Ik ben braaf
Alhoewel ik in mijn stukjes soms stekelig ben, probeer ik altijd zo braaf mogelijk te antwoorden op de tegenwerpingen die erop volgen. Ik doe dat meestal ook als die tegenwerpingen onzinnig zijn, beledigingen bevatten, bewijzen dat mijn oorspronkelijke stukje slecht gelezen werd, of - en dat is het belangrijkste - naar mijn smaak getuigen van twistzieke kwade wil. Maar als die vier voorwaarden - alweer naar mijn smaak - verenigd zijn, dan overvalt mij een zekere moedeloosheid. Onder die voorwaarden een misverstand rechtzetten zou een veel te lang en moeizaaam antwoord noodzakelijk maken, en het zou boter aan de galg zijn. Ik zwijg dan liever.
Daklozen in de vrieskou
Waar kunnen
daklozen – vaak migranten – in Brussel terecht? Een deel van hen wordt aan een
woning geholpen door de humanitaire organisaties. Daarnaast voorziet Samusocial
1030 plaatsen voor noodhulp. Mensen kunnen daarvoor naar een gratis 0800-nummer
bellen. ‘Maar ook daar moeten we steeds meer mensen weigeren,’ zegt de opvangorganisatie.
Wat moet ik mij voorstellen bij die 1030 ‘plaatsen’? En bestaat er nog een
vangnet dááronder? Zijn er verwarmde zalen met veldbedden en toiletten waar men
terecht kan no questions asked? Wat
mij betreft zouden die zalen zelfs een asiel-status moeten hebben, buiten het
bereik van de vreemdelingenpolitie.
Politiek dilemma
Een van de
grootste dilemma’s waar een politieke partij voor geplaatst wordt, is de keuze
tussen een gematigde of een radicale opstelling. Ruben Mooijman vat het mooi
samen voor de partij die nu een nieuwe voorzitter moet kiezen.
‘Groen staat voor een dilemma. Ofwel probeert het zich als een aanvaardbare beleidspartij te handhaven. Dat vereist veel compromissen en ideologische rekbaarheid, waarvoor niet noodzakelijk een electorale beloning volgt. Ofwel kiest het voor een programma op maat van de klimaatcrisis, waarvan de noodzakelijke radicaliteit waarschijnlijk slechts een beperkte groep kiezers zal aanspreken.’
Heel mooi verwoord, en het is aan de politici om dat varkentje te wassen. Het opinievolkje van de mainstream dan wel social media mag gerust een voorkeur uitspreken voor een van de keuzes, maar het moet die voorkeur niet proberen te verkopen als een garantie op succes bij de kiezers. Het opinievolkje heeft geen skin in the game.
Welvaartskinderen zoals Anuna De Wever en Felix De Backer zouden eigenlijk eens een echt historisch werk moeten lezen over een echte revolutie om te zien waartoe gewelddadige omwentelingen leiden: chaos, gewapende strijd, burgeroorlog, terechtstellingen, massamoord, hongersnood, deportaties en andere rampen waarvan vooral weerloze en arme mensen het slachtoffer zijn. Revoluties worden dikwijls ook gevolgd door een periode van tirannie en dictatuur die decennialang kan duren en meestal ook onnoemelijk veel menselijk leed meebrengt. De PVDA/PTB zal wel wachten om “de revolutie” te prediken omdat de meeste mensen daar ook niet direct voor te vinden zijn.
BeantwoordenVerwijderenTen tijde van Ludo Martens was AMADA nog altijd zo overtuigd van het eigen grote gelijk dat ze de technieken van de islamitische takiyya niet in overweging namen. Nu zijn ze wijzer geworden. Anders gezegd: ik denk dat de huidige communisten wolven in schaapsvacht zijn en dat ze hun succes in Wallonië vooral daaraan te danken hebben. Revolutie-adepten zoals Anuna en Felix zullen waarschijnlijk ook daar geen politiek onderdak krijgen. Maar och, de gekwelde stakkerds vinden wel een of ander comfortabel plekje in de media of de politiek om hun revolutionaire ambities waar te maken. Zo veel hoger opgeleiden hebben het hun voorgedaan!
Groeten,
Marcus
PC, mijn slimme tijdrover.
BeantwoordenVerwijderen