maandag 10 juni 2024

Frivole notities bij een verkiezingsuitslag

 


Verkiezingsslapeloosheid
     Wat partijpolitiek aangaat, heb ik het hart van een voetbalsupporter. Ik weet dat van mijzelf en moet daarmee oppassen. Tijdens de hele verkiezingscampagne ben ik voorzichtig geweest en heb ik alle conclaven, debatten en interviews overgeslagen. ’s Ochtends erover in de krant lezen is één ding, maar ’s avonds op het kleine scherm ernaar kijken is een heel ander ding. Dan kan ik de slaap niet vatten. Ik lig de hele nacht te denken aan wat Bart op dit had moeten antwoorden en hoe hij op dat had moeten reageren.
      Voor de verkiezingsavond had ik een ander scenario bedacht. Ik zou naar enkele afleveringen van Franklin kijken op Apple TV, en dan rond 20.00 uur eens poolshoogte nemen. Viel de uitslag tegen – N-VA onder de 20 %, VB boven de 30 % – dan kon ik weer verder naar Franklin kijken. Maar de uitslag viel mee en ik bleef kijken naar al die sfeerbeelden en interviews en debatten en analyses. Ik heb daarna heel onrustig geslapen. Ik werd voortdurend wakker en begon dan te piekeren over wat Bart in de komende dagen moet zeggen tegen George-Louis Bouchez, en hoe hij die nukkige Sammy Mahdi moet benaderen.

Oneerlijk
     Mijn zoon heeft wel alle conclaven, debatten, analyses en interviews gevolgd. Zijn conclusie, als ex-voetballer, was dat het niet eerlijk was om De Wever in dezelfde klasse te laten spelen als de andere voorzitters. ‘Retorisch veel te sterk,’ zei hij, en hij speelde een paar scènes na die hij gezien had. Hij kan dat goed.

Georges-Louis Bouchez
      De staatshervorming bespreken met Bouchez zal niet makkelijk zijn omdat het onevenwicht in expertise te groot is. In 2010 deed dat onevenwicht zich voor tussen de ervaren whizkids van de PS en de onervaren ploeg van De Wever. In 2020 onderhandelden De Wever en Magnette met een gelijke kennis van het dossier. De twee partijen waren gewapend om een voor henzelf goede deal in de wacht te slepen. Maar Bouchez heeft waarschijnlijk geen idee hoe zo’n goede deal er voor hem zou uitzien. Die onzekerheid zal hem heel onwillig maken om over de kwestie te onderhandelen

Walter Pauli
       Op Knack.be schrijft Walter Pauli een typisch Walter-Pauli-stuk over de verkiezingsuitslag. Hij vindt dat links best eens dankbaar mag zijn jegens Bart De Wever omdat hij extreem-rechts van de Grote Overwinning heeft afgehouden. Soms schrijft Pauli iets raars. ‘Bart De Wever dweilde met een boekje over woke de Vlaamse campussen af … maar in de peilingen werd hij er niet populairder door … Van partijgenoten kreeg hij het consigne dat de gemiddelde Vlaming wellicht niet wakker lag van woke … Mogelijk heeft zijn eigen partij De Wever toen tegen zichzelf beschermd.’
      Zou het zo gegaan zijn? Had De Wever een consigne nodig van zijn partijgenoten? Moest hij tegen zichzelf beschermd worden? Mij zou het in elk geval sterk verwonderen als De Wever niet uit zichzelf zou hebben ingezien dat je geen kiescampagne kon voeren rond het woke-thema.
     Maar Pauli verwoordt wel mooi de de moeilijke positie van N-VA, als tegelijk establishment en anti-establishment partij. Pauli schrijft terecht dat de verkiezingsoverwinning van N-VA dit keer te danken is aan een keuze voor meer establishment en minder anti-establishment accenten. Maar op voorhand weet je nooit of zo’n strategie zal werken. En nog moeilijker is het om te bepalen hoeveel van die accenten je moet verleggen. 

