maandag 21 december 2020

Bart De Wever en het Vlaams Belang


  * De straffe uitspraken van Bart De Wever over een mogelijke coalitie met Vlaams Belang (‘als dit de electorale toekomst is, zal ik er niet toe behoren’) hebben de aandacht getrokken. Of ze inhoudelijk, strategisch of tactisch veel nieuws bevatten, is een andere zaak. Een en ander wordt voorgesteld als de zoveelste ‘bocht’ van BDW en N-VA.

* Als we over échte bochten spreken in de Vlaamse politiek van de laatste 15 jaar zie ik er maar vier: Vlaams Belang is afgestapt van haar 70-puntenprogramma, de PVDA is afgestapt van het leninisme-stalinisme, Open-VLD is afgestapt van het rechts-liberalisme en confederalisme, en N-VA heeft haar communautaire strategie aangevuld met een stevig standpunt over economie en migratie. Drie van die vier bochten vind ik positief.

* Wat journalisten en politieke tegenstanders als bocht voorstellen, is vaak een rimpeling in een glas water. Jambon die minister-president wordt in plaats van De Wever, Lachaert die paars-geel inruilt voor Vivaldi, Coens die na maanden aarzeling toch een regering zonder N-VA aanvaardt – dat zijn niet meer dan tactische keuzes vanuit een begrijpelijke partij-logica. Ik wil tegenstanders daar graag mee jennen, maar dan is mijn verontwaardiging half gespeeld.

* Als ik goed luister hoor ik De Wever niet zozeer élke mogelijke coalitie met VB uitsluiten als wel voorwaarden stellen: dat Van Grieken zich ‘redelijk’ moet opstellen  en dat hij ‘schoon schip moet maken in zijn stal’. Dat eerste is niet onmogelijk want De Wever geeft toe dat die redelijke opstelling aanwezig was tijdens de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Dat tweede verwijst naar een aantal extreme Vlaams Belang-leden, onder andere in de Antwerpse gemeenteraad, waarmee Filip De Winter en Sam van Rooy worden bedoeld.

* ‘Er gaat geen gemeenteraad voorbij,’ zegt De Wever, ‘of raadsleden van het Vlaams Belang zeggen minstens drie keer dat moslims en Afrikanen achterlijk zijn.’ Sam Van Rooy antwoordt daarop dat hij alleen de Islam zelf en de Afrikaanse cultuur ‘achterlijk’ heeft genoemd, niet die mensen (1). Nou ja, ’t is een verschil, maar of de belediging minder hard aankomt bij die mensen, dat weet ik niet. Schelden is niet de beste manier om nieuwkomers van de voordelen van onze cultuur te overtuigen.

* Meer algemeen: een politicus die – terecht vind ik – de migratie vanuit Afrika wil beperken, moet juist een extra inspanning leveren om racisme te ontzenuwen tegenover Afrikanen die hier al wonen. En wie het moslimextremisme wil bestrijden, richt zich best op sommige kwalijke tendensen binnen de islam, bijvoorbeeld de beweging die de sharia wil invoeren naast of in de plaats van onze rechtstaat.

* N-VA en Vlaams Belang hebben gemeenschappelijke programmapunten: Vlaamse onafhankelijkheid, Vlaamse identiteit, strikt immigratiebeleid, realistisch energiebeleid. Hoe dichter partijen bij elkaar aanleunen, hoe meer ze electoraal vijanden van elkaar zijn, want ze vissen in dezelfde vijver.

* Sam Van Rooy zegt dat hij met ‘Vlaams Belang niet groter wil worden ten koste van N-VA’. Dat klinkt heel mooi, maar het is minstens bullshit en hoogstwaarschijnlijk een leugen. Het verschil staat uitgelegd in Harry Frankfurts On Bullshit.

