vrijdag 13 mei 2022

De trui van Beke


     Mijn vrouw kwam gisteren laat thuis. ‘De schuld van Wouter Beke,’ zei ze. 
    ‘Ah ja,’ zei ik, ‘dat ontslag. Ik heb wel een beetje medelijden met hem. Hij kon daar ook niets aan doen, aan dat kind dat dood is.’ Ik heb vaak medelijden met ministers die onder vuur liggen. Ik had het ook met Joke Schauvlieghe.
     ‘Medelijden!’ zei mijn vrouw. ‘Dat komt omdat je de persconferentie niet gezien hebt.’ Mijn vrouw weet dat ik niet naar Het Nieuws kijk als ze niet thuis is. ‘’t Was beschamend,’ zei ze. ‘Hij gaf een hele reeks cijfers om te laten zien goed zijn beleid was geweest. En dan excuseerde hij zich nog tegenover de mensen die liever wilden dat hij aanbleef. Maar excuses tegenover de ouders van het dode kind, ho maar. En dan die trui!’
     ‘Wat was er met die trui?’ vroeg ik.
     ‘Dat had je moeten zien. Hij drapeerde de trui om zijn dochter die voor hem stond. En dan slipte de mouw naar beneden, en dan moest hij die weer optrekken. Zo stuntelig. Je hebt zoiets van je leven nog niet gezien.Echt eng.’
     Ik probeerde te weten te komen wat Beke als reden had gegeven voor zijn ontslag, maar mijn vrouw kwam altijd terug op die trui. Ze demonstreerde hoe Beke die trui vasthield, hoe de mouw wegslipte, hoe hij die optrok. ‘Je had het moeten zien,’ herhaalde ze nog een paar keer. Ik kon er mij zoetjes aan iets bij voorstellen.
     En dan stak vandaag de krant in de bus, met op de eerste pagina een foto van Beke met zijn dochter en de trui. De trui had een opschrift! 
     Nu begreep ik het. 

2 opmerkingen:

  1. De tekst op de 'trui van Beke' typeert de man. Ik heb ooit een e-mail discussie met Beke gehad, waar hij tegen alle redelijkheid (=rationaliteit) in bleef vasthouden aan zijn standpunt. Er was niets aan te doen, was zoals praten tegen een dode muur, of tegen een groene, rode, bruine of religieuze fanaticus.
    Het is niet dat de man een sterke overtuiging uitstraalde, wel een houding van eigen interesse eerst. Geen millimeter kon hij toegeven dat er andere zeer rationele argumenten waren. De man ten voet uit, zoals aangegeven in de tekst op het shirt.

    Een nieuw meme: dat is zoals een 'trui van Beke'?
    Los daarvan, andere nieuwe memes: een Putin-kat (vangt en verscheurt zinloos jonge vogels); toepasbaar op zinloos geweld, Putin-gedrag, oneindig veel voorbeelden in dieren- en mensenwereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verheldering: 'eigen interesse eerst' moet begrepen worden als 'eigen belang eerst'.
    Niet ongebruikelijk voor nogal wat politici, maar daar zijn grenzen aan, en komt dan als een boemerang terug in het hoofd van politici die gebrek aan formaat hebben. Als alles goed loopt kunnen deze mensen hun taak prima vervullen, maar politiek gaat meestal over moeilijkheden in de samenleving...

    BeantwoordenVerwijderen