donderdag 29 augustus 2024

MSM, censuur, 'weerbare democratie'


MSM en sociale media
     De mainstream media (msm) en de sociale media (sm) zijn, als je wil, concurrenten van elkaar. De verwijten die ze aan mekaar maken zijn scherp. ‘Regimepers’ en ‘Lügenpresse’ aan de ene kant, ‘fake news’ en ‘samenzweringstheorieën’ aan de andere kant. De gebruikte taal is in de msm vaak beschaafder en genuanceerder dan de op de sm. Omgekeerd lees ik op de sm minder vaak het discours dat de concurrent dringend moet worden gemodereerd of gecensureerd. Zouden Karel Verhoeven en Dominique Deckmyn van het prettig vinden als Musk, Doerov en Zuckerberg de overheid opriepen om op te treden tegen eenzijdige berichtgeving in De Standaard.

De leugenpers en de censuur
     Ik zal altijd de ‘mainstream’ media verdedigen tegen de beschuldiging dat ze alleen leugens vertelden, met inbegrip, zoals Mary McCarthy zei, van de woorden en’ en ‘de’.  In De Standaard van vandaag 28 augustus stond dat de zon opkwam om 06.50 uur. Ik heb dat gecontroleerd, en het is waar. Dat de berichtgeving over veel onderwerpen eenzijdig is en dat er onwaarheden en onnauwkeurigheden instaan, zal ik niet ontkennen, en evenmin dat opinie en berichtgeving te veel door elkaar loopt, en er zal ook wel eens een regelrechte leugen in staan – als is mijn definitie van leugen wat strikter dan voor veel mensen.

Rechts-extremisme en weerbare democratie
     Volgens Stephan Kramer, de chef van de inlichtingendienst van Thüringen, overtreedt de extreemrechtse partij AfD de grondwet omdat ze (1)  tegen godsdienstvrijheid voor moslims opkomt, (2) vindt dat de ‘oude partijen’ moeten verdwijnen en (3) argumenteert dat de rechters van het Grondwettelijk Hof niet onafhankelijk zijn omdat ze door politici zijn verkozen. Ja, dat zijn kwalijke standpunten, al zie ik in (2) niet noodzakelijk een pleidooi voor een dicatuur. Als ik op mijn blog zou schrijven: ‘Weg met de trado partijen’ of ‘De CD&V moet kapot’ - wat ik nooit zou doen - ben ik daarom nog geen adept van een een-partij-staat.
    Interessant is zijn antwoord op de vraag wat men tegen AfD kan doen. ‘De vijanden van de democratie hebben ook hun rechten, maar wanneer ze de rode lijn overschrijden, treedt de staat op. Dan mogen ze bijvoorbeeld geen wapens bezitten of in openbare dienst werken, omdat ze de staat in gevaar kunnen brengen.’
     Het is niet helemaal duidelijk welke rechten de vijanden van de democratie hebben, en wanneer ze de rode lijn overschrijden. Veel preciezer wordt de taal als het om de maatregelen gaat: wapenverbod en Berufsverbot*. Zelf vind ik dat laatste veel te ver gaan. In een tijd waarin 1 op 3 werknemers ambtenaar zijn, is deze maatregel disproportioneel. Hoogstens zou men fascisten, communisten en islamisten de toegang kunnen ontzeggen tot bepaalde openbare functies, zoals die aan de politie of in het leger.

 * In de bundel Cultuurmarxisme bespreekt Paul Cliteur het begrip ‘weerbare democratie’. Dat is een democratie die maatregelen neemt om zich te verzetten tegen niet-gewelddadige extremisten die de democratie willen uithollen. Hij schrijft: ‘De naoorlogse Duitse wetgeving … is de meest uitgewerkte vorm van ‘weerbare democratie’-wetgeving.’ Hij citeert met name de Berufsverbote die in het verleden tegen extreemlinks werden ingezet. Hij merkt op dat men vandaag teveel extreemrechts (‘fascisme’), en te weinig het islamisme viseert.


5 opmerkingen:

  1. Worden ook niet alle criminele transfers via het darkweb - drugs, wapens, de meest gore kinderporno, enz.- in bitcoins gedaan? Cryptomunten schijnen nochtans voor niemand een probleem te zijn, ook niet voor de ouwe hippie en woke-haatpreker Verhoeven. En dat durft zich liberaal-demokratisch noemen. Was hij niet één van die vele linkie-winkies die twitter gingen verlaten toen Elon dit platform overnam?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Citaat: "Zou Harris écht de prijzen gaan controlereen,"