* Er zijn ook verschillen tussen N-VA en Vlaams Belang. N-VA is rechtser voor economie, meer bereid tot compromissen met traditionele partijen, neemt als partij geen standpunt in tegen de Islam in het algemeen, neemt duidelijker afstand van racisme, en verwerpt met meer klem het collaboratieverleden van de Vlaamse beweging. Op al die punten sta ik aan de kant van N-VA, al zal dat mijn radicaallinkse vrienden niet beletten om mij moslimhaat, racisme en goedpraten van de collaboratie te verwijten.

* De communautaire basisstrategie van N-VA is het afsluiten van een ‘deal’ met de PS. Die van Vlaams Belang is er een van het behalen van een Vlaamse meerderheid van N-VA en Vlaams Belang, en daarna eenzijdig de onafhankelijkheid te verklaren zodra 50 % + 1 is bereikt. Ik geloof niet dat N-VA ooit in die tweede strategie zal meestappen. Mijn stem zou ze in elk geval kwijt zijn.

* Als een radicale partij en een gematigde partij in dezelfde electorale vijver vissen, dicteert het eigenbelang voor de twee partijen typische strategieën voor elk van hen. Je zag die strategieën vroeger ook in de opstelling van de communistische en socialistische partijen.

* De radicale partij moet laten uitschijnen dat ze graag willen ‘samenwerken’. Dat geeft een gematigd imago en tegelijk kan ze op alle andere vlakken radicaal blijven, met inbegrip van scherpe aanvallen op de gematigde partij. Bij de communisten leidde het tot de perfide ‘volksfront’-politiek. Bij Vlaams Belang leidt het tot de ‘uitgestoken hand’.

* De gematigde partij moet hopen dat de succesvolle radicale partij ooit kan meeregeren, zodat ze ofwel ook gematigder wordt, ofwel minder aantrekkelijk. Daarom zal N-VA volgens mijn berekening nooit het cordon sanitaire onderschrijven.

* Als de radicale partij electoraal echter te sterk wordt, vermindert paradoxaal de bereidheid om ze in een coalitie mee op te nemen, behalve in de vorm van ‘gedoogsteun’.

* N-VA en Vlaams Belang zitten federaal allebei in de oppositie. In die oppositie is er weinig reden tot samenwerking, behalve dat ze vaak hetzelfde stemgedrag zullen vertonen. Wat zouden ze verder samen moeten doen? Samen juichen en jouwen in het Parlement. Dat zal veel opleveren! Samen manifesteren op straat? Dat is vooral iets voor radicalen. Samen een wetsvoorstel indienen? Dat zal geen indruk maken op de meerderheid.

* De meest verregaande samenwerking zou zijn als N-VA en Vlaams Belang bij de volgende verkiezingen als kartel opkwamen? Soms werkt zoiets. Onder bepaalde omstandigheden wordt 1 + 1 dan 2,5. Maar in het geval van N-VA en Vlaams Belang zou 1 + 1 ongeveer 1,5 zijn. Heel wat gematigde N-VA-kiezers zouden afhaken.

(Zie ook hier, hier, hier en hier).


(1) Zie hier. Letterlijk zegt Van Rooy: ‘De Wever is historicus. Hij is intelligent genoeg om het verschil te begrijpen tussen de Afrikaanse cultuur of de islamitische ideologie achterlijk noemen en alle moslims of Afrikanen met hetzelfde adjectief bedelen. Dat eerste heb ik uiteraard al wel gedaan. Ik ga dat ook blijven zeggen.’ 

5 opmerkingen:

  1. Mijn vrouw is van Nigeria. Maar dat belet mij toch niet om voor Van Langenhove te stemmen.

    http://centreforedostudies.be

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik betrouw die Van Langenhove niet. Ik geloof dat hij twee gezichten heeft. Mijn redenen heb ik hier uitgelegd.
      https://philippeclerick.blogspot.com/2018/09/de-pano-uitzending-over-schild-en.html
      https://philippeclerick.blogspot.com/2019/01/dries-van-langenhove-versus-kathleen.html
      https://philippeclerick.blogspot.com/2019/01/dries-van-langenhove-en-de-rotte.html

