dinsdag 23 juli 2024

Kamala Harris-opwinding, e.a.

Kamala Harris-opwinding
     Half januari schreef Frans Verhaegen een opinie in De Standaard over de Amerikaanse primaries. ‘‘Het is nog niet zeker dat Trump de Republikeinse nominatie in de wacht sleept.’ Ik zag daarin niets meer dan een troostend woord voor mensen zoals ik die vier jaar geleden geloofden dat Trump politiek dood en begraven was, en die nu met lede ogen moeten aanzien dat hij sterker is dan ooit. In De Standaard van 22 juli heeft Verhaegen een nieuw woord van troost: ‘De Republikeinen hebben te vroeg gepiekt.’ Dat vind ik al geloofwaardiger. De kandidatuur van Kamala Harris, waar ik bij wijze van spreken nog nooit van had gehoord, veroorzaakt ook bij mij in het verre Vlaanderen een zekere opwinding. Maar ik geef toe dat zo’n opwinding bij mij van korte duur is. Het is dus best mogelijk dat Harris bij mij ook te vroeg gepiekt heeft en dat ik op 5 november alsnog vergeet om te gaan stemmen. 

‘Helaas’
     Steven Defoer heeft een voor zijn doen beheerst stuk geschreven (DS 23/7) over de ‘vliegende start van de Harris-campagne.’ Maar zich helemaal zakelijk uitdrukken lukt niet. Hij spreekt over ‘het blok aan het been dat Biden helaas geworden was.’ Dat helaas heeft alleen het perspectief van de Democraten weer, voor de Republikeinen was het misschien een gelukkig maar.
      In mijn ideale berichtgeving ontbreken zulke woordjes. Op 31 juni 1934 wil ik ook niet lezen in de avondkrant dat Herr Hitler ‘helaas’ de leiding van de SA heeft laten ombrengen en dat hij ‘jammer genoeg’ ook enkele conservatieve tegenstanders heeft laten doden. In de berichtgeving wil ik de namen lezen van degenen die omgebracht zijn, en wat hun functie was. In een analyse wil ik speculaties lezen als ‘Hitler heeft door deze roekeloze stap zijn al wankele machtspositie verder ondergraven’, of ‘voortaan zullen we een nieuwe, gematigder Hitler leren kennen.’ En in de commentaarstukken mag men die Hitler gerust een zwijn noemen.

Jean-François Revel
     Ik ben La grande parade aan het lezen van Jean-François Revel. Het boek is verschenen in 2000 en het lijkt om een ander tijdperk te gaan. In Revels bijtende uitvallen tegen links vind je amper verwijzingen naar wat we nu woke zouden noemen. Het neoliberalisme bepaalt nog de agenda: steeds meer vrijhandel en steeds minder protectionisme. Zelfs de Franse socialisten begrijpen dat je werknemers geen dienst bewijst door van alles te nationaliseren. Intellectuelen voeren nog achterhoedegevechten om het sovjetcommunisme zoveel mogelijk goed te praten. Wel actueel is de manier waarop links het begrip ‘fascisme’ gebruikt en misbruikt als passe-partout die op elke deur past en als bliksemafleider die kritiek op het eigen falen neutraliseert.
     Revel is een grappige auteur. Hij laat zich meeslepen in zijn eigen polemiek, vertelt anekdotes, analyseert de psychologie van de linkse medemens, wijst op flagrante contradicties, en brengt elementaire feiten in herinnering – waarvan ik er veel eigenlijk nooit gekend heb. Uit terloopse verwijzingen blijkt dat hij goed op de hoogte is van de libertaire literatuur: Bastiat, Mises, de Jouvenel. Het nadeel van zijn retoriek is dat zijn tegenstanders zich niet zullen herkennen in de manier waarop hij hun standpunten samenvat of interpreteert, en al zeker niet als ze uitgescholden worden.
     Soms moet ik lachen met de onhandige uitspraken die hij kwistig citeert. Zoals die Peruaanse dictator die zei dat hij ‘geen kapitalisme of communisme wou, maar het tegendeel.’ Of dat eminente lid van de Académie française dat zijn ongenoegen uitsprak over de democratie in het oude Athene: ‘Quel épouvantable despotisme! Tout le monde fait ce qu’il veut.’

