donderdag 11 november 2021

De derde prik

 

** De derde prik komt er ‘voor wie dat wil’ hoorde ik gisteren op VTM. Ik ben blij dat de Vlaamse Regering hier gelijk krijgt, maar ik heb er nooit aan getwijfeld dat ze dat gelijk in deze kwestie vroeg of laat zou krijgen.

** Op 15 september heette het nog op laatjevaccineren.be: ‘Ontvang je geen uitnodiging? Dan is dat goed nieuws: je basisvaccinatie beschermt in dat geval voldoende tegen het risico op zware complicaties bij een besmetting met COVD-19.’ Hela, hola. Gaan die mensen van laatjevaccineren.be beslissen wanneer ik nog ‘voldoende’ beschermd ben? Vanaf welk slinkend percentage ben ik ‘voldoende’ beschermd? dacht ik toen.

** Toen mijn vrouw en ik ons tweede prik kregen, zeiden we tegen elkaar: ’t Zal de laatste niet zijn. Toen ik zoiets voorzichtig op Facebook formuleerde, kwam de reactie van Luc Van Braekel bliksemsnel. ‘Natùùrlijk komt die derde prik er. En een vierde ook.’ Als mijn vrouw en ik en Luc Van Braekel dat wisten, wist de regering dat dan niet? Zes maanden geleden?

** Ik ben niet boos op de regering dat de beslissing rond de derde prik zo laat komt. Er was wetenschappelijk studiewerk nodig om de verminderde werking van de eerste prikken precies in kaart te brengen en om de effectiviteit van de derde prik te meten. Er moest een volgorde worden uitgekiend, waarbij zowel de leeftijd van de ingeënten een rol speelde als het soort vaccin dat bij de eerste prikken was toegediend. Er moest worden nagedacht over manier van communiceren; er moest rekening worden gehouden met een ‘rijping van de geesten’ zoals Pierre Vandamme het noemt.

** Maar de logistieke voorbereiding van de derde prik, die mocht gerust eerder beginnen. Het afbouwen van de vaccinatiecentra die nu weer moeten opgeschaald, getuigt van een weinig vooruitziende blik.

** Ik volg de wetenschappelijke literatuur niet rond de bijwerkingen van de vaccins, maar ik twijfel er niet aan dat die er zijn. Onze vroegere huisarts had een simpele regel: ‘Als het een werking heeft, heeft het een bijwerking’. 

** In mijn geval is de afweging tussen de werking en de mogelijke ongunstige bijwerking snel gemaakt. Ik ben 66. 

** Die afweging schijnt ook voor jongere volwassenen eenvoudig te zijn. Ze lopen wel minder gevaar door Covid, maar de bescherming door het vaccin is ook veel groter. 

** Maar voor kinderen geldt dat allemaal niet. Zij worden amper ziek. De kans dat daàr de mogelijk gunstige gevolgen van een inenting en de mogelijke ongunstige bijwerking ervan ongeveer in evenwicht zijn, die kans moet groot zijn. Waarschijnlijk is die afweging wetenschappelijk zelfs erg moeilijk te maken omdat het aan de twee kanten om heel kleine aantallen gaat. 

** Bij volwassenen is er met andere woorden een heel sterk vermoeden van persoonlijk voordeel bij vaccinatie, bij kinderen is dat vermoeden er niet. Hùn vaccinatie is dan een loutere zaak van ‘solidariteit’. 

** Er zijn mensen, geloof ik, die mij vanwege de twee vorige alinea’s een antivaxer zullen noemen, terwijl ik juist een vaccinatie-enthousiast ben. Het scheldwoord ‘antivaxer’ wordt vandaag erg ruim gebruikt.

** Een discussiepunt dat vaak opduikt is dat van de natuurlijke immuniteit die je verkrijgt - door besmetting en het overwinnen van een infectie -,  en de vaccingeïnduceerde immuniteit anderzijds. Ik heb daar af en toe iets over gelezen, de tegenstrijdige berichten naast elkaar gelegd, en geconcludeerd dat de twee soorten immuniteit ongeveer dezelfde bescherming moeten bieden en dat die ongeveer even lang (of kort) moet duren.

