zaterdag 22 juli 2023

Bedenkingen bij het Belgicistisch Manifest


     De Standaard publiceerde op haar opinie-pagina een manifest van een reeks min of meer Bekende Vlamingen die, naar het manifest te oordelen, liever min of meer Bekende Belgen zouden zijn. Het is een manifest tegen het Vlaams nationalisme.
     De tekst bestaat vooral uit gekleurde taal (‘afbraakdiscours’), geloofspunten (‘we geloven’), vrome wensen (‘constructieve loyale samenwerking’, ‘inspirerende projecten’) en  clichés (‘de speeltijd is voorbij’, ‘een veerkrachtige Belgische samenleving’, ‘samenwerking in plaats van polarisatie’).  Zoiets moet leiden tot het soort wolligheid dat bij dergelijke teksten gebruikelijk is, en die zich aan een rationele discussie onttrekt. Je moet de tekst twee keer lezen voor je beseft dat er ook argumenten worden gebruikt, maar door plaatsgebrek worden die argumenten niet uitgewerkt. De argumenten zijn de volgende.
  1. Vlaamse onafhankelijkheid is onmogelijk (een ‘mythe’)
  2. Het Vlaamse nationalisme is een vorm van populisme
  3. Voortdurend communautair gesteggel werkt verlammend - we moeten stoppen met elk probleem communautair te kaderen
  4. België is een Siamese tweeling (wellicht een verwijzing naar Brussel)
  5. De culturele kloof tussen Vlaanderen en Wallonië is niet onoverbrugbaar
  6. Er bestaat tussen de gemeenschappen wel een verschil in visie op het sociaal-economisch beleid, maar ook over die kwesties overheerst de consensus
  7. België is zo slecht nog niet, met onze goede sociale zekerheid
  8. Hoe groter de bevolkingsgroep die de sociale zekerheid schraagt, hoe sterker het stelsel
  9. Vlaanderen geniet van een financiële stroom vanuit Brussel en Wallonië die de vergrijzingskosten dekt
  10. België heeft een zwaardere stem in Europa dan een zelfstandig Vlaanderen ooit zou kunnen hebben*
  11. Confederalistische en separatistische stromingen ondermijnen het federale België
  12. In een onafhankelijk Vlaanderen zouden de gebraden duiven ons niet in de mond vliegen. 
   Ik zal hier niet uitgebreid ingaan op die argumenten. Dat moeten mijn Vlaams-nationalistische vrienden zelf maar doen. De lezer zal mij echter niet kwalijk nemen als ik opmerk dat argument (12) – gebraden duiven – ongetwijfeld juist is, en dat argument (11) – ondermijning van België – ook juist is, én bovendien tautologisch. Argument (3) – communautair gesteggel – is, zoals men zegt, een mes dat aan twee kanten snijdt.  Je kunt het gemakkelijk omkeren om confederalisme of separatisme te verdedigen. Het argument (9) – financiële stroom naar Vlaanderen – bewijst dan weer dat je niet élk argument met succes kunt omkeren. 
     Wat argument (8) – schragen van sociale zekerheid – betreft: dat bevat een kern van waarheid. Een sociale zekerheid zal beter functioneren als een bepaalde schaalgrootte wordt bereikt, maar dat een schaal van 10 miljoen automatisch beter is dan een schaal van 5 miljoen, dat kan ik moeilijk geloven. Ik hoor de Luxemburgers ook niet klagen over hun sociale zekerheid.
     Eén kwestie wordt in het manifest niet aangeraakt. Dat is de vraag: wat willen de Walen? Een van die Walen is PS-man Marc Uyttendaele, de man van Laurette Onckelinx, die ooit aan De Standaard verklaarde:  ‘De sociale zekerheid is dé meerwaarde van het federale België voor de Franstaligen … Geen enkele Franstalige politicus gaat beslissingen nemen die zijn kiezers minder comfortabel laten leven … Als de sociale zekerheid springt, en ze kan springen, moet je niet verwachten dat er nog één Franstalige [toelaat] dat anderen iets te zeggen hebben over zijn eigen toekomst.’**
      Het is geloof ik best mogelijk dat er naast Uyttendaele nog enkele andere Walen zijn die uitsluitend om de centen Belgicistisch zijn. Mochten ze met velen zijn, dan is het niet zo best gesteld met ‘het inspirerende project voor de toekomst van ons land’. Dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel probeert Vlaanderen de miljardenstroom naar Wallonië te stoppen en haken de Walen af, ofwel keert de miljardenstroom zich door de vergrijzing in de andere richting – zie argument 9 – en dan haken de Walen ook af.
     Een woord nog over de ondertekenaars. Het manifest houdt een stemadvies in, namelijk om niet te stemmen voor N-VA of Vlaams Belang (‘Een stem voor een Vlaams-nationalistische partij is de facto een stem etc …’). Dan is het begrijpelijk dat politici van andere partijen die oproep ondertekenen. Ik zag heel wat ondertekenaars van CD&V, Vooruit, Groen en Open-Vld. Ik stel voor dat ze de stemmen die ze met hun manifest van de Vlaams-nationalisten afsnoepen, eerlijk onder elkaar verdelen. Verder heb ik er geen bezwaar tegen dat cultuurdragers, academici en vakbondsleidders een politiek manifest ondertekenen. Dat de voorzitter van het Humanistisch Verbond mee ondertekent, vind ik dan weer bedenkelijk. Er moeten onder de Vlaams-nationalisten heel wat humanisten aanwezig zijn die zich door die opstelling uitgesloten voelen van een familie waar ze graag toe zouden behoren.
 