    Ze heeft nooit platte prijzencontrole voorgesteld, wel maatregelen tegen price gouging. Zulke maatregelen bestaan al in 37 van de 50 staten, maar niet federaal. Ook heeft zij expliciet gezegd dat als een fundamenteel deel van de maatregelen om prijsstijgingen te temperen de 'competitie' (concurrentie) moet aangewakkerd worden! Dat vergeet u te melden, en bedrijven zijn daar niet zomaar blij mee - meer competitie doet hen pijn (financieel/organisatorisch).
    Het enige wat je Harris kan aanwrijven is dat de aankondiging wat politiek-opportunistisch getind was, de indruk open laten dat prijzen van groceries kunnen verminderd worden. Maar lees precies en het gaat over anti-gouging en concurrentie verhogen. Een probleem dat bijna iedereen erkent (tijdens corona en nadien) en zelfs is toegegeven door bedrijven (KROGER (zoek op) heeft het toegegeven, je kan dat zelfs aflezen uit hun jaarverslagen, hogere winsten niet verklaarbaar door hogere verkoop of efficiëntieverhoging).

    U blijft een specifieke interpretatie (foute info eigenlijk, alsof u een politieke tegenstander bent) herhalen als een mantra. Of de mogelijke maatregelen goed of slecht uitvallen is speculatie, maar dat er maatregelen moeten overwogen worden is voor zowat iedereen duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Na uw reacties had ik nochtans mijn formulering hier aangepast. Ik spreek van "aansturen op meer prijscontrole" wat mij een redelijke interpretatie lijkt, ook al wordt die prijscontrole beperkt tot meer anti-gouging, en is anti-gouging misschien noodzakelijk of zelfs positief. En onder "meer" versta ik, "meer dan de Republikeinen in hun kiescampagne beloven."
      Het citaat "Zou Harris écht de prijzen controleren" verwijst eigenlijk vooral naar hoe de Republikeinen haar standpunt voorstellen. De strekking van mijn stukje is dat zulke uitspraken niet veel meer dan verkiezingsslogans zijn, die niet veel zeggen over de economische politiek die de kandidaten, eens verkozen, zouden voeren.

      Verwijderen
    2. OK, misschien reageer ik wat te straightforward - is goed voor de duidelijkheid.

      De Republikeinen - wie dat tegenwoordig ook moge zijn - de Trump-Republikeinen zijn nogal ver afgedwaald van de Great Old Party (GOP) Republikeinen. Zij zouden eigenlijk moeten aansturen op een vrijere markt met meer concurrentie tussen de bedrijven; niet dus. En als er technische maatregelen nodig zijn om marktmisbruik te vermijden en concurrentie te verhogen, dan zou ik verwacht hebben dat de Republikeinen het voortouw zouden nemen. Let wel dat veel bedrijven geen voorstander zijn van meer concurrentie, behalve indien het in hun voordeel is.

      Trump is niet bepaald iemand die graag met open vizier concurreert in de markt, maar allerlei trucjes gebruikt om de situatie naar z'n hand te zetten.
      Ik heb me vaak tussen de Republikeinen en Democraten gevoeld, met hoogtepunten zoals Reagan maar de Bush's waren ook OK. Ook de Democraten hebben glorie-presidenten gehad. Noch de Republikeinen noch de Democraten hebben of hadden patent op de vrije markt - dat is een Amerikaans gegeven.
      De MAGA- of Trump-Republikeinen hebben de Republikeinse waarden verloren in kortzichtigheid en scheld-proza.

      Verwijderen
    3. Kamala heeft onlangs de term gouging uit haar kokertje te voorschijn gehaald (wat er natuurlijk eerst ingestopt was door haar adviseurs) nadat ze toegegeven had dat de prijzen van groceries inderdaad sinds de pandemie te hoog waren. Zo'n toegeving is normaal gezien voor een zittende kandidaat eigenlijk fataal. Dus snel een schaamlapje gezocht voor het gefaalde economische beleid van de huidige administratie. De Amerikaanse kruideniers zijn dus woekeraars. Nochtans is de winstmarge van de retailhandel tussen de één en twee procent. Klasse woeker, zeg. De groothandel heeft opgelopen
      kosten, vooral energie. En de coronie-pandemie was nu éénmaal een unieke situatie waarbij de supply-chains ernstig aangetast werden en wie dan toevallig een goeie stock heeft, ja, die kan dan goeie zaken doen. Maar uiteindelijk heeft het aanhuden van grote stocks ook een serieuze kost
      .Kijk, wie een beetje de linkse latijns-amerikaanse regimes meegemaakt heeft,weet hoe zo'n regimes altijd hun economisch falen afschuiven op de handelaars. Ze hebben daar zelfs een rijke vocabulaire voor ontwikkeld zoals:especulador, acaparador, acumulador, buhonero, agiotista....
      Dus het gouging-verhaaltje van de leeghoofdige Kamala is eigenlijk volledig conform haar socialistische natuur net zoals appelen dragen conform de natuur van de appelaar is. (Simon Leys). Socialism, a failed idea that never dies...

      Verwijderen