donderdag 10 april 2025

Censuur in Amerikaanse bibliotheken



Amerikaanse bibliotheken
     Er is al enige tijd een oorlog aan de gang met de Amerikaanse bibliotheken als inzet. Het gaat vooral over de schoolbibliotheken, waar oudercomités een zegje in hebben, maar de laatste tijd ook over openbare bibliotheken. Vroeger kwam de aanval vanuit de woke hoek. In klassiekers als The Adventures of Huckleberry Finn, To Kill a Mockingbird, Of Mice and Men en zelfs in de Dr. Seuss-boeken ontdekte men sporen van gevaarlijk racisme of seksisme. 
     Vandaag wordt de aandrang tot censureren vooral gevoeld in conservatieve milieus: een boekje als And Tango Makes Three, over een kleine pinguïn met twee vaders, moet uit de rekken verdwijnen, of The Bluest Eye van Nobelprijswinnares Toni Morisson. Dat laatste boek, lees ik, is een aanklacht tegen systemisch racisme en opgelegde schoonheidsidealen.
    En ik lees nog iets. Trump zou de federale subsidies voor bibliotheken afschaffen of verminderen. Ik ben in het algemeen tegen cultuursubsidies, maar voor subsidies aan openbare bibliotheken, zelfs als er in de gemeente maar één lezer is die van de bibliotheek gebruik maakt. Als er goede digitale alternatieven komen, wil ik mijn mening daaromtrent misschien heroverwegen.


2 opmerkingen:

  1. Interessant, veelzijdig en met aangename badinerende toon. Een ontdekking, na de vriendschapsvraag te ontvangen op Facebook. Nu hoop ik dat u ook van mijn blogs (vorige week haalde ik nummer 1000) kunt genieten. Stef Hublou Solfrian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor uw reactie. 1000 blogstukken, dat is een mijlpaal. Op welke manier kan ik het makkelijkste uw blog volgen? Worden die alleen op DeWereldMorgen geplaatst? Plaatst u ook een link op uw FB-pagina?

      Verwijderen