Enkele dagen geleden schreef ik ‘Afscheid van de geopolitiek’. Ik zou daar ondertussen beter een vraagzin van maken. ‘Voor wanneer het afscheid van de geopolitiek?’
1. ‘Overmorgen’ als stropop-drogreden
De anti-defensie mensen hebben één goed argument. PVDA-leider Jos D’Haese verwoordt het scherp. Het is allemaal ‘bangmakerij’, zegt hij. ‘Is er echt iemand die denkt dat Poetin overmorgen op de markt van Brussel zal staan.’ Hij verwoordt daarmee wat de meeste West-Europeanen – ikzelf ook – geloven. We zijn niet écht bang van de Russen, en we laten ons ook niet bang maken. We geloven niet dat Rusland ‘overmorgen’ Europa aanvalt en bezet. We gaan niet, zoals in Coronatijden, snel extra toiletpapier hamsteren.
Het is in de eerste plaats door onze emoties en onze verbeelding dat een mogelijke oorlog buiten het vertrouwde gezichtsveld valt. Wij Europeanen kunnen ons niet voorstellen dat er na 80 jaar vrede weer oorlog zou komen in ónze streken. Oorlog is iets voor op televisie. Ook kunnen wij ons niet meer voorstellen dat enig land nog denkt aan zoiets waanzinnigs als gebiedsuitbreiding. Onze eigen landen denken al lang niet meer zo.
Dat zijn twee slechte redenen om er gerust in te zijn. Maar er is een derde – rationele – reden die D’Haese ook aanhaalt: we weten dat Rusland veel moeite heeft gehad om in drie jaar tijd 20 procent van Oekraïne te veroveren. Zo’n land kan op dit moment geen oorlog aan tegen Europa. Waarom dan die 800 miljard extra aan Europese defensie spenderen?
Maar het is een stropop-argument. Ongeveer niemand – Ursula Von der Leyen noch Marc Rutten, Macron noch Starmer, Francken noch Meloni – beweren dat Poetin ons overmorgen zal aanvallen. Niemand van hen is met zijn of haar verrekijker de horizon aan het afspeuren om te zien of de Russen er al aankomen, zoals op die tekening van ZAK.
Als ónze veiligheid, die van België, Nederland, Frankrijk enzovoort wordt bedreigd, dan is dat hoogstens op middellange termijn. De communicatie van de EU- en de Navo-leiders daarover – vooral die van Marc Rutten met zijn ‘oorlogsmentaliteit’ – is dubbelzinnig. Spreken over onmiddellijk gevaar zou een leugen zijn. Spreken over de middellange termijn zou de urgentie om nú inspanningen te doen ondermijnen. De truc die dan wordt bovengehaald is om in vage termen te spreken. Marc Van Ranst deed dat ook tijdens de corona-crisis: zo vaag mogelijk communiceren. De keren dat hij het niet deed, zoals over mondkapjes, moest hij zijn woorden inslikken.
2. Oekraïne, Corona en de ‘echte waarheid’
Eigenaardig hoeveel mensen een vergelijking maken tussen de Oekraïne-crisis en de corona-crisis: Joël De Ceulaer, Mattias De Smet, Gwendolyn Rutten. En nu ook Clerick.
Er zijn ook wel gelijkenissen. Tijdens de corona-crisis waren de berichtgeving en opiniëring koren op de molen van het beleid, er heerste simplisme en eenzijdigheid, ongemakkelijke feiten en cijfers kregen weinig aandacht, dissidente stemmen werden geweerd uit het debat. Met de Oekraïne-oorlog zagen we, in mindere mate hetzelfde gebeuren. Wie herinnert zich nog de optimistische berichten over het Lente-offensief?
Het is alleen jammer dat ook een ander scenario zich herhaalt. Op de sociale media zijn er weer velen die geloven dat je de mainstream berichtgeving en opiniëring slechts moest omdraaien om de echte waarheid te kennen.
3. De buitenlandse agenda van de Trump-administratie
De historicus Nial Fergusson vermoedt dat er in de Trump-administratie drie strekkingen zijn. Ze gaan alle drie uit van dezelfde vaststelling, namelijk dat er een gemeenschappelijke vijand is: de as China--Rusland--Iran--Noord-Korea.
