vrijdag 19 juli 2024

Het cordon sanitaire van Livestro


      In De Standaard van 14 juli bepleitte zekere Joshua Livestro een permanent, internationaal cordon sanitaire rond de extreemrechtse partijen, zoals die van Wilders, Le Pen, Van Grieken en Orban. Ik begrijp dat de aanhangers van die partijen daar niet gelukkig van worden, maar aangezien ikzelf geen aanhanger ben, zit de zaak mij minder hoog.
 
    Ik ken ongeveer de argumenten vóór het cordon: 

  1. het is perfect democratisch om met een aantal kleine partijen een meerderheid te vormen tegen één grote partij; 
  2. extreemrechtse partijen kunnen vanuit regeringsposities de democratie zodanig ondergraven dat er geen weg terug is; 
  3. hun partijprogramma’s bevatten dermate onfatsoenlijke voorstellen dat een fatsoenlijk mens er niet aan kan meewerken.     
     Ik ken ook ongeveer de argumenten tégen het cordon: 

  1. door extreemrechtse partijen buiten coalities te houden, maak je het onmogelijk dat ze ‘vervellen’ tot normale partijen; 
  2. als regeringsdeelname het radicalisme van extreemrechtse partijen niet afzwakt, als ze minstens hun onbekwaamheid demonstreren om hun populistische programma te realiseren; 
  3. in de meeste landen kun je maar een inhoudelijke alternance krijgen als ook extreemrechts af en toe aan een coalitie kan deelnemen; 
  4. het grootste deel van de extreemrechtse partijprogramma’s bestaat overduidelijk niet uit buitensporig onfatsoenlijke voorstellen.
     In dit stukje ga ik alleen in op de argumentatie zoals Livestro die onder woorden brengt. Een aantal kwesties heb ik in een vorig stukje behandeld. Livestro, heb ik begrepen, is een politiek consulent met een rechts-conservatief verleden.

‘Bolsonaro, Trump, Orban, Wilders en Le Pen zijn fascisten’.
       Livestro doet een sterke uitspraak over de hedendaagse extreemrechtse leiders: het zijn geen conservatieven maar ‘fascisten’. Dat woord heeft als nadeel dat het een discussie eerder afsluit dan stimuleert. De communistische leider Dimitrov definieerde het fascisme als de ‘openlijke terroristische dictatuur van de meest agressieve groepen van het financierskapitaal.’ Dat is een hele mond vol, maar met de eerste drie woorden komen we ook al een heel eind: ‘openlijke terroristische dictatuur.’ Dan denk ik aan

  1. Afschaffen van parlement
  2. Ondergeschikt maken van alle macht en recht aan een leider of kliek die niet (her)verkozen hoeft te worden
  3. Opschorten van zekere mensenrechten 
  4. Verbieden van oppositionele partijen
  5. Opsluiten van opposanten
  6. Censureren van de media en verbieden van oppositionele pers
  7. Verlaten van de gelijkheid voor de wet     
   Geen van deze maatregelen staan in de partijprogramma’s van extreemrechtse partijen*. Is het mogelijk dat ze er in het geheim van dromen om die maatregelen door te voeren? Dat kan. Is het mogelijk dat ze die maatregelen doorvoeren bij het behalen van een absolute meerderheid? Dat kan. Is het mogelijk dat ze ze doorvoeren met een coalitieregering? Tja, alles kan. Het minste wat we kunnen zeggen is dat we hier heel ver gaan in de speculatie.

‘Extreemrechts zit in een aparte morele categorie’
      Over de kwestie  van de morele categorie moet ik nog eens nadenken, vooral omdat Livestro uiterst-links nadrukkelijk niet tot die categorie rekent. Hoogstens zouden er bij uiterst-links wat ‘problematische’ figuren rondlopen, zoals Mélenchon, en hebben die mensen wat ‘problematische’ standpunten rond Poetin en de Europese samenwerking. 

