maandag 26 oktober 2020

De gebruikelijke scènes

      Gistermiddag had ik zin om naar een film te kijken en op vtm gaven ze All The Pretty Horses, een film van 20 jaar geleden met Matt Damon en Penelope Cruz. Zou dat iets zijn? 
     Ik zag dat de film slecht scoorde op Metacritic Reviews (55/100), maar met filmkritiek moet je altijd uitkijken. De film was een bewerking van een beroemd boek, en dan zijn de recensenten altijd strenger. Ik heb dat ook. Ik zag ooit de verfilming van Het parfum en ik kon toen bij God niet beslissen of de film goed of slecht was. Het boek zat in de weg. Gelukkig komt dat niet vaak voor omdat ik niet veel boeken lees.
     Ook het verhaal nodigde mij niet uit. Texas, de Rio Grande, koeien, paardentemmen, de jonge, arme cowboy die verliefd wordt op de dochter van de rijke Mexicaanse landeigenaar. Dat de geliefden samen zouden dansen en paardrijden vond ik niet erg, maar er waren vier gebruikelijke scène waar ik wel tegen opzag: de kennismaking tussen de geliefden, waarbij het meisje uit de hoogte zou doen, de aanvankelijke vertrouwensband tussen de rijke vader en de jongen, de ruzie tussen de vader en zijn dochter en ten slotte de ruzie tussen de vader en de jongen. Ik heb dan altijd enig begrip voor de vader, maar waarom overdrijft hij zo?
     Ik mag niets verklappen natuurlijk, want misschien hebt u de film indertijd ook gemist en hebt u gistermiddag niet gekeken, maar twee van die vier scènes komen niet in de film voor, één scène is drastisch aangepast, en een andere zo kort uitgewerkt dat ze niet stoort. En er kwamen ook heel wat scènes in die ik niet had verwacht. Dat viel dus allemaal best mee. Maar, dat moet ik erbij zeggen, ik had het boek niet gelezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten