Les coulisses d’Arizona
La libre Belgique heeft een mooie reeks gepubliceerd over de voorbije regeringsonderhandelingen: Les coulisses d’Arizona. De nadruk lag op de menselijke kantjes van het verhaal en dat heb ik graag. Veel is anders verlopen dan ik mij het had voorgesteld. Mooi is het staaltje blufpoker dat gespeeld werd op 14 augustus, toen Bart De Wever plechtig zijn Best And Final Offer had voorgesteld. Vooral Bouchez en Rousseau zijn mistevreden, om tegenovergestelde redenen.
Rousseau en Bouchez spelen een spelletje poker. De socialist blijft onbewogen, verbergt een deel van zijn gezicht in zijn handen, ellebogen op tafel. De Wever wordt ongeduldig. Bouchez springt op en neer in zijn stoel. Hij ziet dat de Vlaamse nieuwssites bijna live publiceren wat er achter gesloten deuren van de onderhandelingen gebeurt. Hij wordt er gek van. Hij barst. Hij verwijt Rousseau ‘des comportements de gamins’ en begint op te sommen wat hij alemaal slecht vindt aan de nota … Rousseau gaat rechtop zitten en kijkt De Wever aan met een blik: ‘Niet ik maar hij heeft nee gezegd.’
’ Schitterend gespeeld van Rousseau: eerst wat pesten en daarna zwijgen; zwijgen kan niet verbeterd worden. En dan bederft Frank Vandenbroucke helaas de meesterzet van zijn voorzitter. Om de bereidwilligheid van de socialisten te onderstrepen, in tegenstelling tot de onwil van de MR, zegt hij nu dat de supernota ‘helemaal oké’ is voor zijn partij en dat hij bereid is om ‘die 100 procent te verdedigen’. Dat was nergens voor nodig. Ten eerste had iedereen door dat hij loog, en ten tweede zou men die woorden nog vaak tegen hem gebruiken bij latere onderhandelingen toen hij allerlei punten plots niet meer ‘100 procent wou verdedigen.’
Ik verneem verder dat de onderhandelingen grotendeels in het Frans gebeurden, waardoor De Wever veel nieuwe woorden en uitdrukkingen oppikte die hij dan graag zelf ook gebruikte. En zoals dat gaat in zulke besprekingen duiken dan onvermijdelijk enkele Nederlandse woorden waar de Franstaligen geen goed woord voor hebben. Knelpunten was zo’n woord. ‘Il reste encore quelques knelpunten.’ Bij het advocatenkantoor waar ik vroeger werkte had men een richtlijn voor de medewerkers: Ne pas être ‘wereldvreemd’.
La libre raakt ook niet uitgepraat over de convivialité en de humour waar De Wever de conflicten wegmasseerde. Ik stel mij voor dat niet iedereen voor die humor even gevoelig was. Staat Rousseau open voor humor? Het zou mij verwonderen. De Franstaligen daarentegen konden maar niet genoeg krijgen van die onderkoelde spot waar ze minder vertrouwd mee zijn, vooral als bijtende spot gecombineerd werd met al even bijtende zelfspot. De krant schetst de discussies over het unitaire College van procureurs-generaal. Er komt uiteindelijk een compromistekst uit de bus in schabouwelijk Westratees, waarop De Wever een volledige sketch bij elkaar improviseert. Face à lui, schrijft de krant, Bouchez et Prévot pleurent de rire.
Zelf heb ik trouwens ook moeten lachen, weliswaar zonder tranen, toen La libre het had over Sven De Neef, de jonge snaak die altijd achter De Wever aanloopt. Hij werd een éminence grise genoemd.
Michaël De Cock en Madame Bovary
KVS-directeur Michaël De Cock heeft het libretto geschreven voor een opera over Madame Bovary. Een zinnetje viel mij op in het interview dat hij daarover gaf (DS 11/4): Madame Bovary is ‘een erg mannelijke projectie van Flaubert: een beschikbare vrouw die wil neuken.’ Is dat zo? Ze is in elk geval mijn type niet. Een van mijn leerlingen die een presentatie gaf over Flaubert noemde Emma Bovary ‘een beetje een bitch.’