‘Extreemrechts bestaat uit racisten’
     In de Nederlandse Tweede Kamer zijn twee PVV-ministers door de oppositie beschuldigd geworden van racisme. De aanval werd ingezet door Frans Timmermans. Rob Jetten (D66) sprak van ‘racistische omvolkingstheorieën’. Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren zijn dat er ‘twee racisten in het kabinet zitten.’ ‘Wat gewoon de waarheid is,’ voegt Livestro daaraan toe.
     Dat je geen politieke coalities aangaat met hartsgrondige racisten begrijp ik, hoewel we niet van iedereen in de politiek weten wat hij op café zegt. Maar het gebruik van het woord ‘omvolking’ vind ik wat mager om tot racisme te besluiten.
     Sommige PVV’ers, zal men zeggen, hebben ook hitserige complottheoriën over omvolking verspreid. Ja, nee, kijk, dat er minder frisse jongens en meisjes bij de PVV zijn zal niemand ontkennen. Maar oppositiewerk ophangen aan verontwaardiging over ‘uitspraken’ lijkt mij een zwaktebod.

‘Extreemrechts is antisysteem’
    Is dat niet wat kinderachtig van een ervaren politiek consulent om zo in het algemeen over ‘het systeem’ te spreken? Neemt hij daarmee dat zinloze begrip niet over van de linkse extremisten met hun ‘fight the system’ of van rechtse extremisten met hun ‘regimepers’? Livestro schijnt het soort conservatief te zijn, of te zijn geworden, voor wie de status-quo het ideaal vertegenwoordigt, behalve dan als het hervormingen betreft waar hij zelf voorstander van is.
 
     Status-quo is trouwens een dubbelzinnig begrip. Je kunt niet overal tegelijk status-quo hebben. Wie bijvoorbeeld een demografische status-quo nastreeft, wie, om het zo maar eens te zeggen, tegen omvolking is, die kan niet meegaan in een status-quo voor migratiebeleid. Bij een gelijkblijvende instroom, krijg je een veranderende bevolkingssamenstelling. De vraag of zo’n veranderende bevolkingssamenstelling een goede of een slechte zaak is, heb ik vroeger al behandeld.** Het korte antwoord is: geen probleem, als het niet te snel gaat. En het gaat al zo lang zo snel dat een .

‘Extreemrechts ondermijnt de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht’
     PVV, Vlaams Belang en RN ‘zijn fundamenteel tegen de rechtstaat,’ zegt Livestro. ‘De kern daarvan is de machtenscheiding.’ En hij heeft gelijk dat een onafhankelijke rechterlijke macht onontbeerlijk is. Het is daarbij belangrijk dat de uitvoerende macht niet op het terrein van de rechterlijke macht komt, maar het is aan de andere kant even belangrijk dat de rechterlijke macht niet op het terrein van de wetgevende macht komt. Zowel centrum- als extreemrechts stellen vast dat de rechterlijke macht soms wordt ingezet voor een linkse politieke agenda. Dan is het minstens de moeite waard om de verhoudingen opnieuw te bekijken, zoals Marc Elchardus en Matthias Storme bepleiten, uiteraard met de nodige voorzichtigheid.
     Ik lees bij Livestro ook dat Wilders de levenslange benoeming van rechters wil afschaffen. Hij is daar tegen, en ik ook. De levenslange benoeming van rechters is waarschijnlijk niet de enige, en niet noodzakelijk de beste garantie voor onafhankelijke rechtspraak, maar ze heeft nu eenmaal een plaats in onze checks and balances, en daar moeten we omzichtig mee omspringen. Als je aan één onderdeel gaat knoeien, moet je ook aan een ander onderdeel gaan knoeien om het evenwicht te bewaren. Ik zou het niet doen, als het niet strikt noodzakelijk was.

‘Extreemrechts erkent de grondrechten niet’
     Wat zijn grondrechten? Als conservatief zou Livestro er eigenlijk een beperkt lijstje moeten op nahouden. De grootste controverse met extreem- én met centrumrechts, betreft rechten in verband met migratie, asiel en gezinshereniging. Geen van de drie behoren voor een conservatief of liberaal tot het domein van de grondrechten, maar tot dat van de wijzigbare nationale en internationale wetgeving. Ook met een ongelijke behandeling van burgers en niet-burgers, bijvoorbeeld voor stemrecht of sociale zekerheid, worden op zich geen grondrechten geschonden.
 