Communisme
      Onlangs hoorde ik Raoul Hedebouw zeggen dat hij liever ‘marxist’ dan ‘communist’ wordt genoemd. Nou ja, Marx was de auteur van het Communistisch Manifest toch? Bij Revel las ik nog iets anders. In Frankrijk werden in 1997 de resultaten van een grote peiling gepubliceerd naar de politieke opvattingen van het publiek. Daaruit bleek dat het begrip ‘marxisme’ slechts bij 7 procent van de ondervraagden een positieve bijklank had, tegenover 20 procent voor het begrip ‘communisme’. ‘Marxisme is blijkbaar meer iets voor intellectuelen.

Zweet en tranen
     Bloed, zweet en tranen is natuurlijk het ergste, maar zweet en tranen alleen zijn ook al erg. Als ik in de winter fiets, gebeurt het dat ik tranen in mijn ogen krijg van de kou. Die tranen mengen zich dan met heel kleine zweetdruppeltjes. Die twee samen doen erg pijn aan de ogen.

Toxisch
     Een directeur van iets mag ongemanierd zijn, brutaal, bruut, lomp, boers, venijnig, achterbaks, gemeen, zolang hij maar niet toxisch is. Vroeger was dat probleem minder, want met de legerdienst werden jongens geïmmuniseerd tegen toxisch leiderschap. Het was een karweitje dat de sergeant op zich nam. 

Maatpak
     Wie zou er eigenlijk eerst de uitdrukking ‘fascisten in maatpak’ gebruikt hebben. Het is waar dat fascisten en nazi’s vaak in uniformen liepen, in hemdsmouwen zoals Hitler in Mijn Kamp aanraadt, naar het voorbeeld van de roden. Maar je vindt ook foto’s van Hitler en Mussolini in avondkledij en met hoge hoed. Zou men toen al iets van die op maat gemaakte kledij gezegd hebben?
    Een vroeg voorbeeld van dat pak vond ik bij Karel van het Reve. Hij citeert de de sovjetroman Wat wil je nou eigenlijk van Vsevolod Kotsjetov (1969). Daar infiltreert een Duitse spion en saboteur in het Russische moederland: ene Klauberg, 'wiens burgerpak de schneidige houding van de SS-officier niet verbergt.’ Burgerpak is eigenlijk beter dan maatpak, want het laat het verschil met het uniform beter uitkomen. Ook zal het woord meestal preciezer omschrijven welk pak de vermeende fascist aan heeft. Vaak is dat geen maatpak, maar slobberpak, zoals Joop den Uyl droeg. Zou Joop ooit door iemand fascist genoemd zijn geweest? Of sociaalfascist? In de radicale jaren 60 en 70? Je weet maar nooit. 

15 opmerkingen:

  1. KH heeft geen écht 'politiek palmares' waarop ze kan bogen. Ze is bovendien ook niet echt populair. Biden is nog steeds president en is van plan tot de laatste stuip zijn mandaat uit te zitten. Als de Democraten het écht meenden, hadden ze Kamala president moeten maken. (dat ware logisch gezien Biden die niet fit is om campagne te voeren, maar wel fit is om president te blijven?) De sponsorgelden stromen plots weer binnen en de media zullen allen hun stinkende best doen om het monster Trump uit het Witte Huis te houden. De euforie is toch wat voorbarig. Het eerstvolgende debat Trump vs Harris zal de echte toon zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerstvolgend debat Trump-Harris? De Republikeinen zijn nu al rechtszaken aan het plannen om de kandidatuur van Harris 'onwettig' te verklaren. Als zij blijven zeggen dat Harris een onwettige kandidaat is, dan komt er geen debat. Een debat is een impliciete erkenning van de tegenkandidaat, en dan wordt het beeld versterkt er ongecontroleerd op los te slaan, naar links en rechts, onder en boven de gordel.