De eerste strekking is die van de atlantisten. Die willen die as van autoritaire staten bestrijden door een alliantie van bevriende naties, o.a. in Europa. De tweede strekking is die van de opportunisten. Die willen de vijand verzwakken door bijvoorbeeld Rusland ‘los te weken’ uit de as. En de derde strekking is die van de pacifisten. Die hopen de vijandigheid van de as te milderen door toegevingen.*
Als dat zo is, denk ik dat Trump instinctief tot de pacifisten behoort. Maar zijn politiek kan ook omgekeerd werken. Als zijn shock and awe-tactiek werkt, en Europa gaat van de weeromstuit een eigen geloofwaardige defensie uitbouwen, dan wordt het transatlisme weer een strategisch interessante keuze, met twéé sterke blokken.
4. Leon de Winter
Auteur en columnist Leon De Winter interpreteert de Trumpiaanse politiek volgens het hierboven vermelde opportunistische schema. In een recente column** ziet hij in Trumps houding tegenover Oekraïne een poging om Rusland tot een bondgenootschap te bewegen en Iran te verzwakken. Dat is een realistische interpretatie, zonder waardeoordeel. Ze kan best juist zijn. De Winter neemt als Europeaan het Amerikaans perspectief over. Good for him. Even goede vrienden.
Maar waarom begint De Winter ook nog eens de aanvalsoorlog van Poetin te rechtvaardigen? ‘Poetin voelde zich gedwongen meedogenloos in te grijpen.’ Hoezo ‘gedwongen’? Poetin moest ‘zijn eigen ondergang, en die van Rusland, voorkomen.’ Hoezo, de ‘ondergang van Rusland voorkomen’? Op welke manier waren Oekraïne, de Navo en de EU in 2022 bezig met de ondergang van Rusland te bewerkstelligen?
5. Trump als smeerlap
Trump was bijzonder cynisch over de verhevigde Russische aanvallen op Oekraïne. Een journalist vroeg hem of die niet gevolg waren van zijn beslissing om de steun aan Oekraïne op te schorten. Trump antwoordde:
“I actually think he’s doing what anybody else would do. I think he’s, I think he wants to get it stopped and settled, and I think he’s hitting them harder than he’s been hitting them. And I think probably anybody in that position would be doing that right now.”
Eén verklaring van zo’n uitspraak is dat Trump een grote smeerlap is. Een andere verklaring, die de eerste niet uitsluit, is dat hij wil laten zién dat hij een grote smeerlap is. Dat hij Poetin als smeerlap evenaart. In een heel optimistische bui hoop ik nog altijd dat Trump met een mad dog-strategie niet alleen Europa en Oekraïne wil intimideren, maar ook Poetin.
6. Defensie en klimaat
Er zijn nogal wat gelijkenissen tussen het dossier van defensie-investeringen en en dat van klimaatinvesteringen. In beide gevallen wordt geïnvesteerd om een ramp te voorkomen die zich op een wat langere termijn kan voordoen. In beide gevallen heb je een onmiddellijk welvaartsverlies. Dat welvaartsverlies door defensie-uitgaven is makkelijk te berekenen in procent van het BBP – het welvaartsverlies door een ecologisch gemotiveerde energietransitie is moeilijker berekenbaar, maar waarschijnlijk veel hoger.
Er zijn nóg gelijkenissen. In beide gevallen zijn beleidskeuzes afhankelijk van speculatie over wat de toekomst brengen zal. In beide gevallen zijn de basismechanismen duidelijk – bijv. CO2 zorgt voor klimaatontregeling, sterke defensie zorgt voor afschrikking – maar tegelijk zijn de proporties onduidelijk. En in beide gevallen zijn er alarmisten en sceptici. Bij het soort radicaal-rechts dat op de sociale media actief is, zijn er veel die in allebei de kwesties een sceptisch of zelfs negationistisch standpunt innemen.
Zelf ben ik van het centrum voor wat het klimaat betreft en van het alarmisme voor wat defensie betreft. Dat eerste komt voor uit mijn veronderstelling dat de klimaatramp zich per definitie geleidelijk voltrekt***. Ons appartement in Oostende zal niet op één dag plots in zee verdwijnen. Er is dus nog tijd om geleidelijk aan te zoeken naar optimale oplossingen en evenwichten. Maar een oorlog barst los als een abrupte schokgolf, ook al is die jaren in de maak. Zelfs als we er vanuit gaan dat West-Europa de eerste tien of vijftien jaar geen militaire aanval moet verwachten, moeten we er rekening mee houden dat het opbouwen van een geloofwaardige defensie – met voldoende afschrikking – ook tien tot vijftien jaar duurt.