    Livestro haalt een voorbeeld aan dat wél een schending van de grondrechten inhoudt. ‘In Nederland speculeert men over het afnemen van burgerrechten van mensen die dan wel in Nederland geboren zijn, maar niet van ‘oorsprong’ Nederlander zijn. Die zouden na het uitzitten van hun straf moeten worden uitgewezen. Een dubbele straf dus.’
 
     Zoiets gaat inderdaad in tegen de grondrechten. Het is heel begrijpelijk dat men die misdadigers liever kwijt dan rijk is, maar je kunt een misdadiger niet zwaarder straffen dan een andere omdat hij een vader, moeder, grootvader of grootmoeder heeft die in een ander land geboren is.  

‘Anders dan extreemrechts is uiterst-links niet antisysteem.’
     Zijn de radicaal-groene en radicaal-rode partijen niet anti-systeem? Daar twijfel ik aan. Het valt immers te bezien of ze hun agenda kunnen realiseren binnen het normale spel van verkiezingen en parlementaire meerderheden. De enigen die je vandaag soms hoort zeggen dat de problemen zo groot en dringend zijn geworden dat ze niet kunnen worden opgelost binnen de klassieke democratie zijn de radicale ecologisten. Het is bij radicale ecologisten bijvoorbeeld dat je hoort dat ‘klimaatontkenners’ voor de rechtbank worden gebracht**. Of neem de uitspraak van groene jongen Dirk Draulans in De Morgen van 14 november 2020: Ik ben er steeds meer van overtuigd dat de democratie niet bestand is tegen crisissen als corona en klimaat. 
     Anderzijds is het wel zo dat uiterst-links vandaag weinig bezwaar maakt tegen de uitbreiding van de rechterlijke macht ten nadele van de twee andere machten. Uiterst-links, en met name ecologisch en open-grenzen-links, maakt juist zoveel mogelijk gebruik van de rechterlijke macht. Op mij komt dat over als het uithollen van het systeem van binnenuit.

‘Men heeft in de naoorlogsche periode decennialang de communisten uitgesloten. Op de communisten na heeft daar niemand last van gehad.’
     Of niemand op de communisten na last heeft gehad van bijvoorbeeld het McCarthyisme, zou ik niet durven beweren, maar ik begrijp waar Livestro naartoe wil. De naoorlogse sociaaldemocratische partijen beschouwden de communisten als polariserende elementen, als handlangers van een buitenlandse vijand en als principiële anti-democraten. Voor het verzilveren van sociale hervormingen hadden ze hen niet nodig. De sociaal-democraten hebben dus slechts uitzonderlijk coalities aangegaan met de communisten. Die strategie was succesvol. Waar de communistische partijen klein waren, bleven ze klein, en waar ze groot waren, zoals in Frankrijk en Italië, bleven ze in de marge. Uiteindelijk werden ook de grote partijen meegezogen in het geleidelijke – en daarna versnelde – verval van het oostblokcommunisme.
     Maar moet vandaag dezelfde taktiek gevolgd worden tegenover extreemrechts? Bij die historische vergelijking kunnen best wel enkele kanttekeningen gemaakt worden. De programma’s van de communistische partijen in de jaren 50 en 60 waren heel wat subsersiever dan die van de huidige extreemrechtse partijen. De banden tussen extreemrechtse partijen en buitenlandse machten vandaag zijn heel wat minder doorslaggevend. En met name in Frankrijk heeft Mitterrand de communisten indertijd klein gekregen door ze wél in een coalitie op te nemen.