Deur dicht voor VB
     Je hoort bij alle analysten dat De Wever er heel verstandig aan deed door op voorhand heel duidelijk afstand te nemen van het Vlaams Belang. Hij deed in de weken voor de verkiezingen ‘de deur dicht’ voor het VB. Op die manier kon hij centrum-rechtse kiezers met VB-angst voor zich winnen, evenals bezadigde VB-sympathisanten die liever een ‘nuttige stem’ uitbrachten. Die stelling is a priori waar, alleen weet je niet in welke mate. Er waren omgekeerd ook mensen die vanwege de deur-dicht politiek juist hun stem veranderden van N-VA naar VB. Die vonden dus N-VA beter dan VB, maar zouden toch voor VB stemmen omdat die de samenwerking zocht, en N-VA niet*.
     Voor een N-VA-strateeg was het dus vóór de verkiezingen allesbehalve eenvoudig. 1) Zou een deur-dicht politiek meer stemmen opleveren dan kosten? 2) Moet je meteen ‘klare wijn schenken’ of is het beter om eerst een periode van flou artistique in te lassen? 3) Wanneer moet de deur-dicht boodschap in de media gebracht worden? 4) Moet je de deur-dicht politiek met emotionele (‘ranzige kantjes’) of rationele argumenten (‘nuttige stem’) brengen? 5) Moet je VB-opponenten agressief (‘paljas’)  of  verzoenend (‘goed persoonlijk contact’) brengen?
     Misschien kunnen die vragen worden beantwoord met heel gespecialiseerde interne peilingen, of met Big Data, maar het zal goedkoper zijn te vertrouwen op je etisch gevoel en politiek instinct. Als je die hebt tenminste.

Peilingen
     Peilingen kunnen in het algemeen moeilijk worden gebruikt om een electorale campagne op te zetten. Keer op keer blijkt dat de peilers er enkele procenten naast zitten, wat heel begrijpelijk is als er enkele dagen voor de verkiezing nog veel onbesliste kiezers zijn. En het zijn natuurlijk die onbesliste stemmen die elke partij wil binnenrijven.  

Meer koopkracht en consumentisme
     Zouden weldenkende linksen die stemden voor een meer-koopkracht partij beseffen dat ze stemden voor het verfoeilijke consumentisme? Mijn bezwaar tegen de meer-koopkracht slogan is een andere**. Meer koopkracht betekent dat de mensen meer moeten kunnen kopen, en dan moet er eerst meer (of efficiënter) geproduceerd worden.

Boze De Wever
     Ik heb De Wever nooit ‘zuur’ of ‘verongelijkt’ gevonden, maar wel vaak boos en aanvallend. Ik heb natuurlijk liever een grappig-cynische De Wever, maar we moeten niet voetstoots aannemen dat ‘boos’, ‘aanvallend’ of zelfs ‘verongelijkt’ altijd slecht zijn voor het imago. Dehaene kon nors zijn, Louis Tobback kon schelden, Tom van Grieken is eeuwig verongelijkt – hoe zou je zelf zijn met het cordon? Toch hebben ze allemaal mooie verkiezingsresultaten geboekt.  Zelf val ik ook niet voor het zalvende type. 
     Maar af en toe een glimlach kan geen kwaad. Op het allerlaatste VTM-debat had De Wever de hele tijd een bijna welwillende, glimlach om de lippen. Het was een flauwe glimlach, want overdrijven in zulke zaken is gevaarlijk. Tegelijk was De Wever de enige die niet sprak als volkstribuun, maar als bestuurder. Hij was ook de enige die technische woorden gebruikte als ‘institutionele hervormingen’. Je moest zo’n woord niet begrijpen, om de indruk te krijgen dat het iets belangrijks moest zijn dat door een premier moest worden geregeld. 

P.l.j.s
     Op dat allerlaatste VTM-debat – ik heb er in totaal maar twee gezien – stond Bart De Wever dus naast Tom Van Grieken. De interviewster herinnerde aan die keer dat Bart zijn VB-opponent een ‘p.l.j.s’ genoemd had. ‘Dat is niet fijn dat je daar nu weer over begint,’ zei De Wever, ‘ik ben dat toen onmiddellijk na de uitzending gaan uitpraten met Tom.’ Zelf herinner ik mij dat De Wever, in zijn rol van formateur, Van Grieken op bezoek kreeg. Van Grieken had als cadeau een flesje bier van zeker merk megebracht. De Wever had hetzelfde idee gehad, en gaf hem een hele korf gevuld met flesjes bier van hetzelfde merk.
     Maar nu we hier toch onder ons zijn ... Is er nu niets in de mimiek, de gestiek en de fonetiek van Van Grieken die een beetje aan een p.l.j.s. doet denken? Het was in elk geval de mening van mijn vrouw.

