kan worden gevraagd dat hij dergelijke verwarring uit de wereld helpt.
  • ... heeft Gyssels ergens gelezen dat er nog geen definitief antwoord bestaat op de besmettelijkheidsvraag, en dat je dan best de ene dag zús en de andere dag zó kunt zeggen. Maar dan verkoop je bullshit in de betekenis die de filosoof Frankfurt aan het woord heeft: lulpraatjes aanbieden zonder er veel belang aan te hechten of ze waar zijn of niet.
     Geen van de vier verklaringen vind ik aannemelijk, en wel hierom. In dezelfde alinea, in dezelfde zin zelfs, voegt Gyssels nog snel een tweede argument toe, namelijk dat niet-gevaccineerde zorgverstrekkers meer kans lopen door Covid ‘uit te vallen’. Dat argument wordt met veel meer woorden uitgewerkt dan het vorige. ‘De zorg is al jaren op zoek naar meer personeel. Personeel dat wegvalt door een covid-infectie, hypothekeert een goede behandeling van de patiënten. Dat zou met een scala aan goed werkende vaccins niet mogen.’
     Hier weet Gyssels dat hij op vastere grond staat. Hij wordt plots spraakzamer. Hoe luider hij praat, hoe beter hij de bullshit in zijn vorige zinnetje kan doen vergeten, bullshit waar hij zichzelf blijkbaar dan toch van bewust is, waardoor die eigenlijk meer een ... leugen wordt. Eentje om bestwil natuurlijk.
      Als argument is dat ‘uitvallen’ van personeel wellicht wat buiten proportie. Je zou dan even goed kunnen argumenteren dat zorgverstrekkers niet op ski-reis mogen vertrekken, want als ze dan hun been breken, vallen ze ook ‘uit’. Maar ’t is ten minste een argument dat inhaakt op de huidige wetenschappelijke consensus: door de vaccins wordt de ernst van een covid-besmetting, en dus de kans op werkverzuim, aanmerkelijk verminderd, en dat geldt even goed voor een zorgverstrekker als voor iemand anders.
     Ik ben er dus een groot voorstander van dat zoveel mogelijk zorgverstrekkers zich laten vaccineren: ze verminderen voor zichzelf het risico om ernstig, langdurig of dodelijk ziek te worden. Ze hebben, vind ik, een voorbeeldfunctie. En welja, ’t is beter als er niet te veel ‘uitvallen’, naast diegenen die toch al 'uitvallen' door gebroken benen op ski-reis.*** 
     Ik ben evenwel geen voorstander van kranten die de ene dag, zonder uitleg, het tegenovergestelde schrijven van wat ze twee weken eerder schreven****.  Lezers met een geheugen dat wat verder reikt dan anderhalve minuut ergeren zich daaraan. Als je je als journalist graag in tegenspraken wentelt, doe dat dan met meningen. Daar wind ik mij minder over op.

 * Een betere samenvatting van de studie vind je hier. Een even recente – en hoopgevende – studie die concludeert dat besmetting wél wordt afgeremd door vaccinatie vind je hier. Het Nieuwsblad had er beter aan gedaan ook over deze studie te berichten. De twee studies hebben andere cijfers over de virale lading, maar zijn voor de rest niet noodzakelijk in tegenspraak. Misschien kunnen gevaccineerden even gemakkelijk de besmetting doorgeven, maar minder gemakkelijk binnenkrijgen. 

** De verwarring lijkt mij ook toe te slaan bij de covid-pasjes: je mag aan activiteiten deelnemen als je óf gevaccineerd bent, óf al ziek bent geweest, óf een negatieve test hebt afgelegd. Als het de bedoeling is om besmetting te vermijden, zou alleen de negatieve test mogen meetellen. Ook argumenteert men soms dat de héle wereld moet worden gevaccineerd willen we vermijden van nieuwe besmettingen te importeren. Ook dat argument gaat uit van een verminderde besmettelijkheid door vaccinatie.

*** Ondertussen volg ik de geduchte discussie of vaccinatie voor zorgverstrekkers nu wel of niet de aangewezen weg is vanop veilige afstand, daarbij vooral lettend op de redeneertrant van de deelnemers, eerder dan op de conclusie die ze bereiken.

**** Op 13 augustus kopte Het Nieuwsblad: ‘Groepsimmuniteit blijkt onhaalbaar’. Het zou mij niet verwonderen als de krant morgen iets schreef over de noodzaak van vaccinatie om groepsimmuniteit te bereiken.

3 opmerkingen:

  1. Er is inderdaad een issue is met de kwaliteit van journalisten/journalistiek zoals u hier een treffend voorbeeld van geeft. Zij weten het niet, maar in plaats van dat te beschrijven komen zie met hoogdravende opinies.Het zijn niet altijd systematische denkers, het gaat misschien te vlug, en misschien is er druk van hun uitgever.
    Bedenkelijk dat ze als 4de macht soms geen tegenspraak dulden met het argument van geen beknotting van de persvrijheid. De vrijheid is ons hoogste maatschappelijke en politieke goed en mag niet beknot worden (...). Wat te denken van journalisten die hun macht zomaar gebruiken om anderen te beknotten (bijv. politieke partijen uitsluiten) of lage kwaliteit af te leveren. Macht in een democratie is begrensd in de tijd en onderhevig aan kritiek. De 4de macht lijkt dat soms te vermijden voor zichzelf.
    De conservatieve zender FOX gebruikt 2 gescheiden redacties, één voor berichtgeving en een andere voor opinie. Opinies zijn in naam van een groep journalisten, en daar kruipt werk in om de kwaliteit op te krikken. De New York Times heeft een statement van hun proces en welke waarden ze aanhangen. Transparantie, kwaliteit en professionalisme staan hoog in het vaandel. Ik geef die twee voorbeelden omdat ze vaak andere opinies hebben, maar beide dat duidelijk motiveren naar hun eigen waarden.
    Onze pers lijkt nood te hebben aan kwaliteitsverhoging. En transparantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Momenteel dringt onder meer FBDB erop aan dat de mensen uit de zorg (wie is dat juist?) zich verplicht moeten laten vaccineren. Ik ben daar tegen. Ik ben zelf gevaccineerd omdat ik als 71-jarige vind dat het risico op toekomstige negatieve gevolgen van die vaccinatie niet opwegen tegen de gevolgen van een eventuele besmetting op mijn leeftijd. Anderzijds besef ik maar al te goed dat deze vaccinaties zeer snel ontwikkeld zijn en dat er wellicht onvoldoende tijd overheen gegaan is om mogelijke schadelijke gevolgen op lange termijn te voorzien. Ik zelf heb geen lange termijn meer, maar ik begrijp wel dat jonge mensen en ouders hun bedenkingen hebben, al dan niet gefundeerd. Ik denk dat een verplichting opleggen ook niet gepast is voor men ontegensprekelijk weet dat er geen negatieve gevolgen zijn van die vaccinaties. Het zou beter zijn dat ongevaccineerde zorgverstrekkers op zeer regelmatige tijden getest worden op Covid. Alhoewel naar verluidt aan die tests ook allerlei schort… Er wordt veel te veel verteld en er zijn te veel “experts” die hun eigen agenda hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De hele covid campagne berust op opinie. De media laat enkel de vaccins-zijn-de-enige-oplossing profeten aan het woord en elimineert de genuanceerde stemmen. Meer zelfs, wie wijst op de gevolgen en gevaren van deze ongeziene vaccinatie-campagne wordt weggezet als complottheoreticus of erger. Geloofwaardig is dat circus dus niet.

    BeantwoordenVerwijderen