      Verwijderen
  2. Van Langenhove is de man die de onsterfelijke woorden 'maar ge zijt weer aan het liegen' uitsprak. Alleen al daarvoor verdient hij een standbeeld. En als verkiezingen dan toch nauwelijks verschil maken (+-2% volgens uw berekeningen) kiezen we maar voor het spektakel. Wat Van Langenhove zegt of doet is voor mij niet zo relevant. Het cordon dat al dertig jaar de politiek hypothekeert moet weg. Daarvoor zijn wat mij betreft zowat alle middelen goed. Daarna is er nog tijd genoeg om Van Langenhove te evalueren.

    Ik heb de Pano reportage niet gezien. Wat ik mij wel herinner is dat Van Langenhove de dag na de uitzending aan de UGent werd buitengesmeten nog voor hij zijn mond kon open doen, dat het parket van Gent hem een straf oplegde nog voor hij veroordeeld werd en dat de rector van de UA, die in een zogenaamde kwaliteitskrant zit te lullen over zijn eerste lief, zijn gebleit binnen en buiten de kerk en zijn goorste fantasieën, zich daarin vergenoegde. Ik herinner mij ook dat De Wever die de reportage ook niet gezien had en die in een VRT praatprogramma geconfronteerd werd met enkele passages na enkele seconden al een vernietigend oordeel over Van Langenhove velde. Ik heb in mijn leven één keer kennis gemaakt met nazis. Dat waren geen Vlaams Blokkers. Dat waren vijf senatoren van het college van questoren van de Senaat van België die mij nog nooit gezien of gesproken hadden en die mij achter mijn rug en zonder dat ik mij mocht verdedigen veroordeelden om buitengesmeten te worden op basis van een verslag dat ik nooit gezien had. Het recht van verdediging, weet u wel. Ben ik te veeleisend als ik aan al die 'notabelen' hogere eisen stel dan aan een beginnend activist die door de snullen van de VRT in het parlement werd geparachuteerd?

    En als de MSM de zeventig miljoen kiezers van Trump voor achterlijke debielen mogen uitschelden mag Van Rooy dé Afrikaanse cultuur (die niet bestaat, er zijn er honderden) ook als achterlijk bestempelen al ben ik een andere mening toegedaan. Als het racisme al toeneemt, wat ik betwijfel, dan komt dat volledig op rekening van de antiracisten van wie ik mij echt niet kan voorstellen dat zij oprecht bezorgd zouden zijn voor het lot van hun zwarte medemensen. Antiracisten zijn alleen met hun eigen ego bezig.

    'Le Nouveau CVP' is uiteindelijk toch gearriveerd al heeft het wat langer geduurd dan aanvankelijk gedacht. Maar veel verschil met de oude versie zie ik toch niet. Al is De Wever natuurlijk wel wat spraakvaardiger, leper en tot voor kort ook amusanter dan Swaelen of Vandeurzen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De ene belediging (Trumpkiezers) maakt de andere belediging (Afrikaanse cultuur) niet goed.
      Ik vind die +-2 % (een boutade) niet onbelangrijk, vooral omdat ze kan cumuleren over verschillende verkiezingen kan cumuleren. Er zijn ook belangrijke terreinen waar het om meer dan 2 % gaat.
      Men mag inderdaad aan senatoren hogere eisen stellen dan aan een beginnend activist.
      Het gedrag van UGent tegenover Van Langenhove was fout.

