zaterdag 31 augustus 2024

Thermae Palace, vluchtelingen, Reynebeau

De renovatie van de Thermae Palace
     Hoewel ons appartement in de buurt gelegen is, heb ik mij altijd strikt neutraal opgesteld in het Oostendse Thermae Palace-dossier. Zoals iedereen vind ik dat die termen, gaanderijen en gallerijen zo snel mogelijk moeten worden gerenoveerd, maar over de financiering daarvan ben ik terughoudend. Er bestond een plan om de renovatie te koppelen aan de bouw van een hoog appartementsgebouw in de buurt. Ik wandel en fiets daar vaak voorbij, en ik begrijp de bekommernis van burgers die de ‘historische skyline willen vrijwaren.’ Zonder hoogbouw ziet die buurt van de Termen, de Renbaan, de Koninklijke Villa en de bibliotheek er inderdaad fraaier uit. Anderzijds zijn er veel andere burgers die graag een appartement in die buurt zouden willen betrekken en die daar veel geld voor willen betalen, zoveel zelfs dat met de overschot de renovatiewerken zouden kunnen worden betaald.
     Burgemeester Tommelein zegt nu dat hij ‘geluisterd heeft naar de Oostendenaars’ en geen hoog appartementsgebouw wil. Daarom vraagt hij aan de Vlaamse regering om 30 miljoen euro. Daar zijn natuurlijk goede redenen voor, maar zelf vind ik het niet helemaal in de haak. Als de Oostendenaren naar wie Tommelein geluisterd heeft, die hoogbouw willen vermijden, waarom betalen ze dan zelf de renovatie niet? Misschien moet ik dan als tweede verblijver ook extra belasting betalen of wordt er bespaard op een of andere dienst die ik geniet. Dat is niet prettig, maar het gaat mij om het principe. Is het niet al te makkelijk om de factuur door te schuiven naar de Vlaamse regering, de federale regering, de Europese gemeenschap, de Unesco of de hotelketen Restotel die nu het Thermae Palace uitbaat? 

Vluchtelingenmigratie
     Ik ben tegen de vluchtelingenmigratie, en nu zit ik met een probleem. In Groot-Britannië zijn er dagenlang betogingen geweest tegen de vluchtelingenmigratie. De betogers waren gewelddadig uitschot en ze zijn stevig aangepakt met zware straffen, waarna hun actie doodbloedde. Daarna is er een betoging geweest van zo te zien erg brave mensen met bordjes ‘Refugees Welcome!’ Dat zou mij toch tot nadenken moeten zetten.
     Goed. Ik heb nagedacht. Ik ben niet van mening veranderd.

‘Halve zot’, ‘loser’ en ‘klojo’
     Reynebeau is een betweter. Ik ben ook een betweter, maar Reynebeau is erger. Nu wil hij ook het Agentschap Wegen en Verkeer kapittelen om hun campagne tegen bestuurders die afgesloten rijstroken gebruiken. ‘Wees geen halve zot,’ is niet goed omdat het dreigt mensen met een mentaal probleem te stigmatiseren. ‘Wees geen klojo,’ is niet goed omdat ‘klojo’ in een tweede betekenis ook ‘rotzak’ kan betekenen, en iemand die afgesloten rijstroken gebruikt, zal zo’n verwijt misschien als een eretitel zien. ‘Wees geen loser,’ is niet goed want ‘het woord stamt uit een akelige mentaliteit die winnaars en verliezers in een uiterst individualistische zero sumverhouding tegenover elkaar stelt.’
     Oh really?
 
     Ik heb het woord loser van mijn leerlingen geleerd. Ik heb het daarna heel vaak in een pedagogische context gebruikt. Ik had de indruk dat het werkte.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten