zondag 11 juli 2021

Churchills seksdrive: nudge-nudge-wink-wink


      Inzake alcoholverbruik kon Winston Churchill zich met de besten meten, maar op seksueel gebied zou zijn trek naar verluidt heel wat minder zijn geweest. Men haalt soms een brief aan van zijn vrouw Clementine aan de grote man: ‘De eerstvolgende keer dat we elkaar zien, hoop ik dat er een beetje tijd zal zijn voor ons alleen … Wij zijn nog jong, maar de Tijd vliegt, en met hem de liefde, zodat straks alleen nog vriendschap overblijft, wat heel rustgevend is, maar zonder veel vuur noch warmte.’
    Ook zijn zoon Randolph was in dat bedje ziek, als ik mij zo mag uitdrukken. Diens vrouw Pamela deed haar beklag tegenover haar biograaf. ‘Als het op seks aankwam, was Randolph, evenmin als sommige andere mannen van het Churchillgeslacht, erg geïnteresseerd.’ We mogen aannemen dat Pamela, die heel vertrouwelijk met haar schoonmoeder omging, hierbij naar Winston verwees.
     Maar nu komt het. Een van Churchills biografen – Thomas E. Ricks – haalt de getuigenissen van Clementine en Pamela aan en gaat dan verder: ‘Tegenover die getuigenissen staat dan weer het feit dat Winston en Clementine kinderen kregen in 1909, 1911, 1914, 1918 en 1922.
     ’t Is een cliché dat je vaak tegenkomt: iemand met veel kinderen, moet wel een groot libido gehad hebben. Maar dat is niet zo. Die vijf kinderen bewijzen niet zo veel. Ze bewijzen hoogstens dat het echtpaar in die vermelde jaren, of de jaren ervoor, telkens minstens één keer, en vermoedelijk enkele keren betrekkingen hebben gehad. Dat kan best met een heel klein libido. En volgens die redenering zouden ze zelfs helemaal geen betrekkingen hebben gehad tussen 1914 en 1918 en tussen 1918 en 1922, om van de jaren erna nog maar te zwijgen.
     Ik geloof dat Karel van het Reve ergens hetzelfde bezwaar maakt tegen het cliché veel-kinderen-veel-seks. Meestal als ik iets van Karel overneem, betreft het iets waar ik zelf nooit aan zou hebben gedacht. Maar dat is hier niet het geval. Ik heb het altijd een onzinnige uitspraak gevonden, die mij doet denken aan de  nudge-nudge-wink-wink-say-no-more-know-what-I-mean sketch van Monty Python (zie hier).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten