vrijdag 13 oktober 2023

Pax Christi over Hamas


     Ik zal maar niets zeggen over wat de Israëli’s en de Palestijnen nu eigenlijk zouden moeten doen en niet zouden moeten doen, maar over Pax Christi moet mij iets van het hart*. In een persmededeling veroordeelt de katholieke organisatie het geweld van de twee kanten. Maar de manier waarop de Hamas-aanval wordt voorgesteld is misleidend.
     Ik citeer de twee enige zinnen in het bericht die daarover gaan (de rest gaat over de zonden van Israël): ‘Zaterdagochtend 7 oktober stuurde Hamas, die in Gaza aan de macht is, duizenden raketten af op Israël’ en ‘Pax Christi Vlaanderen veroordeelt met klem de raketaanvallen van Hamas.’
      Het is waar dat Hamas op 7 oktober tussen de 3.000 en de 5.000 raketten heeft afgevuurd vanaf Gaza op Israël. Daarbij werden op zijn minst vijf mensen gedood. Vijf**. Waarom spreekt Pax Christi niet over de militaire raid op het muziekfestival bij Re’im (260 burgerslachtoffers), op Kfar Aza (200 burgerslachtoffers), op Be’eri (108 burgerslachtoffers), enzovoort?
     Mij doet de Hamas-raid denken aan Oradour, My Lay en Deir Yassin****. Ik heb de indruk dat de Pax Christi-mensen twee keer de raketaanvallen van 7 oktober vermelden zodat ze niets moeten zeggen over de beestachtige slachtpartijen van dezelfde dag.
 
     Misschien denkt Pax Christi dat mijn onderscheid een detailkwestie betreft. Of een vrouw nu onkomt in een bombardement, of door een groep militieleden wordt verkracht, en daarna wordt doodgeschoten en aan de kant van de straat wordt gedumpt – dood is dood. Een normale morele reactie is anders. Enerzijds is er medelijden met de slachtoffers, anderzijds is er huiver bij de beestachtige wreedheid.
     Is het verzwijgen van de Hamas-raid een poging van Pax Christi om de organisatie wat minder erg voor te stellen dan ze werkelijk is? Een beetje zoals de factchecker van Knack probeert uit te zoeken welke wreedheden Hamas niet heeft begaan? Hoopt men op die manier Hamas uiteindelijk toch nog als een ‘partner voor de vrede’ te verkopen? 

 

 

* Voor de tekst van Pax Christi: zie hier. Mijn meer algemene stukjes over Israël/Palestian vind je hierhier en hier.
** Dit cijfer en de volgende komen uit https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Al-Aqsa_Flood

*** Oradour 1944: 643 Franse burgers gedood door het Duitse leger; My Lai 1968: tussen de 347 en 504 Vietnamese burgers gedood door Amerikaanse soldaten; Deir Yassin 1948: 107 Arabische burgers gedood door een Israëlische militie. 

7 opmerkingen:

  1. Een walgelijke tekst van pax Christi. Ik schaam me katholiek te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is terecht zich te schamen over katholicisme. Het is ongeveer 500 jaar geleden dat er al tegen het katholicisme werd geprotesteerd. Ook al ben je religieus, hoe kan je nu nog katholiek zijn, passieve gelovigen die alles moeten aanvaarden van een hierarchisch machtsapparaat. Natuurlijk leidt dat tot uitwassen, 500 jaar geleden en ook nu, en heeft niets te maken met een godsbeleving (er van uitgaande dat je gelooft in een god voor de mensheid).

      Verwijderen
  2. Ik ben blij geen (katholiek) gelovige meer te zijn. Maar dat helpt evenmin.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelijk heeft u, en die religieuze organisaties hebben niet veel kennis van de mensheid en hoe wij uiteindelijk beetje bij beetje controle moeten krijgen over het 'natuurlijke' karakter van het menselijke dier. Die religieuzen reageren maar vanuit hun dogma's met weinig inzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De beste vriend van Hamas ?
    De Mossad.
    Toen er ooit twijfel was in Tel Aviv of Hamas mee mocht doen aan de verkiezingen in Gaza...zei de Mossad dat hun deelname de kers op de taart was voor de strategie van de Mossad.
    De Mossad kon geen garen meer spinnen met de PLO..due leve Hamas als sparring-partner in het traject Theodoor Herzl

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een goede Indiaan is een dode Indiaan.
    ....sprak de arme luis uit Erps-Kwerps op de Red Star Line en hij sprong op zijn paard richting Wilde Westen.
    De strips veraangenaamden toch ook je jeugd in mei 68...
    Nu kan je al genieten van Gaza-games.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. in 2020 zette het Rode Kruis onze jeugdheld op zijn stickers ; de Rode Ridder (van Vermeiren).
    Hij vocht, boek na boek , dikke kaften, tegen de duivelse Saracenen. O zo boeiend en naar waarheid geschreven.
    Dat was tof en nog altijd zeer tof.

    BeantwoordenVerwijderen