      Ik ben trouwens niet pro of contra Democraten of Republikeinen. Was sterke favoriet van Reagan, vond de Bush'es vrij goed, minder favoriet van Clinton. Hangt van de persoon af, en diens fanatisme (ik heb geen problemen met homo's of geslachtsverandering, abortus is een keuze van de betroffen vrouw, ben tegen ongebreidelde immigratie, ben tegen extreem woke en klimaat doomsdayers, ben pro NATO, etc...) . Maar Trump is m.i. onherroepelijk door de mand gevallen, niet zozeer omwille van zijn stijl, zie andere postings om herhaling te vermijden.

      Verwijderen
  2. Betreffende Kamala Harris: zoals duidelijk van voorgaande. berichten hier achtergelaten, ik ben zeer sterke voorstander van de vrije democratie, bijna de enige echte politieke basis die ik erken. Trump in zijn eerste verkiezingscampagne heeft toen gewonnen volgens die regels (zoals al ongeveer 200 jaar in gebruik in de USA). Had daar geen probleem mee.
    Nadat Trump duidelijk getoond heeft dat hij de vrije democratie niet wilde beschermen (Capitol bezetting), en na rechtmatig gebruik te maken van alle contesterende middelen - blijven liegen dat de tweede verkiezing gestolen waren heeft hij m.i. afgedaan. Dit los van zijn manier van argumentatie en stijl.

    Harris heeft beperkt natuurlijk appeal, charisma, maar als vroegere prosecutor is ze welbespraakt. Ze moet gedeeltelijk haar politieke agenda nog wat calibreren, maar heeft zich ondertussen toch al wat bijgesteld.

    Ik begrijp geen sikkepit van postings op dit blog en op Doorbraak, van mensen die blijkbaar de klimaatdiscussie en woke zo haten dat ze de democratie overboord willen gooien. Ik ben het oneens met de extreme woke en klimaat doomsday profeten en ongecontroleerd immigratie, maar dat moet ingetoomd worden volgens de regels van de vrije democratie en met behoud van de democratie. Harris is daarvoor de juiste persoon op de juiste plaats.

    Citaat: " Onlangs hoorde ik Raoul Hedebouw zeggen dat hij liever ‘marxist’ dan ‘communist’ wordt genoemd. Nou ja, Marx was de auteur van het Communistisch Manifest toch? "
    Inderdaad, heb dat ooit eens gecheckt op de PvdA site, zij schrijven duidelijk Marx en Engels zijn hun politieke basis. Dit zijn de auteurs van het communistisch manifest, inclusief de revolutie (gewelddadige machtsgreep). Je kan omwille van public relations rond de pot draaien, maar dit is communisme. De enige manier om daar van af te geraken is indien PvdA duidelijk afstand zou nemen van het communistisch manifest, en van het politieke marxisme. Niet dus. Ook zitten er veel langdurige Amada oudgedienden bij PvdA die hun leven verkwanseld hebben in een sektarisch geloof en daarmee afgeschreven zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Dirk,
      Als je democratie werkelijk belangrijk vindt, kan je het toch niet eens zijn met hoe Harris wordt vooruitgeschoven als kandidaat? Dat Biden dement was, wist iedereen al jaren. En toch wordt hij als verkozen als kandidaat voor de 'democratische' partij. Robert Kennedy wordt buitenspel gezet, want het móest Biden worden. En, nadat hij verkozen is, laten ze hem een debat voeren tegen Trump, nog vóór hij genomineerd is, met als enige doel zijn toestand publiek te maken, zodat ze hem konden afzetten.
      En nu: Harris, die niet verkozen is in de voorverkiezingen, wordt kandidaat. Heel democratisch is dat allemaal niet. Of wordt zij ook nog opzijgeschoven voor Hillary Clinton (of nee: 'stapt ze vrijwillig opzij')? Of wordt Hillary haar kandidaat vice-president?

