zaterdag 2 januari 2021

Kortere stukjes!


      Het is mijn gewoonte niet om goede voornemens te maken, of zulke dingen – wie herkent de pastiche? – maar laatst bladerde ik door mijn oude blogstukjes, en ik dacht toen bij mijzelf: wat waren die kort! Of meestal kort. Of soms kort. Zou ik die gewoonte niet opnieuw oppakken?
     Vroeger las ik een boek van Acemoglu en Robinson, dacht daar lang over na, en schreef toen over de vergissing die de auteurs maakten  
tussen Napoleon II en Napoleon III, of over hun index waarin ‘Napoleon, Louis’ en ‘Napoleon III’ een apart lemma krijgen. Ik heb tenminste ooit het plan gehad zo’n stukje te schrijven, maar ik vind het niet terug.
     Maar nu! Ik lees dat boek van Paul Collier over migratie en schrijf daar zes stukjes over. Nu is dat wel een erg interessant boek, maar dat was het boek van Acemoglu en Robinson ook. En zes stukjes! Het laatste (zie hierbevatte zinnen als ‘Er bestaat een schrijnend vluchtelingenprobleem in de wereld, maar permanente migratie is geen oplossing.’ Dat is wel juist natuurlijk, maar zou er een lezer zijn die dat niet al wist, of minstens had kunnen weten?
     Ik ben hier, geloof ik, slachtoffer van mijn pedagogische aanleg. Ik wil altijd iets uitleggen. Als ik met mijn zoon naar een film kijk, moet die af en toe worden stopgezet voor een korte toelichting, omdat anders een verwijzing naar de Rozenoorlog misschien aan zijn aandacht zou zijn ontsnapt. Vroeger, toen ik nog les gaf, kon ik mij uitleven in het klaslokaal, maar die mogelijkheid is nu weggevallen. En het pedagogische bloed kruipt waar het niet gaan kan. Misschien moest ik het wat beter onder controle houden.
     Ik bekijk opnieuw het laatste Collier-stukje, waarin ik zeven ‘ideeën’ van de auteur samenvat. Had ik daar nu eens ééntje uitgekozen … was dat niet beter geweest? Moet ik dat in het vervolg niet proberen?
     Of is minder snoepen en meer bewegen gemakkelijker vol te houden?

6 opmerkingen:

  1. Te lang of niet te lang? Dat laat ik aan u over maar uw stukjes hebben mij er alleszins toe aangezet het boek van Collier te ontlenen bij de bieb. Nu nog gelezen krijgen... Beste wensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tsjah ... Met de opkomst van het internet is mijn attentieboog ook niet bepaald langer geworden. Ik heb in mijn jonge jaren het verzameld werk van Stijn Streuves gelezen. Het werk (vier delen op bijbelpapier) staat nog alijd in mijn boekenkast. Ik zou er nu niet meer aan beginnen.
    Dus ... korte stukjes graag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn inderdaad dikke boeken die ik in mijn jeugd gelezen heb, maar die ik nu niet meer zou aankunnen. Maar ik ga niet àlle dikke boeken opgeven. ;-)

      Verwijderen
  3. OEPS! Stijn draait zich om in zijn graf. Ik bedoelde natuurlijk 'StreuveLs'.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zonder twijfel de snelste frank die ooit gevallen is. Uw satirische stukjes zijn inderdaad de beste en dit korte stukje is absoluut wereldklasse. Als ge toch nog eens een heel heel lang stuk wilt schrijven schrijf dan eens een 'Kritiek van de Leuterende Rede'. Ge zijt nu een ervaringsexpert. Een 'Prolegomena' is ook al goed.

    Groetjes,

    Jozef Leuterdijk

    BeantwoordenVerwijderen