Het zijn, ik geef het toe, nogal eenvoudige a priori redeneringen. Maar veel verder kom je niet als leek, zo zonder gespecialiseerde kennis van klimatologie of geostrategie. En mét klimatologie en geostrategie kun je de redeneringen geloof ik niet waterdicht bevestigen of ontkennen.
7. Bieke Purnelle
Door Oekraïne moet ik het nu soms eens zijn met mensen die mij anders helemaal niet liggen. Zo iemand is Bieke Purnelle. In haar column in De Standaard (7/3) noemt ze Zelensky ‘een frontsoldaat van het complexe democratische Westen.’ Het is wat hoogdravend geformuleerd, maar ik deel de mening.
Alleen is het weer zo’n betoog dat geschreven is voor wie al overtuigd is. Een defensie-expert had in Het Laatste Nieuws verklaard dat Zelensky ‘toch een beetje inhalig overkwam.’ Daarover maakt Purnelle zich boos. Hoe durft die specialist zoiets zeggen? Maar die specialist had helemáál niet gezegd dat Zelensky inhalig wás – alleen dat hij een beetje zo óverkomt. Dat is gewoon waar. Je moet maar eens luisteren naar wat mensen zeggen in de kappersstoel of aan aan toog. Purnelle zou voor dié mensen moeten schrijven.
Waar ik het haar helemaal niet kan volgen is haar pleidooi voor een minder neutrale, en meer geëngageerde journalistiek. De ontmoeting tussen Trump en Zelensky werd in sommige kranten omschreven als ‘ruzie’. Dat mag niet van Purnelle. ‘Ruzie is het woord dat je gebruikt om vooral geen standpunt in te nemen.’
Maar moeten journalisten dan altijd standpunten innemen? Purnelle schrijft dat journalisten, te midden van de leugens en geschreeuw, niet alleen ‘extra zorgvuldigheid en een ruimer perspectief’ moeten bieden, maar vooral ‘meer ernstig engagement’. Ik vind de eerste twee al heel wat.
8. Poetin ‘existentieel bedreigd’
Pacifisten hebben vaak de neiging om het eigen kamp verwerpelijke, en het andere kamp eerbare bedoelingen toe te schrijven. Soms doen ze dat redelijk genuanceerd. Op Antiwar.com bijvoorbeeld nemen ze een tekst over van John Mearsheimer:
The well-entrenched conventional wisdom in the West is that President Putin invaded Ukraine to conquer that country and make it part of a Greater Russia. Then, he would move on and conquer other countries in eastern Europe. The counter-argument, which enjoys little support in the West, is that Putin was mainly motivated to invade by the threat of Ukraine joining NATO and becoming a Western bulwark on Russia’s border. For him and other Russian elites, Ukraine in NATO was an existential threat.
De conventional wisdom zegt dat Poetin één voor één de landen van Oost-Europa wil veroveren. Het counter-argument zegt dat Rusland zich existentieel bedreigd voelde door mogelijke Navo-aanwezigheid in Oekraïne. Mearsheimer verdedigt het ‘counter-argument’ met een interpretatie van de onderhandelingen van april 2022.
Ik wil er hier alleen op wijzen dat de conventional wisdom en het counter-argument elkaar niet hoeven tegen te spreken. Het is best mogelijk dat Poetin zich existentieel bedreigd voelde door mogelijke Navo-aanwezigheid in Oekraïne. En wie zegt dat hij zich niet existentieel bedreigd voelt door Navo-aanwezigheid in de Baltische staten en in Polen, en in al die andere landen van Oost- en West-Europa.
Ik heb uit Mearsheimers boeken begrepen dat landen zich altijd existentieel bedreigd voelen. Ze zijn altijd bang dat zij in hun voortbestaan worden bedreigd. Maar, onder ons, als er één politieke macht was waar Poetin zich niet bedreigd door hoefde te voelen, dan was dat het ‘decadente’ Europa waar Amerika zich al decennia aan het uit terugtrekken is. De laatste Amerikaanse interventie in Europa was die in Kosovo en die was meer een gevolg van humanitaire arrogantie dan van geopolitieke overwegingen.
9. Tegenstrijdig?
Pro-defensie-mensen krijgen het verwijt dat ze tegenstrijdige beweringen doen. Ze willen Zelensky blijven steunen, omdat Rusland ‘economisch op instorten staat’, maar tegelijk willen ze een sterke defensie omdat Rusland ‘ons militair zou bedreigen’.