Slimmer
    Mijn moeder is blij dat de flaminganten de verkiezingen niet gewonnen hebben. ‘Hoezo?’ vroeg ik. ‘En N-VA en De Wever dan?’ ‘Nee, ik bedoel die andere,’ zei ze, ‘de fanatieke flaminganten. De Wever is in zijn eentje slimmer dan alle anderen samen. Alexander de Croo is ook slim en hij komt uit een politieke familie, maar hij had te veel rapaille in zijn regering.’ Mijn vader was kritischer voor De Wever. ‘Hij komt uit Antwerpen, zei hij, dat is nooit goed. En hij gelijkt op een onderpastoor.
 Gelukkig spreekt hij niet als een onderpastoor, dacht ik. Ik had er op de verkiezingsdag nog zo een over de radio gehoord. Op deze dag kiezen wij voor het programma van Jezus,’ slijmde hij.

Geert Bourgeois
     Meer dan een maand geleden las ik ergens een interview met Geert Bourgeois. Hij voorspelde dat de N-VA-resultaten zouden meevallen. ‘In de laatste weken,’ zei hij, ‘zullen de partijvoorzitters veel meer op televisie komen, en Bart De Wever is daar goed in. Dat zal ons enkele procenten opleveren.

Besparingsregering
     De Wever wil een besparingsregering op de been brengen om iets te doen aan de heel hoge staatsschuld. Hopelijk raakt die regering niet aan de ambetenarepensioenen. Mijn eigen pensioen is een optelsom van arbeiders-, bedienden, en ambtenarenpensioen. Ik heb eerlijk gezegd liever dat men op anderen bespaart. Maar als het moet, dan moet het. Alles beter dan een economie die onder de schuldenlast in mekaar stort. 

‘Voorzitter’
      Zuhal Demir moet leren op televisie over ‘Bart De Wever’ en ‘Bart’ te spreken, en niet over ‘de voorzitter’ en ‘onze voorzitter’. Het doet mij te veel denken aan mijn Amada-PVDA-milieu van mijn jeugdjaren. Daar werd intern ook altijd zo eerbiedig gesproken over 
de voorzitter’, alhoewel er hier en daar wel een militant of kader was die zijn hond Ludo noemde. Van een van die militanten zag ik onlangs de naam op een academische Open brief over vermogensbelasting verschijnen.


* Dat doet denken aan linkse militanten in de jaren 30. Sommigen van hen gaven om democratische redenen de voorkeur aan de socialisten boven de communisten, maar kozen toch voor die laatsten omdat die, minstens in woorden, voorstanders waren van een ‘volksfront’.

* Over meer koopkracht, zie mijn stukje hier.

9 opmerkingen:

  1. Analisten doen wat ze moeten doen, analyseren. Journalisten moeten artikels schrijven. Heb je een hamer in je handen, je zal op veel plaatsen spijkers of dingen om op te kloppen zien.

    In plaats van berekende en uitgekiende discussie strategiën, is het vaak eenvoudiger: je moet dingen zeggen zoals ze zijn. Ja, er zal moeten bespaard worden, N-VA zegt dat al lang, belasting nog doen stijgen is slecht voor de welvaart en sociale voorzieningen, verantwoordelijk zijn voor eigen uitgaven en inkomsten werkt verantwoordelijkheidszin van de regio's in de hand, migratie zonder sterkere controle is onhoudbaar etc...

    De mensen hebben het vlug door wanneer een politicus kunstmatig een verhaal door hun strot probeert te duwen. Als politici heel vaak de frase gebruiken "wat de mensen willen" is wat ik te bieden heb (vaak gebruikt door Gennez, Vooruit), dan haken de meesten af. Het succes van N-VA is dat ze veel vaker alledaagse ervaringen en opvatting kunnen omzetten in begrijpbaar beleid, ze moeten daar geen kunstgrepen voor uithalen. Zij kunnen dat omdat ze weinig gebonden zijn aan zuilen, aan gevestigde machten die ontzien moeten worden, etc Zij hebben wel een aantal basisopvattingen, zoals een vrije samenleving die een zekere mate van cohesie moet hebben.