      Verwijderen
    2. Beste Miel,
      Voorverkiezingen zijn een partijzaak en geen officiële verkiezingen. Het partijreglement dat voorschrijft dat je een meerdeheid van gedeligeerden moet hebben geldt. Door het terugtrekken van Biden werden die gedelegeerden terug vrijgesteld hun eigen keuze te maken. Als het volgens die regels verloopt is het OK.
      Ik zelf had liever openbare debatten gehad om tot een kandidaat te komen. Er zijn andere waarschijnlijk goede kandidaten en nu kunnen we niet vergelijken.
      Trouwens bij de Republikeinen, Trump heeft aan geen enkel debat deelgenomen. Vraag is of Trump een debat met K. Harris zal durven aangaan, of hij als excuus gaat gebruiken dat Harris een onwettige kandidaat is die 'nuts' is?

      Verwijderen
    3. Welbespraakt? Haha, kampioen van de wordsalads " today is today and yesterday was today yesterday and tomorrow will be today tomorrow". Kamala, ze heeft haar naam niet gestollen. Slimme ouders hebben soms domme kinderen

      Verwijderen
    4. Aan anoniem om 05:59.
      Uw commentaar is zonder inhoud, dus daar kan ik niet op reageren.
      Maar bekijk toch eens volgende clip, Trump riskeert in de pan gehakt te worden, maar ik veronderstel dat hij gaat proberen van een debat onderuit te komen. Ik zie het nu al gebeuren, als K. Harris zou winnen (volgens mij is het nu terug onbeslist), dan gaat hij zeggen dat de verkiezing van Harris onwettig was. Trump kan de populariteitscontest winnen, Harris is minder charismatisch, maar des te scherper.

      https://www.hln.be/buitenland/waarom-trump-zich-maar-beter-schrap-zet-voor-harris-heropgedoken-beelden-tonen-hoe-ze-kandidaat-rechter-met-1-zin-compleet-onderuit-haalt~a43efa94/

      Verwijderen
    5. Ik heb dat fragment ook gezien en ik was verbaasd door het niveau. Harris vraagt de kandidaat "Of hij een voorbeeld kent van een situatie waarin de staat de macht heeft om beslissingen te treffen over het lichaam van een man." Ik ben geen jurist en zeker geen Amerikaan, maar ik weet wel dat er in de VSA in drie staten wetten bestaan waardoor chemische castratie kan worden opgelegd aan zedendelinquenten. De kandidaat was dus inderdaad niet goed op de hoogte, maar ook Harris, die duidelijk het slimmeke wou uithangen, heeft zich eigenlijk in het debat nodeloos kwetsbaar opgesteld. Marcus.

      Verwijderen
    6. Aan Marcus,
      Het gaat in een politiek debat zelden om het academische gelijk. Daarvoor gaat zo'n debat te vlug en het gaat om de politieke context, de politieke boodschap, de goed gemikte one-liners. Daarom dat Trump er nogal eens goed vanaf komt met inhoudsloze doch rauwe commentaar waar een stempubliek voor is. Als je analyseert wat Trump vaak zegt, dat raakt vaak kant noch wal. Dat is in België niet anders, de Groenen danken hun (vroegere) succes niet aan rationele analyse maar rauwe emotie.
      Een sterke tegenkandidaat moet daar vliegensvlug op kunnen antwoorden, zonder een nummertje van academisch gelijk op te voeren. Het is geen toeval dat Trump - als incumbent dan nog wel - toch de tweede verkiezing verloor tegen Biden, een ervaren politicus niettegenstaande toen al spraakmoeilijkheden (nu erger geworden door ouderdom en slijtage). Meestal wint een incumbent president. Harris is minder politiek ervaren, maar wel snedig van geest en tong.
      Het strijdveld ligt terug open, niemand heeft een idee hoe dit gaat verlopen (behalve Theo Francken, maar die zijn emmer is soms half full, half empty).