‘De liberale VVD had een coalitie moeten maken met PVDA-GroenLinks.’
     Livestro betoogt dat VVD pro forma met de PVV van Wilders had moeten onderhandelen, om die onderhandelingen te laten mislukken, en dan te onderhandelen met PVDA-GroenLinks. ‘Het is toch volkomen onacceptabel,’ zegt hij, ‘dat je een legitieme partij als GroenLinks, waarmee je het op een paar dossiers oneens bent, bij voorbaat uitsluit, maar dat niet doet bij extreemrechts, een vergaarbak van volstrekt abjecte standpunten.’
     Als je de ene partij op voorhand ‘legitiem’ noemt, en de andere ‘abject’, dan krijg je natuurlijk een petitio principi. De normale gang van zaken is dat je alle dossiers samenlegt, en dan kijkt met welke partij je het makkelijkst tot een compromis kunt komen. Als je meer raakvlakken hebt met GroenLinks, dan ga je met GroenLinks in zee, heb je meer raakvlakken met PVV, dan kies je die laatste als coalitiepartner.
     Dat het in de politieke werkelijkheid veel ingewikkelder is, geef ik ondertussen graag toe. Er zijn niet allen de ‘dossiers’, maar ook de politieke stijl, de betrouwbaarheid, de bekwaamheid, de hufterigheid, de gevolgen voor de volgende verkiezingen … Ik ben in elk geval blij dat ik daar zelf niet heb moeten onderhandelen. Ik weet echt niet wat ik zou hebben gekozen: Groenlinks of PVV? 

‘Met extreemrechts krijg je een circus van onkundig bestuur’
     Livostro wil nog nuanceren: ‘Ik sluit niet uit dat een enkeling van de PVV tot bestuursdaden in staat is – wat ik niet hoop – maar de meesten zullen volkomen onkundig blijken.’ Hier kan de consulent best gelijk hebben. De toekomst zal het uitwijzen. Ten gronde heeft de kiezer natuurlijk het recht om zich door onkundigen te laten vertegenwoordigen en regeren, om die dan bij de volgende verkiezing de laan uit te sturen. Het is bijna een argument om de PVV wel te laten meebesturen. 

* Men kan natuurlijk proberen een definitie te geven van het fascisme die geen kenmerken uit mijn lijst bevat, maar de kans is groot dat ik van dát soort fascisme minder bang zal zijn.

** Over migratie: zie mijn longread naar aanleiding van Paul Colliers boek Exodus: hier.

*** Klimaatontkenners voor de rechtbank: zie hier

6 opmerkingen:

  1. Links dat rechts onvoorwaardelijk, permanent en systematisch wil uitsluiten van deelname aan het bestuur, gebaseerd op het subjectief abject vinden van hun voorstellen, is een reëel gevaar voor de democratie als dat formeel beleid wordt. Ik heb zelden een concrete analyse gezien van die voorstellen en waarom die ondemocratische zouden zijn (je er tegen zijn, dat is iets heel anders).

    Men mag die linkse mening hebben, maar het is een abjecte houding als je de democratie genegen bent.

    Wat ik wel verwerpelijk vind is bijvb dat Trump, toen hij president was, de aanval op het Capitol liet passeren zonder op te roepen om die actie te stoppen, d.w.z. hij sprong niet in de bres voor de democratie. Technisch gezien was het misschien niet zijn verantwoordelijkheid zich uit te spreken (zoals in 'it's not in my formal job description'), maar met die houding zitten we op een slippery sloop naar beneden.

    Ik maak me wel zorgen over het voortbestaan van de vrije democratie: als je kijkt naar hoe makkelijk bijvb Amada mensen kozen voor hun grote gelijk en de dictatuur en nu toch een normale partij is geworden; het gebrek aan kennis van hoe de democratie in de praktijk werkt en waarom, lees kranten en lezersreacties erop na; de steun en sympathie in delen van de bevolking voor politici als Orban, Poetin; de gemakkelijkheid waarmee zowel Biden als Trum de steun van god hebben ingeroepen en volwassen mensen met tranen in de ogen dat schouwspel bekijken, ...

    Er is mijns insziens een beweging nodig om terug de vrije democratie uit te leggen, om duidelijk te maken dat sterk verschillende opinies over gevoelige onderwerpen niet mag leiden tot verwerping van de democratie, maar juist de essentie ervan uitmaken... Het lijkt alsof we nu in een tijd zitten waar waardering ontbreekt voor wat we hebben bereikt en het dan maar achteloos behandelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Akkoord, eigenlijk over de hele lijn.