All That Jazz
Ik las laatst ergens een uitspraak van Stanley Kubrick over de film All That Jazz: ‘I think it’s the best film I have ever seen.’ Die uitspraak doet mij geweldig veel plezier.
Soedan: blame the West
Er zijn oorlogen waarbij men geneigd is tot supporteren, zoals Wereldoorlog II en die in Oekraïne of Gaza, en er zijn oorlogen waarbij men dat veel minder doet zoals Wereldoorlog I, en die in Myanmar of in Soedan. In dat laatste land is het moorddadige regeringsleider in een conflict verwikkeld met de moorddadige opstandelingen van de RSF-milities. Het regeringsleger wordt gesteund door het onfrisse regime van Rusland en de RSF-milities worden gesteund door het onfrisse regime van de Verenigde Emiraten.
In die omstandigheden kan de linkse reflex Blame-the-West soelaas bieden. Koen Vidal (DS 15/4) citeert experts die als enige uitweg zien dat de Emiraten hun steun stoppen aan de RSF-milities. ‘De destructieve rol van de Emiraten in het bloedigste conflict ter wereld is bewezen, en toch oefent het Westen geen enkele druk uit op Abu Dhabi … Europese bedrijven verdienen in de Emiraten fortuinen en daarom geven onze leiders er de voorkeur aan om weg te kijken.’
Lachen om de tarieven
Op de FB-pagina van Pieter Auwaert staat er vaak iets waar ik om moet lachen. Dit bijvoorbeeld. ‘Ik heb vorige week voor 240€ goederen gekocht van Delhaize.Delhaize daarentegen heeft NUL EURO van MIJ gekocht! Dit onrecht MOET stoppen, en daarom heb ik beslist om mezelf vanaf nu elke keer 50€ extra aan taksen aan te rekenen bij elk bezoek aan Delhaize.Met die extra inkomsten zal ik dan meer komkommers en diepvriespizza kunnen kopen, voila! Komt helemaal goed… Volg mij voor meer tips.’
En dat allemaal zonder er Adam Smith (1723-1790) of David Ricardo (1772-1823) bij te halen, of moeilijke woorden als ‘comparatief voordeel’.
Oekraïne en Gaza
Een verschil tussen de oorlog in Oekraïne en in Gaza is het volgende. Als Rusland zich uit Oekraïne terugtrekt, is het conflict opgelost. Als Israël zich uit Gaza terugtrekt, is het conflict niet opgelost.
Vredesmacht in Oekraïne: dilemma
Worden er na een vredesbestand Europese troepen naar Oekraïne gestuurd om de vrede te bewaken? Die vraag heeft veel van het dilemma-type you’re damned if you don’t and you’re damned if you do. Dit is zoals Dominique Minten (DS 11/4) de zaak samenvat:
De aanwezigheid van Europese soldaten op Oekraïens grondgebied moet maken dat Vladimir Poetin het niet in zijn hoofd haalt een eventueel vredesbestand aan flarden te schieten. Bijna niemand gelooft dat hij zich aan een akkoord zal houden. Hij zal de Europese vredesmacht uitdagen. En dan is de vraag: hoe zal die reageren? Als ze niet meteen hard terugslaat, is Europa zijn militaire geloofwaardigheid – en die is al niet groot – voorgoed kwijt.
Als Europa dus geen troepen stuurt naar Oekraïne, zal Rusland een bestand ‘aan flarden schieten’ en als Europa wél troepen stuurt, ook. Mocht dat waar zijn, dan kunnen we beter de raad van Elchardus volgen: geen troepen sturen, maar méér wapens. En zo snel mogelijk een leger uitbouwen dat wél militair geloofwaardig is en waarvan de aanwezigheid wél de vrede zou kunnen doen respecteren.