    Dat is vanzelfsprekend, maar zoals vaak: de goede dingen zijn vaak vanzelfsprekend in hun eenvoud... nadat ze goed begrepen zijn. In de natuurkunde spreekt men van volgende: als je concurrerende plausibele theoriën hebt om iets te verklaren, dan is de eenvoudigste meestal de meest waarschijnlijke - dat wil zeggen, nadat je het goed begrepen hebt is dat eenvoudig, zoals in E = mc^2

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door op voorhand een coalitie met het VB uit te sluiten, om welke reden dan ook, gedraagt De Wever, of 'Bart', zich niet als een staatsman, maar als een politiek strateeg (of tacticus). Doel was om meer stemmen binnen te halen.
    Een staatsman zou zeggen: laat ons de coalitie beginnen te vormen als de stemmen geteld zijn. (Nota bene: Filip De Winter gedroeg zich ook véél te begerig na de eerste exit polls op zondag. Dat was ook geen staatsmanschap. Maar het is niet omdat Filip geen staatsman is, dat Bart dat dan ook maar niet hoeft te zijn.)
    Nu moet Bart aan tafel met Conner, die hij voor de verkiezingen ook al opvrijde. In plaats van met een blanco lei te beginnen, en met iedereen te praten. Een alternatief achter de hand houden, maakt je sterker in gesprekken. Nu ja, Conner is gelukkig weer helemaal schoongepoetst. Het parket vraagt zelf om de klacht tegen hem onontvankelijk te verklaren. (Trump zou de advocaat van Conner moeten inschakelen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk is hij in navolging van de Griekse godin Hera gaan zwemmen in de bron Kanathos om zo opnieuw maagd te worden...

      Verwijderen
    2. Citaat: "Door op voorhand een coalitie met het VB uit te sluiten, om welke reden dan ook, gedraagt De Wever, of 'Bart', zich niet als een staatsman, maar als een politiek strateeg"

      Wat is er verkeerd aan politieke strategie? Als de N-VA onder Bart de Wever een zwakte heeft, dan is het gebrek aan strategisch zeer hard durven te spelen. Andere partijen en vooral de Franstalige partijen spelen het politieke spel bikkelhard, zonder mededogen (afspraken maken, wetten maken, en dan iets anders doen, te pas, en te onpas).
      De PS en VLD waren daar uiterst bedreven in, en hebben dat meerdere 10-tallen jaren met succes gedaan. Bart de Wever is een top politicus, maar heeft m.i. niet altijd z'n grote macht goed uitgespeeld, wegens te eerlijk, te rechtuit. Dat zijn natuurlijk goede eigenschappen, maar als je tegen geharde havikken staat pakt dat niet altijd goed uit (voorbeelden te overs, o.a. de Marrakesh affaire, objectief deed N-VA het juiste, maar strategisch was het - misschien - niet de beste zet - open voor discussie).

      Specifiek t.o.v. VB, De Wever heeft inderdaad een strategische positie ingenomen met als doel de top machtsposities in te palmen. Dat is gelukt, en nu valt te bezien of het mogelijk is veel uit die positie te persen. De buit is niet binnen, maar N-VA zit wel op koers. De strategische opstelling heeft waarschijnlijk geholpen.

      Verwijderen
    3. Citaat: 'Bart De Wever is een top politicus, maar heeft m.i. niet altijd zijn grote macht goed uitgespeeld, wegens te eerlijk, te rechtuit.' Ik zou zeggen: soms een beetje te naïef, onder al het vertoon van cynisme. Maar ik denk en hoop dat hij ondertussen zijn lesje geleerd heeft. En dat (relatief) rechtuit spreken, is natuurlijk een van de redenen waarom sommige mensen hem appreciëren.