 

*Als bedoeld wordt dat sommige Vlaamse politici minder kans zouden maken op een Europese carrière, is dat geen slecht argument. Anderen zouden misschien meer kans maken.
 ** Zie ook mijn stukje hier, dat een link bevat naar het interview in De Standaard. 

11 opmerkingen:

  1. Naast de afbetaling van de staatsschuld, is de sociale zekerheid de grootste geldstroom naar de Franstaligen. Dat wil niet zeggen dat er omgekeerd niets loopt. De kosten van de vergrijzing zou inderdaad daar een voorbeeld van zijn, maar die transfert is dan zo klein dat het eigenlijk niet van betekenis is. Tenzij om het maatschappelijk debat mee te vergiftigen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan wie heeft de staat schuld?
      Dat de leiders v dit land schuldig zijn aan vanalles, dat begrijp ik. Dat de bevolking daarvoor verantwoordelijk zou zijn kan alleen in een absoluut democratisch bestel ... dacht ik

      Verwijderen
  2. De top van het Humanistisch Verbond is inderdaad militant belgicistisch, je merkt dat ondermeer in hun tijdschriften waar (politici van) de V-partijen stelselmatig worden afgekraakt terwijl politici van B-partijen zélf aan bod mogen komen. Onbegrijpelijk als je weet dat de helft van de vrijzinnigen (wiskundig toch) behoren tot het V-kamp.
    Maar het HV is daarmee niet de enige hoor. Ik heb ooit om dezelfde reden ook mijn lidmaatschap van de Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (uit Gent) opgezegd, eveneens na vele jaren.
    Ze liggen daar niet wakker van, geen enkele journalist zal daar ooit eens spel van mogen maken. Eigenlijk zijn dit voorbeelden van de elite die het volk in de steek laat, zelfs van structureel machtsmisbruik waar de Vlamingen niet duurzaam weerwerk kunnen tegen bieden zo lang den Belziek bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Belgicisten, als ik die ondertekenaars voor het gemak zo mag noemen, hebben het altijd druk om uit te leggen dat België niet mag of kan gesplitst of geconfederaliseerd worden. 50 jaar geleden deden ze dat ook, dat er geen federalisering mogelijk was, de katholieke kerk werd toen zelfs ingeschakeld.
    Wat die belgicisten nooit doen is uitleggen waarom en hoe België dan wel bijeen kan blijven. Er is geen Belgische ruimte, of in ieder geval zeer beperkt. Een groot deel van de Belgische ministers heeft minimale kennis van het Nederlands, en een groot deel van de Belgische politici weten heel weinig van de toestand in het ander landsdeel, De publieke ruimte, pers, dagelijks leven, populaire cultuur zijn aparte leefwerelden.
    Het probleem is België zelf, en Vlaamse en ook Waalse regionale reacties (inclusief Vlaams-nationalisme) zijn daar een gevolg van. Niet omgekeerd.
    Dit proces van uiteenvallen is het gevolg van België zoals het is, of beter gezegd van wat het niet is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het argument dat een zelfstandig Vlaanderen minder zou te zeggen hebben in Europa klopt niet, en dat klopt ook voor Wallonië niet. Momenteel gebeurt het regelmatig dat er over bepaalde kwesties waar de bevoegdheden exclusief bij de deelstaten liggen geen consensus is en er dus op de ministerraden geen standpunt wordt ingenomen. Vlaanderen en Wallonië hebben op dat moment letterlijk niets te zeggen. Wanneer beiden zelfstandig zijn zou het standpunt wel gekend zijn en zou er wel rekening mee moeten gehouden worden. Overigens zouden we elk een aparte EU-commissaris hebben, nu is er slechts één voor heel België. De dacto meer te zeggen in Europa bij opsplitsing dus - alleen maken we wat minder kans wellicht op een nietszeggende Europese president.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. U heeft gelijk in uw uiteenzetting. Maar het is meer algemeen, enkele miljoenen inwoners, 6 miljoen of 10 miljoen maakt in de praktijk geen verschil. Momenteel zijn er 13 EU landen met een kleinere of gelijke bevolking aan Vlaanderen. Hoeveel invloed men heeft hangt voornamelijk af van welke alliantie men heeft, en natuurlijk de grote landen hebben op zichzelf meer in de pap te brokken. Vlaanderen zou in vele domeinen heel makkelijk op een lijn kunnen zitten met bijvb. Nederland, Denemarken, Baltische landen, Ierland etc... Vlaanderen zou 'meer invloed' hebben omdat het makkelijker met die andere landen zou kunnen overlegggen. En zoals u uitlegt, momenteel is de invloed vaak nihil. De Vlaamse interesses liggen meestal sowieso midden in het peloton, vrije handel, geen extreme houdingen noch in het één, noch in het ander.
    Degenen die denken dat invloed eenvoudigweg lineair proportioneel is met grootte van een land, zijn ofwel oneerlijk ofwel onkundig, Ik denk dat ze oneerlijk zijn omdat zij een belgiscistische agenda nastreven, zie bovenstaande posting over waarom belgicisten meestal negatief zijn, altijd uitgebreid over wat niet kan, zelden over wat wel kan.