Trump over de ‘Oekraïense agressie’
Het is de Amerikaanse president toevertrouwd om in heel weinig woorden heel veel onwaarheid te stoppen. Over Zelensky zei hij: ‘Je begint geen oorlog tegen iemand die twintig keer groter is om vervolgens …’ Om te beginnen is Rusland misschien 20 keer groter van oppervlakte, maar slechts 3 keer groter van bewoners, en militair is het verschil nog kleiner. Ook is Oekraïne de oorlog niet begonnen. Ik zal niet uitzoeken wie in de Donbass het eerste schot heeft gelost, maar dat schot werd in elk geval afgevuurd op Oekraïens, en niet op Russisch, grondgebied.
Laten we voor een keer redelijk zijn, en Trump niet op zijn letterlijke uitspraak afrekenen maar kijken wat hij bedoelt. Wat hij bedoelt is dat Oekraïne de oorlog ‘geprovoceerd’ heeft door Rusland zijn zin niet te geven. Oekraïne heeft Rusland ‘uitgedaagd.’ Mocht er ooit een oorlog komen tussen de VS en Canada – ik denk niet dat dat gaat gebeuren – dan zal Trump, volgens die logica ook kunnen zeggen dat Canada de oorlog ‘begonnen’ is tegen een twintig keer sterker land.
Overlijdensberichten
Als mijn vrouw zegt dat die of die overleden is, laatst bijvoorbeeld Mario Vargas Llosa of Danny Verbist, dan is mijn eerste vraag altijd hoe oud die geworden is. Is het antwoord een getal dat boven de 90 ligt, voel ik mij veilig. 80 kan er ook nog mee door. 70 geeft al een vervelend gevoel. Ik word volgende maand 70.
Martha
Met haar bijbelse naam was het onvermijdelijk dat Martha Claeys ook zou worden gevraagd om een stuk te schrijven in de Kruiswegreeks van De Standaard. In de citaatkop zie ik het woord ‘surveillancemaatschappij’. Dat is een kwestie die mij bezighoudt, en waarvan ik de ethische dilemma’s voor mezelf niet kan oplossen. Zou Martha Claeys ze kunnen oplossen voor mij?
Ik lees het stuk snel door. Elke samenleving heeft te maken met dieven, moordenaars en ander onguur tuig. Hoe gaat ze daarmee om? Martha Claeys haalt er Foucalt bij en onderscheidt drie stappen in de evolutie van de misdaadbestrijding. De eerste stap is die van lijfstraf en opsluiting in de gevangenis. Dat is wreed. De tweede stap is die van surveillance. De burgers worden in de gaten gehouden zodat ze minder kans krijgen zich te misdragen. Dat leidt tot misbruik, zoals pro-Palestijnse activisten die uitgewezen worden. Hoe moet het dan wel. Ik citeer:
Gelukkig is er een derde stap in de sociologische evolutie van Foucault denkbaar, waar onder anderen maatschappelijke werkers, leerkrachten en zorgmedewerkers al volop mee bezig zijn. Die derde fase is een tijdperk van gedeelde verantwoordelijkheid en zorg, waarin de machthebber niet met de spierballen hoeft te rollen noch naar de daders op zoek hoeft te gaan, maar waarin hij waakt over de omstandigheden waarbinnen mensen zich zo goed mogelijk gedragen.
Maatschappelijke werkers ... Onvermijdelijk moet ik nu denken aan een liedje uit West-Side Story, waarin men ook het misdaadprobleem oplost. Officer Krupke denkt dat de jonge crimineel Riff voor de rechter moet komen maar hij vergist zich. De rechter oordeelt dat Riff eerder nood heeft aan psychiatrische zorg. Maar dat lost het probleem ook niet op. De jongen moet dan naar een maatschappelijke werker.
Psychiatrist
Officer Krupke, he shouldn’t be here.
This boy don’t need a couch, he needs a useful career.
Society’s played him a terrible trick,
And sociologically he’s sick!
So take him to a social worker!
Riff
Dear kindly social worker,
They tell me get a job,
Like be a soda jerker,
Which means like be a slob.
It’s not I’m anti-social,
I’m only anti-work.
Gloryosky, that’s why I’m a jerk!
Social Worker
Officer Krupke, you’ve done it again.
This boy don’t need a job, he needs a year in the pen.
It ain’t just a question of misunderstood—
Deep down inside him, he’s no good!