      Verwijderen
    7. Cittaat: "De kandidaat was dus inderdaad niet goed op de hoogte, maar ook Harris, die duidelijk het slimmeke wou uithangen, heeft zich eigenlijk in het debat nodeloos kwetsbaar opgesteld. Marcus."

      Over dat concrete discussiepunt vergist u zich schromelijk. Als je de wetten in 3 staten over chemische castratie van zware sexuele misdadigers zou gaan vergelijken met het zelfbeschikkingsrecht zwangere vrouwen, dan kan je even goed van de eerste en beste rots springen en een einde maken aan je carrière. Of Kavanaugh dat wist of niet, het was irrelevant en zelf-vernietigend daar over te beginnen.

      Verwijderen
    8. U moet me excuseren maar de vraag was letterlijk:"Kan u mij een wet geven die de overheid de macht geeft beslissingen te nemen over het mannelijk lichaam?" Ze heeft helemaal niet gezegd "vergelijkbare wetten". De ene jurist die een technische vraag stelt aan de andere in het kader van een kandidatuur voor het Hooggerechtshof. De wetten over chemische castratie beantwoorden volledig aan die vraag:
      het zijn wetten, ze betreffen mannen, ze geven de staat recht om te beslissen over het lichaam van mannen. Het ging hier wel over een kandidatuur voor de hoogste juridische instantie van het land, niet over het reglement van een vogelpikclub.

      Verwijderen
    9. Aan anoniem 09:57: Het kan best zijn dat Harris wist dat er op staatsniveau zulke wetten bestaan (ik weet dat niet, heb dit nooit gecontroleerd). Harris was een state prosecutor van een grote staat, California is 4x België in bevolking, en een zeer harde anti-crime prosecutor, die zelf de vraag had voorbereid en vermoedelijk wist waarover het ging. Ofwel was het antwoord van Kavanaugh, neen - dan is er discriminatie; ofwel ja en dan vergelijkt hij impliciet zwangere vrouwen met sexmisdadigers. Schaakmat noemt men dat.

      Verwijderen
  3. Kamala Harris is vitaler dan Biden en aangenamer dan Trump. Wat haar presidentschap zal/zou betekenen voor de VS, Europa en de rest van de wereld, da's een heel andere kwestie. Zelf denk ik dat Harris voor de VS veel beter zou zijn, maar dat Trump mogelijk beter is voor Europa en de rest van de wereld. Bijvoorbeeld: dat hij de oorlog in Oekraïne had kunnen tegenhouden dankzij zijn vriendschap met de Russische ongelikte beer, dat geloof ik eigenlijk wel. Zijn isolationisme is veel minder bedreigend voor Poetin. Zijn protectionisme zou minder goed zijn voor de VS en voor China, en dus mogelijk beter voor Europa. En wat het milieu betreft: wat Trump roeptoetert, deed Biden gewoon in stilte.

    Niettemin supporter ik voor Kamala, vooral omdat ik vrienden heb in de VS die ik echt niet nog eens vier jaar Trump toewens, waarbij een staatsgreep vanuit het Witte Huis niet eens uit te sluiten valt.

    Dieter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Trump derangement syndrom

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pennsylvania is dé bepalende staat voor het electorale college dit jaar. Trump won daar in 16 de blue collar vote omdat deze kiezers Hillary maar een hautaine bitch vonden. In 20 stemden ze voor Biden, want tenslotte was hij hun Scranton Joe. In 24 zullen ze nog niet vergeten zijn hoe de venijnige Kamala in 2020 Joe aanviel en hoe ze insinueerde dat hij een racist en verkrachter was. Trump staat nu 5% voor in Pennsylvania

      Verwijderen