    Een frappant voorbeeld van belgiscistisch argumenteren: confederatie kan niet, want in ons tekstboek staat dat confederatie ontstaat uit onafhankelijke landen. Tja, dan zal men die boeken moeten aanpassen, het zijn maar termen en definities.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bent u er echt van overtuigd dat de invloed in de EU gestuurd wordt vanuit de buik, vanuit de bevolking? ... is dat niet een beetje heel naïef?

      Verwijderen
    2. Er staat nergens wat u schrijft. Een geval van heel eigen interpretatie, en dan daar commentaar op geven. Een fallacy.
      Lezen en begrijpen zijn niet zo makkelijk. Vraag het aan Clerick, hij heeft er ervaring mee.

      Verwijderen
  6. De Vlaamse Onafhankelijkheid is net als de virulente weerstand ertegen een achterhoedegevecht. Ik ben er - nu opnieuw met het debacle van de fiscale hervorming - weliswaar van overtuigd dat veel zaken makkelijker te regelen zouden zijn zonder de PS, zoals fiscaliteit, maar de zaken die er vandaag toe doen, hebben geen baat bij boedelscheiding. Het is immers no longer the economy stupid, maar het klimaat en het energievraagstuk. Voor al wie in een kramp schiet omdat ik het klimaat denk te kunnen redden, neen zeker niet, maar ons wapenen tegen en het reduceren van de impact, is een goeie, zij het nog steeds moeilijk haalbare tweede. Als daar niks van lukt, is volgens mij al wat politiek nagestreefd wordt en al dan niet beter zou gaan zonder de PS, irrelevant.

    Ik ben minder pessimistisch over het gevaar genaamd AI, maar als ik mij vergis, en de onzekerheid is groot, dan is ook dat een kracht die zich weinig van staat of cultuur aantrekt. Bij wijze van parallel geloof ik niet dat Marsmannetjes veel onderscheid zouden gemaakt hebben tussen Oekrainers en Russen. Als AI zich losmaakt van zijn schepper, verwacht ik dat evenmin.

    Mocht de situatie niet zo ernstig of onzeker zijn, dan nog zou ik de vraag stellen of de kost van een redelijke boedelscheiding de baten niet zou overtreffen. De Britten hadden betere natuurlijke en culturele redenen om zich te isoleren van dat vasteland met zijn misprijzen voor de Engelse cultuur en tot vandaag kunnen we dat nog geen groot succes noemen.

    Mochten we Europa van 0 kunnen organiseren, dan zou ik pleiten voor een collectieve organisatie waar mogelijk (defensie, buitenlandse zaken, economie ...) en een structuur van taalregio's voor al wat taalafhankelijk is (onderwijs ihb). Maar we vertrekken niet van 0. Onze afstand tot de Nederlanders lijkt me qua levenshouding soms groter dan tot de Walen - en sowieso heb ik meer affiniteit met een franstalige belezen liefhebber van kalme muziek, sport e.d.dan met een Vlaming die met zijn hond in een knalpot-tweespan naar Tomorrowland vlamt.

    Dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou de Brexit niet vergelijken met de Vlaamse onafhankelijkheid omdat die eerste geen impact zou hebben op de handelsbetrekkingen.

      Verwijderen
    2. Klimaat of economie? Millieuverbeteringen, inclusief klimaat, kan enkel door een betere en meer geavanceerde economie. Dit is al zo vaak geanalyseerd, zoek het op.
      Ten tweede, over affiniteit, ik heb veel meer affiniteit met Nederland als geheel, dan met Wallonië. Kijk bijvb naar politieke discussies, innovatie, internationale oriëntatie, rechten en plichten, vrije handel etc daar herken ik mij in het Nederlandse debat. Kijk naar Wallonië waar ze blijkbaar maar twee dingen kennen: solidariteit hier en daar, en verantwoordelijkheid nemen. Doch veel woorden en weinig aarde aan de dijk.
      TV, pers, Nederland is een goede aanvulling aan de Vlaamse berichtgeving. Waalse berichtgeving, mis ik nooit. Kortom, de hele leefwereld is ver weg,
      Je moet dit niet verwarren met onvoorwaardelijk alles goed vinden, zo werkt dat niet. En de zogenaamde Belgische Bourgondische levensstijl is eufemisme voor gebrek aan professionalisme en mediocre organisatie.

      Verwijderen