zondag 22 september 2024

Beepers - Dalilla - Afghanistan - CD&V

 


De beepers en de mensenrechten
     Ik heb met veel interesse gelezen wat voor- en tegenstanders van de beeper-operatie van de Mossad te vertellen hebben. Het opmerkelijkste argument vond ik dat van mensenrechtenadvocaat Luc Walleyn. Toen ik in nog in Brussel woonde, had hij zijn praktijk enkele huizen verder. 

‘De aanval gebeurde, schrijft Walleyn, op het moment dat die Hezbollah-mensen boodschappen deden, in hun bed lagen of om het even waar waren. Als een militair met verlof is … is hij geen militair doelwit. Dat maakt van deze aanval een zeer duidelijke schending van het oorlogsrecht.’

     Ik ben niet van de war-is-hell-strekking. Ik geloof niet in het adagium dat ‘en amour comme à la guerre, tous les coups sont permis.’ Een legerleiding moet er volgens mij op toezien dat haar soldaten niet verkrachten en plunderen, en dat krijgsgevangenen menselijk worden behandeld. Er zullen onvermijdelijk misbruiken zijn, maar ze moeten worden beteugeld.
     Anderzijds moet je ook niet naïef zijn. Een regel dat je militairen met verlof niet uit mag schakelen, is onzinnig. Dan kun je evengoed verbieden om bij een confrontatie als eerste te schieten. Zou het echt waar zijn, wat ik mijn leerlingen vertelde, dat er in de 18de eeuw veldslag is geweest waarbij een generaal door een sierlijke zwaai met zijn hoed aan het vijandelijke leger aanbood om als eerste het vuur te openen? Messieurs les Anglais, tirez les premiers*.

Koen Vidal en de vredesinspanningen
     Koen Vidal (DS 19/2) vindt de beeper-aanval een miskleun. Bij de Hezbollah-strijders zullen de ‘gevoelens van vernedering en wraak overheersen,’ schrijft hij. ‘Die emoties zullen niet leiden tot vredesinspanningen maar tot gewapende vergelding.’ En verder: ‘De enige weg tot de-escalatie van de regio is een staakt-het-vuren in Gaza.’
     Impliceert Vidal nu dat een staakt-het-vuren in Gaza ertoe kan leiden dat Hezbollah wél de weg van vredesinspanningen zou kunnen opgaan? Dat is wel erg hoopvol. Ik twijfel er niet aan dat de Gaza-oorlog de gemoederen van de islamistische milities ophitst. Maar kun je de stelling omdraaien? Dat een staakt-het-vuren de gemoederen zal kalmeren? Of dat het gestook van Iran ook maar iets te maken heeft met sympathie voor de burgerslachtoffers in Gaza?

Robin Ramaekers en Netflix
     Iedereen is het eens over het technisch en organisatorisch vernuft van de beeper-aanval. Robin Ramaekers zei: ‘Als ik zoiets in een Netflix-reeks zag, zou ik de televisie afzetten, wegens te ongeloofwaardig.’ Zelf ben ik een standvastiger kijker. Als zo’n beeper-aanval had plaatsgevonden in Homeland, in elkaar gezet door Carrie Mathison en Saul Berenson, was ik zeker blijven kijken. Want dan wist ik dat het nog spannend zou blijven. Carrie en Saul winnen al eens een veldslag, maar nooit een oorlog. 

Dalilla’s kinderen
     Ook als Dalilla Hermans over de Amerikaanse verkiezingen schrijft, betrekt ze er haar kinderen bij. Laatst was ze van plan hen een foto van Kamala Harris te laten zien. Dalila heeft groot gelijk. Je kunt met die politieke opvoeding niet vroeg genoeg beginnen. Toen mijn zoontje drie jaar was, keek ik met hem naar Yes Minister. Hij moest dan luid lachen met de cartoons van de begingeneriek. ‘Kijk, papa, grote neuzen!’
   Het plannetje van Dalilla is echter in duigen gevallen toen ze naar het televisiedebat Harris-Trump keek.

 ‘Ik zag dat stukje waarin die vrouw** haar visie gaf op een genocide waarin kinderen genadeloos vermorzeld worden. Waarin ze een kleur bekent die verder reikt dan haar huid. En ik besloot de foto niet te tonen.’

     Zo is dat, Dalilla, je hebt helemaal gelijk. Stoute Kamala! Men moet altijd verder kijken dan de kleur van de huid en het gender. Altijd eerst controleren of een zwarte vrouwelijke medemens, wat ze verder ook vertelt, wel voldoende anti-Israël is. 

Het diep-religieuze Afghanistan
    De film The Iron Claw heeft een dramatisch keerpunt als het gezin van de Von Richs verneemt dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan de Olympische Spelen in Moskou van 1980. Zoon Kerry Von Rich maakte namelijk een goede kans op goud voor discuswerpen. President Jimmy Carter legt op de televisie uit waarom Amerika de Spelen boycot.

We willen geen fiat of goedkeuring geven voor de Sovjet-Unie en haar regering om met 105.000 zwaarbewapende soldaten binnenvallen in het vrijheidslievende, onschuldige en diep-religieuze land Afghanistan.

Dit is ironisch op zoveel niveaus. 

CD&V
      Ik heb in mijn leven al op veel verschillende politieke partijen gestemd maar nog nooit op de christendemocraten. Nu ik eindelijk oud en bezadigd genoeg ben om voor een gematigde en ervaren beleidspartij te stemmen, is het te laat. CD&V is verveld tot een soort oppositiepartij die 
zichzelf op de kaart wil zetten. 

Woody Allen dacht dat de interpunctie in die zin verkeerd was. Hij stelde voor: Messieurs! Les anglais! Tirez les premiers!

** That woman, zei Bill Clinton indertijd.

2 opmerkingen:

  1. Over Gaza en alles wat erbij komt kijken. Israel, en bij uitbreiding de Joden, zijn in een strijd op leven en dood verwikkeld met de Islamieten en hun aanhang. “Op leven en dood” is hierbij letterlijk te verstaan. Alle gepraat over rechten en regels valt hierbij in het niet.
    Groetjes,
    Marcus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Idem. In de oorlog om Israel is de conventie van Genève wel de laatste zorg van de Mossad. Dergelijke conventies hebben toch alleen maar waarde in de mate dat de grote mogendheden ze afdwingen. Alleen losers eindigen in Den Haag.

    Wat Vidal betreft, "een militair-strategische miskleun" is het in de ogen van iemand die nog in vrede gelooft. Ik hoor bij de wanhopigen en zie drie scenario's. 1. Israel verdwijnt, doordat de steun opdroogt. Als dat gebeurt zal het in een verre toekomst zijn. 2. Israel bevestigt definitief zijn machtspositie in de Arabische wereld, wat bijna alleen maar kan als Iran in de Westerse invloedssfeer komt, wat bijna alleen maar kan doordat we WO III winnen. 3. Iedereen wordt oorlogsmoe, het boeltje zakt tijdelijk in, tot de boorlingen van deze uitgedunde generatie groot genoeg zijn om te kunnen vechten.

    D

    BeantwoordenVerwijderen