** Het woord ‘natuurlijk’ heeft voor mij in zon context weinig positieve connotaties. Ik koop ook geen natuurvoeding, of ze moet erg lekker zijn. 

** En het nadeel van die natuurlijke immuniteit is dat je er eerst een risicovolle infectie moet voor doorlopen. - Over de afweging van die risico’s, zie hierboven.

** In de marge van een nogal gesofistikeerd essay tegen ‘vrijheid als rechts programmapunt’ betoogt Stefan Hertmans dat mensen die zich niet willen laten vaccineren ‘egocentrisch’ zijn, wat door zijn opponenten – Thomas Decreus, Jeroen Olyslaegers – werd vertaald als ‘egoïstisch’. 

** Maar met egoïsme heeft de vaccinatiekwestie weinig te maken, of eigenlijk juist heel veel, maar dan aan de twee kanten. Wie een vaccin weigert omdat hij het gevaar op bijwerkingen hoger inschat dan de voordelen, handelt egoïstisch en wie een vaccin wil omdat hij de voordelen hoger inschat dan het gevaar op bijwerkingen, handelt ook egoïstisch. Aan beide kanten zijn ook idealisten die hun visie graag willen verspreiden onder de goddelozen, de heidenen, de zoekenden en de twijfelaars.

** Daarnaast zijn er de idealisten die offeren aan de God van de Vrijheid, en andere die offeren aan die van de Solidariteit. Ik offer in dit geval aan de God van de Proportionaliteit. En ik geloof dat die van verplichte vaccinatie (behalve in de zorg) of van coronapasjes niet gediend is.

4 opmerkingen:

  1. Derde prik, of jaarlijkse prik.
    Ik begrijp die experten of "laatjevaccineren.be" niet, hoe ze zomaar iets blijken uit te kramen, zogezegd om ons gerust te stellen. Het maakt ze ongeloofwaardig.
    Dit is een corona-virus, waarvan gekend is dat ze blijvend zijn en muteren.
    Het griepvaccine is jaarlijks herhalend. Verkoudheden komen terug en terug. Het Spaanse griepvirus is nooit verdwenen, maar wel is het ziektebeeld veranderd (verbeterd).

    Gezien de sterke verwantschap van die virussen, zou je als default verwachten dat het corona-virus zich ook zo gaat gedragen. Niemand heeft ooit gemeld dat het corona-virus anders is dan deze goed-gekende groep van virussen.

    Liegen de experten, of zijn ze communicatief zwak, of paternalistisch, of dom (weinig waarschijnlijk, maar er is twijfel)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met coronavirus wordt natuurlijk het huidige virus bedoeld: Coronavirus-2, SARS-CoV-2, of het virus dat COVID-19 veroorzaakt, en de mutanten.

      Coronavirus is natuurlijk een groep van veel voorkomende virussen.

      Verwijderen
  2. Uitstekend!Dit is klare taal,uw stellingname en verwoording.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou het niet goed zijn om een onderzoek te voeren hoe er op de kortst mogelijke termijn, en met de minste risico's, een groepsimmuniteit kan worden bereikt?

    Als er geen medische redenen zijn om kinderen en jongeren te vaccineren, omdat zij er zelf niet ziek van worden, kunnen we de infectie (niet: de ziekte) dan niet onder hen laten woekeren, zodat zij er binnen één seizoen vanaf zijn?

    De volwassenen en ouderen zijn gevaccineerd, en houden dan best een paar maanden afstand van de jeugd.
    En eigenlijk is dat afstand houden zelfs niet nodig, want die vaccins werken toch? Was het geen 95% bescherming tegen infectie?

    Of, de vaccins werken toch niet, zoals verkondigd. Maar waarom dan de verplichting tot vaccinatie?

    Hoe dan ook denk ik, als leek, dat een natuurlijke groepsimmuniteit bij de jeugd niet slecht zou zijn. (Ik ben zelf een gevaccineerde volwassene, die geen wetenschapper is, maar wel iemand die nog geleerd heeft om data te interpreteren en na te denken). Kan iemand daar eens een onafhankelijk onderzoek naar doen (dit onderzoek wordt dan liefst niet gefinancierd door Pfizer of door het kabinet van Frank Vandenbroucke).

    BeantwoordenVerwijderen