De waarheid is dat de Russische economie heel zwak is in BBP-termen, en nog zwakker in de creatie van echte welvaart, maar dat ze anderzijds op een robuuste basis van grondstoffenverkoop berust. Mearsheimer heeft overigens uitgebreid geargumenteerd dat in een militair conflict niet zozeer het BBP-cijfer van belang is, maar het vermogen om een groot deel van het economisch potentieel aan militaire productie te wijden.
* Het interview met Nial Fergusson staat hier.
** De column van Leon de Winter staat hier.
*** Ik hecht niet veel geloof aan de klimaatscenario’s met een plots catastrofe, zoals in de film The Day After Tomorrow en in de conferenties van Nic Balthazar. Over het klimaatalarmisme van die laatste schreef ik enkele jaren geleden een stukje. Zie hier.
Wat Beursman.nl eergisteren schreef, zou best meegenomen worden in de analyse.
BeantwoordenVerwijderen'Er is veel onbegrip over wat Trump aan het doen is. Hij wil het zelf ook niet hebben over de kern van het probleem dat hij aan het oplossen is. Dus zijn er allerlei opmerkelijke uitspraken om het werkelijke probleem wat te verbloemen. Trump heeft van zijn voorganger een paar vervelende erfenissen gekregen. O.a. een te hoge en te hard oplopende staatsschuld en een klauwen met geld kostende voortmodderende oorlog in Oekraïne. Trump is in noodvaart en zoals we dat van Amerikanen en zeker van hem kennen glashard en met de botte bijl de problemen aan het oplossen.
Dat moet ook wel want met name die Amerikaanse staatsschuld is urgent. Die is namelijk niet alleen veel te hoog maar ook nog eens met veel te kort lopende schuldpapieren gefinancierd. Ongeveer een derde van die Amerikaanse staatsschuld moet dit jaar geherfinancierd worden. Dus wat doet Trump? Hij laat Elon Musk op korte termijn keihard in de kosten snijden. Hij belt Poetin om die bodemloze put die de Oekraïne oorlog aan het worden is te stoppen. Hij gaat kijken of het goud er nog ligt en zal het willen herwaarderen. Met importheffingen tracht Trump meer geld binnen te harken.
Hij had ook voor hogere Amerikaanse belastingen kunnen kiezen. Maar dat zou niet goed bij zijn achterban zijn gevallen. De boze buitenwereld straffen accepteren die wel. Een stijgende inflatie met hogere prijzen voelt altijd nog beter dan een hogere belasting moeten betalen. Trump neemt op de koop toe dat de Amerikaanse economie door minder overheidsuitgaven en importheffingen gaat afkoelen. Het mega grote probleem is die overheidsschuld en daar concentreert Trump zich op.
Het is typisch Amerikaans om problemen als ze zich voordoen meteen keihard en bot op te lossen. Wij doen dat in Europa heel anders. In Europa reageren we trager en zijn politici vaak zachte heelmeesters die stinkende wonden maken. Zo ook nu. De Amerikanen pakken hun te hoge schulden aan en in Europa zoeken we oplossingen door meer schulden te gaan maken.'
https://goudmijnen.beursman.nl/beursverwachting-komende-week
Dat kwam van mij.
VerwijderenIk vind dat een redelijke analyse. Twee opmerkingen. 1) Geopolitiek (oorlog Oekraïne) kun je niet alléén in termen van besparingen zien. Het kan economisch nuttig zijn om de geldverslindende oorlog nú te stoppen, maar de voorwaarden van de vrede zijn óók heel belangrijk voor de toekomst. Het is nog niet duidelijk welke voorwaarden Trump zelf in het achterhoofd heeft. 2) Het terugdringen van de staatsschuld is altijd belangrijk. Of importheffingen zullen helpen, is onzeker. De vraag is ook wat de gevolgen zullen zijn voor de Amerikaanse productiviteit.