      Verwijderen
  3. Wil n-va de nieuwe dragende politieke formatie van Vlaanderen zijn, moet ze ook een linkervleugel de kans geven zich te ontwikkelen en effectief beleid te voeren. En dat zowel op ecologisch, sociaal en pacifistisch vlak. Is men dan de 'nooit-meer-oorlog'-beweging en de Frontpartij vergeten?
    Vergooi alstublieft de erfenis van de Volksunie niet die sociaal bewogen, pacifistisch en groen was. Denk aan Willy Kuijpers, Walter Luyten, Jan Peumans en zovele anderen wiens gedachtengoed en inzet hier bewierookt werd/wordt door tal van partij-prominenten maar waarvan het programma van de partij vandaag danig afwijkt....
    De structurele armoede die zovelen treft, wordt door n-va als een personalistische, individualistische kwestie beschouwd. Het pleidooi om " de kansen te grijpen" is niet verkeerd maar onvolledig.
    Zo sluit n-va zich af van de lagere middenklasse en van de mensen die door omstandigheden aan lager wal zijn geraakt.
    Als men dan Theo Francken hoort pleiten voor alsmaar meer militaire investeringen, zou het nochtans in deze tijden van nood voor de ganse bevolking een opluchting betekenen als men de aankoop van die dure F-35 straaljagers zou annuleren. Wat heeft het voor nut om tientallen miljarden euro uit te geven voor een luchtruim waar men in amper zes minuten overvliegt? En dit terwijl de corona-crisis onze toekomstige generaties met een gigantische schuldenberg zal opzadelen. Hoe kan men dan zulke onnodige en totaal irrelevante uitgaven blijven verantwoorden?
    Er moet hier ruimte bij de NAVO gecreëerd worden om een relocatie van de bestaande middelen mogelijk te maken.
    Daarover hoor ik n-va echter niet.
    Het is eigenlijk merkwaardig dat de opslorping van de partij; 'Spirit' binnen de sp.a niet geleid heeft tot een reactie van de n-va om ook binnen haar partij deze linkervleugel vorm en overlevingskracht te bieden. En heeft niet elke partij een rechter- en linkervleugel nodig om in het centrum ervan deze standpunten met elkaar te versmelten in een eerbaar compromis?
    Ik vraag het me af.
    BDW haalt in dit "vrijgesproken" interview dat ik overigens zeer waardeer, praktische toestanden aan die in een Belgicistische context vrijwel onoplosbaar blijken te zijn.
    Toch is er het onmiskenbare feit dat de Vlaming daarmee blijft instemmen en dit onmiskenbare wanbeleid blijft gedogen...
    Waar zijn de marsen, protestbetogingen...?
    Het politieke bewustzijn van de gewone Vlaming blijkt vooralsnog erg ondermaats.
    Het enige wat hij/zij doet is stemmen op een partij die het ongenoegen incarneert maar waarvan iedereen weet dat ze niet tot een oplossing kan leiden omwille van haar gedoogbeleid ten opzichte van lieden waar de meeste mensen niet mee geassocieerd willen worden.
    Het is daar waar BDW op alludeert ("de vetgemeste impotente os"). Spijtig genoeg meent het VB geen afstand te moeten nemen van deze ranzige lieden in hun rangen die een fascistoïde gedachtengoed blijven verdedigen...
    Er is dus duidelijk ruimte voor een partij - extreem-rechts - van het VB.
    Maar tot dat inzicht is het VB - zelf - dus nog niet gekomen...
    Mocht het VB daadwerkelijk afstand nemen van dergelijke fascistoïde lieden en het inclusieve nationalisme omarmen , zou een ander beleid mogelijk worden voor Vlaanderen.
    Stel u voor dat we daarna tot een confederatie met Nederland zouden besluiten...? De herneming van de Groot-Nederlandse gedachte. De gezamenlijke havenactiviteiten van Rotterdam en Antwerpen zouden ons meteen katapulteren tot één van de meest welvarende regio's van de wereld en een sociaal-economische bestuursvorm opleveren die aansluiting geeft met de Scandinavische landen..
    Het is in feite onbegrijpelijk dat we ons blijven vasthouden aan een onwerkbaar kader terwijl de oplossing zo voorhanden ligt.
    De sleutel ligt hier immers bij de kiezers van het VB en hun beleid. Zij zouden nu eens eindelijk moeten beseffen hoezeer zij de Vlaamse zaak bemoeilijkt hebben en voortdurend blijven saboteren.

    BeantwoordenVerwijderen