      Verwijderen
    2. We leven in hysterische tijden waarin de cultus van de egotripperij alomtegenwoordig is en steeds meer de hele maatschappij doordringt. Het leven wordt op die manier erg simpel: “Ik weet het en wie het niet met me eens is, heeft in meerdere of mindere mate ongelijk.” Sommigen dwalen maar kunnen eventueel nog gered worden, anderen worden best gewoon buitenspel gezet of naar de gevangenis gestuurd.
      Een en ander houdt ook verband met de intellectuele luiheid die alom aanwezig is in het publieke debat. Waar vroeger de uitdrukking “Ze moesten dit…ze moesten dat…” typisch was voor laagopgeleiden met weinig inzicht in de politieke en sociale problemen, lijkt dit soort kretologie algemene verspreiding te krijgen. De fixatie op het gebruik van bepaalde woorden door de tegenstrever wijst in die richting. Als je het woord “omvolking” gebruikt om te verwijzen naar de huidige demografische evolutie onder invloed van niet-Europese migratie, dan ben je natuurlijk een “fascist”. Want de nazi’s, die gebruikten dat woord ook, zij het in een andere betekenis. Dat fascist, nazi en uiterst rechts niet hetzelfde inhoudt...och, wie valt daar nu over? Het zijn allemaal slechte mensen. Weg ermee!
      Dat soort gemakzuchtige redeneringen vind ik zeer ergerlijk. Stel je voor dat je zegt dat niet-rokers nazi’s zijn, omdat de Führer dat principe hoog in het vaandel voerde. Natuurlijk is het oerdom zoiets te beweren, maar je leest geregeld dingen van dit niveau. Ook de klimaatdiscussie verloopt op een laag niveau en wordt zeer sterk geconditioneerd door de toevallige weersomstandigheden. Vandaag bijvoorbeeld is het uitstekend weer om van jetje te geven over de smeltende ijskappen, want iedereen heeft last van de warmte. Ik zou eens een rondvraag willen doen bij al die zelfbenoemde klimaatdeskundigen rond het thema: “Wat betekenen de Milanković-parameters voor het klimaat?”
      Domheid, oppervlakkigheid en onwetendheid overheersen steeds meer het debat. Zou het iets te maken hebben met het dalend onderwijsniveau? Is het gewoon in de mode? Als je ziet hoe de twee presidentskandidaten van de VSA elkaar verbaal te lijf gaan, zou je het gaan denken. Of is het gewoon een strategie? Wie het hardst kan schelden komt het meest in de media. Kwestie van clicks binnen te halen. Misschien is het zo simpel als dat.
      Groeten, Marcus

      Verwijderen
  2. Ik ben auteur van vorige post. Als iemand wil meewerken aan een revival beweging voor de liberale democratie, laat het weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Milankovic-parameters? Uhmmmm, inclinatie en precessie van de aardas, nee? Hoe meer geinclineerd de aardas, hoe groter de precessie,hoe kouder het noordelijk halfrond, nee? Als tegenpresentje krijgen we dan wel vruchtbare woestijnen op hetzelfde noordelijk halfrond. Onlangs viel alweer mijn pet af toen ik hetvolgende las in één of ander hipster wokekrantje: "oppompen van water heeft invloed op de helling van de aardas. " Uiteraard wordt dit soort onzin niet door de pedante fact-checkers van knak tegengesproken. Maar wie durft zeggen dat feedback-mechanismen niet kunnen ingebouwd worden in klimaatmodellen en dat daardoor de voorspellingswaarde van deze modelletjes heel laag is, is een fascist. Klimaatwetenschap is een middeleeuws eschatologisch geloofsartikel geworden .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hoop dat Trump en Vance winnen om toch een beetje pushback te hebben tegen de klimaatgekkies van de crazyleft en de laffe liberalen.

    BeantwoordenVerwijderen