VerwijderenDa's allemaal waar. Maar toch enkele bedenkingen bij de gigantische Am. staatsschuld. Uiteindelijk is van de 36+triljoen "maar" iets rond de 8 triljoen in buitenlandse handen. Minder dan 25% dus. Who owns the rest? Iets van 7 triljoen zijn leningen die goevernementsinstanties onder elkaar hebben. Hetzelfde dus als man en vrouw die onder elkaar lenen. Eigenlijk geen schuld dus. 8.5 triljoen is in bezit van de Fed. Die is de grootste koper van de staatsobligaties. Hoe financiert de Fed dat? Aan het geldmachientje draaien. Daar hebben ze dus echt een ezeltje dat geld kakt. Opmerkelijk is dat de Fed de intrest op dit schuldpapier terugstort naar de Am. schatkist. Eigenlijk geen schuld dus. Verder hebben de grote Am. Banken meer dan 3 triljoen staatspapier in bezit. De overige 10 triljoen zijn in bezit van Am.institutionele en privé-beleggers. De grote monetaire sterkte van de Amerikanen blijft het feit dat de dollar de wereldreservemunt is. Wereldtoeristen weten dat je tot in het meest achterlijke gat van de wereld met dollars kunt betalen. Dit maakt dat de Fed vrij ongestraft aan het geldmachientje kan draaien. En uiteindelijk kunnen ze altijd zelfs met dollars die uit dit machientje komen de Chinezen , Japanners én Belgen terugbetalen die de grootste bezitters van de Am. buitenlandse schuld zijn. Volgens veel financiële experts is de openbare schuld voor de Amerikanen niet zo'n probleem.
VerwijderenWat een gekleurde analyse.
VerwijderenDe Amerikaanse staatsschuld is een fenomeen dat al decennia lang groeit. Die schuld is enorm toegenomen onder Trump I. Dat had 2 redenen, grote belastingverlaging voor de zeer hoge inkomens, en de opkomst van covid.
Doe toch eens wat gedegen opzoekwerk en gebruik de grijze hersencellen, vóórdat je onkritisch nonsens plaatst van iets dat je opscharrelt.
Hoe de Amerikaanse economie en schuld nu gaat ontwikkelen valt nog te bezien, maar vooralsnog tekent het niet goed, zelfs ook niet voor heel rijken, maar die kunnen tegen een stoootje.
Oei, oei. Ik wou je absoluut niet beledigen, hoor. Als ik de feiten verkeerd voorstel, kan je die dan corrigeren? Ah en nog iets dat ik opscharrelde: de Belgische staatsschuld is bijna volledig in handen van de belgen zelf. Een Belgische ambassadeur in Costa Rica zei me ooit: België is een arme staat met rijke burgers. Maar goed, die man zal ook wel een probleem gehad hebben met zijn grijze hersencellen. En TDS bestond nog niet in die tijd.
VerwijderenDit is een appreciatie van de Rabobank over de Amerikaanse staatsschuld. Ik durf natuurlijk niet te garanderen dat het daar geen scharrelaars zijn.
Verwijderen-De VS zijn het grootste schuldenland ter wereld
-Als percentage van het bbp is de schuld echter niet uitzonderlijk hoog
-De Amerikanen kunnen hun schulden vrijwel geheel in dollar financieren
-Een dollardepreciatie leidt snel tot een verbetering van de externe vermogenspositie
-Zo lang de dollar haar speciale positie behoudt, hebben de VS geen echt schuldprobleem
Of er een oorlog komt is niet de vraag. Het gaat erom om oorlog te vermijden.
BeantwoordenVerwijderenHet is zoals met verzekeringen, het gaat erom te vermijden dat je huis afbrandt, je een ongeluk meemaakt, je bagage verliest. Het is niet omdat wij ziekteverzekering hebben, dat we verwachten van veel ziek te worden.
De Koude Oorlog is niet uitgedraaid op een globale warme oorlog, maar nu moet je niet komen zeggen dat die grote investeringen in verdediging toendertijd nutteloos zijn geweest... omdat er geen grote oorlog is gekomen...
Dom, dommer, domst.
De communisten tonen nogmaals dat ze de verdediging en instandhouding van het 'verfoeilijke vrije Westen', de vrije democratie en vrije economie willen teniet doen.
De wereld is de voorbije 80 jaar veranderd, en nu moet Europa zelf zijn veiligheid garanderen, liefst met de Amerikanen, Australiërs, Canadezen, Jappaners, Koreanen etc als dat gaat, zonder als het moet.
Uiteraard gaat het erom om oorlog te vermijden. Maar een dure verzekering heeft maar zin als er een reëel risico is. Voor alle duidelijkheid, volgens mij is dat risico er, net zoals het er was tijdens de Koude Oorlog. Het argument van de pacifisten dat dat risico er niet is, dient te worden beantwoord.
VerwijderenDe communisten zijn geenszins pacifisten...
VerwijderenNee, de communisten zijn geen pacifisten, maar ze hebben zich vaak zo voorgedaan. O.a. tijdens de zogenaamde Vredesbeweging na WO II, de vredesduif van Picasso, de 'Internationale Stalin Vredesprijs', etc.
Verwijderen