      Verwijderen
  3. U heeft gelijk wanneer u zegt dat politiek ergens lijkt op voetbal. Dat is het helemaal: entertainment voor de massa’s. Als ik Ive Marx vandaag in De Standaard mag geloven is het allemaal een beetje zinloos, want de politiek kan niet veel veranderen. Hij zegt het als volgt: “Maar het is niet de kiezer die de globale koers van de tanker bepaalt, hoogstens een beetje de snelheid en de route. Het zijn de eurocraten, de obligatiehandelaars en ratingbureaus, de investeerders en lobbyisten die de facto bepalen waar het naartoe gaat.”
    Waarvoor hebben we die politici en hun vermaledijde verkiezingen dan nodig, als toch ze toch niet in staat blijken de koers grondig te wijzigen? Er zijn zelfs geen echt extreme partijen in ons land, volgens Marx. In de U.S.A., daar hebben ze tenminste nog de rechtse republikein en dat zijn andere kleppers: abortus zo goed als onmogelijk, sociale zekerheid onbestaande, verbod van sommige boeken en ontslag van sommige leraars, abortus onbekend. Daarnaast zijn de Belgische – en Nederlandse – zogezegde extreemrechtsen watjes en zelfs de extreemlinksen zijn amateurtjes vergeleken bij de ware revolutionairen in andere landen.
    Vanuit de ijle hoogt van de ivoren toren waarin de Heer Marx verblijft om geniale plannen uit te broeden, lijken de verkiezingen dus vooral een oefening in futiliteit: onze tanker stoomt rustig voort met hooguit een duwtje naar links of rechts. Nu ben ik oud genoeg om meegemaakt te hebben dat ook hier boeken verboden werden, met name de socialist Vranckx verbood de werken van Jef Geeraerts. Ook vlogen er wel eens leerkrachten aan de deur, vooral in het Katholiek Onderwijs moest je er een onbesproken levenswandel op na houden. Ik herinner me ook nog dat Ludo Martens niet meer mocht verder studeren aan de KUL. In verband met abortus: wie herinnert zich de zaak Peers nog? Pas in 1973 werd het verbod op verspreiden van en reclame maken voor voorbehoedsmiddelen opgeheven en abortus werd pas in 1990 uit het strafrecht gehaald. Er is dus toch wel iets veranderd in de loop van mijn leven. En wat extreem-links betreft: je kan moeilijk gaan verwachten dat die gaan rondlopen met foto’s van Xi Jinping en Kim Jong-un om hun ideale staat te propageren, maar wat nog niet is, kan altijd worden natuurlijk.
    Maar ja, vanop grote hoogte zie je hooguit de algemene koers van de tanker, niet wat er aan boord gebeurt.
    Sub specie aeternitatis verandert er trouwens nooit iets.

    Groeten, Marcus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb me even vergist. "Abortus onbekend" moet zijn "euthanasie onbekend" Marx schrijft:"Als je daar over onze euthanasiewetgeving vertelt, bekijken ze je alsof je van Mars komt." Nu denk ik dat Marx zich hier bezondigt aan een karikatuur, dat is misschien zo in Nowhereville , Nebraska maar in enkele staten is er een vorm van euthanasie wettelijk toegestaan. M.

      Verwijderen
  4. Door op het einde van de campagne de deur dicht te slagen voor VB, heeft hij de andere 'winnaars' in een comfortabele zetel gezet. Of dit enige stemmenwinst opleverde is twijfelachtig, en eigenlijk niet te achterhalen. Het is waarschijnlijker dat N-VA het stemmenverlies aan VB kon compenseren van de leegloop bij O-VLD. Het 'njet' aan het adres van de VB-achterban was ferm en zonder enige voorwaarde. Dat zal hem zuur opbreken in de onderhandelingen op alle niveaus. De Conners en Mahdi's zullen boven hun gewicht kunnen boksen. Ik zal graag verbaasd uit mijn stoel vallen als er met dit startpunt en in deze constellatie een zinvolle staatshervorming (en sanering van de staatsfinanciën) wordt uitgewerkt. Bouchez en Les Engagés lusten daar geen pap van wat ze ook zeggen. Maar verrassingen zijn niet uitgesloten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat u schrijft is louter speculatie. VB heeft zichzelf wat vastgereden in de modder.
      Twee dieptepunten: 1/ het 'wekkertje' als plan. Misschien is dat in essentie wel een goed plan, maar de manier waarop dit gebracht werd kwam bijzonder slecht over.
      2/ VB heeft zich laten meetrekken in een discussie over gender en is daar ook slecht uitgekomen. De vraag is niet of Van Grieken fout zat, het probleem is dat hij die discussie niet had moeten voeren. Van Grieken zegt soms wel meer eigenaardige dingen, zoals dat hij overtuigd katholiek is: dat mag hij zijn, maar dat is geen politieke boodschap. Als hij een religieus politieke partij zou leiden, zoals CD&V, tot daarentoe, maar uitpakken met religie is slechte politiek.

      VB heeft zijn eigen potentieel afgeknepen. De situatie is dat een N-VA/VB meerderheid niet bestaat. Ik vermoed dat VB eerst op lokaal plan het cordon zal moeten doorbreken. En Van Grieken is goed, maar niet goed genoeg, hij kan niet gemist worden, maar kan ook niet tot het einde doorstoten. Misschien moet iemand als Barbara Pas overnemen, als ze kans krijgt het spel verder te leren.

      Verwijderen