Eigenlijk heeft ook Vos een redelijk standpunt, al ga ik er niet mee akkoord. Hij vindt, geloof ik, dat de Europese landen hun handelsafspraken met de VS alleen via de ‘geëigende kanalen’, de EU-commissie en Ursula von der Leyen, moeten onderhandelen. En als Trump dat niet wil, moeten we hem uit de hoogte behandelen, en niet proberen de brokken te lijmen door Macron en Meloni op hem af te sturen. Ik zou dat wel doen, maar ik doceer geen internationale diplomatie.
Maar zou Vos zijn standpunt niet eerst eens wat beter uitwerken? En gelooft hij echt dat het maar beter is om als antwoord op de provocaties van Trump de diplomatieke betrekkingen met de VS op te blazen? Vos schrijft:
Waarom wil iedereen toch per se Trump op bezoek krijgen? Hij luistert niet naar wat je vertelt, verkoopt leugens en vunzige praat, trekt bij de begroeting je schouder uit de kom en het verkeer ligt uren in de war … Ik zou J.D. Vance geen visum geven, maar een levenslang inreisverbod wegens opruiende taal, minachting voor de rechtstaat, ontwrichting van de democratie en gebrek aan beleefdheid.
Men zal zeggen: ‘Dat is columnistentaal en boven het stuk van Vos staat duidelijk vermeld: column.’ Dat is waar, maar ónder het stuk staat Hendrik Vos doceert Europese studies aan de Ugent. Dan hoop je toch dat zo iemand ándere columns schrijft. Ondertussen kunnen we alleen blij zijn dat Vos over de Belgische en Europese diplomatie niets te zeggen heeft en dat hij er alleen maar les over geeft.
Maar ik wil de plagerij even achterwege laten. Vos gaf geen goede argumenten op waarom afzonderlijke Europese staatshoofden geen persoonlijke contacten meer zouden onderhouden met Trump. Maar ik heb ook zelf geen argumenten gegeven waarom ze dat wél zouden moeten doen.
Wat zouden deze argumenten de part et d'autre dan wél kunnen zijn? Ik probeer ze hieronder samen te vatten en vertrek daarbij van de stelling van Vos, die ik onderschrijf: ‘Natuurlijk zijn de Verenigde Staten voor de Europese Unie een belangrijke partner.’
Eén argument van Vos kun je met enige moeite uit de tekst halen: de Europese leiders moeten blijk geven van eergevoel en zelfrespect. Misschien moeten ze Trumps herhaaldelijke beledigingen niet beantwoorden met een uitdaging tot een duel bij dageraad, maar een waardige afstand is het minste wat ze kunnen doen. Dan is tenminste de eer gered. Dat argument kan zelfs een pragmatische draai krijgen: in werkelijkheid heeft Trump alleen minachting voor vleiers. Door onszelf niet te verlagen, zullen we uiteindelijk zijn respect afdwingen. Wat dat laatste betreft zou ik zeggen: fat chance.
Een ander mogelijk argument is subtieler. De eenheid binnen de EU is wankel. Trump zou graag de verschillende lidstaten uit elkaar spelen door contacten met de afzonderlijke staatshoofden. Een manier om de Europese solidariteit te verstevigen is door allemaal samen af te spreken om dat ‘spel niet mee te spelen.’ Zelf zou ik zo’n houding nogal krampachtig vinden omdat ze de kwestie van het verdeelde Europa niet oplost. Mocht in Europa wel meer eensgezindheid zijn, dan zou het geen kwaad kunnen dat staatshoofden naar Washington trokken om dat eensgezinde standpunt te verdedigen.
Maar erger dan de krampachtigheid van zo’n houding is onmogelijkheid om ze in de praktijk te brengen. Die Europese regeringsleiders gáán naar Washington, en ze zullen dat blijven doen ondanks columns in De Standaard die het tegenovergestelde aanbevelen. Het is dan elementaire realpolitiek om daar zo goed en zo kwaad als het kan mee om te gaan. Als Von der Leyen geen verbod kan opleggen aan Meloni om met Trump te gaan praten, dan kan ze beter samen mét Meloni dat gesprek voorbereiden.
En er is ten derde de onberekenbaarheid van Trump, waar de experts het over eens zijn. Waar ze het niet over eens zijn is wat er zich achter die onberekenbaarheid schuilhoudt. Heeft Trump een onwrikbaar masterplan dat hij camoufleert met rookgordijnen, blufpoker, schijnbewegingen, intimidatie, scheldpartijen en beloften? In dat geval zal de diplomatieke strategie van de Europese landen niet veel verschil maken voor het eindresultaat.
Of is Trump een zakenman met enkele naïeve ideeën over de nationale en internationale politiek, iemand die zijn beleid afstemt op wat hij het laatst gehoord heeft van een vleier in de buurt? In het laatste geval heb ik er geen bezwaar tegen dat zich bij die vleiers ook enkele Europese staatshoofden bevinden, op voorwaarde dat ze zelf wél over een masterplan beschikken waar principes en compromissen zich in evenwicht houden.
U hebt klaarblijkelijk veel deugd aan het uitschrijven van uw bedenkingen bij de actualiteit en bij duiding uit de kranten, u neemt er de ruimte voor. Zoals beloofd bij uw reactie op mijn profiel op Facebook heb ik de reactie op de opinietekst van professor Hendrik Vos gelezen. Daar heb ik het bij gehouden. Ik ben niet onder de indruk. Blijkbaar glijdt een pleidooi voor rechtschapenheid, eerbaarheid, beleefdheid (in de hoge regionen!) en fatsoen bij u van het vel als druppels van een eend? U gaat dus voor het goedkeuren van de staatsleiders met profiel van kontlikkers? Is dat al het eergevoel dat u bezit? De redenering van Hendrik Vos is toch waterdicht: de missie van de betrokken staatshoofden naar de Amerikaanse trol die het Oval Office heeft bezet, heeft helemaal niets opgeleverd. Niets dan verlies aan waardigheid en geloofwaardigheid voor de eigen achterban.
BeantwoordenVerwijderenIk hoopte bij het lezen van de eerste regels dat u tenminste de argumenten en denklijn beter zou begrijpen, zoals wij dat doen, als u Vos al jaren las, of zijn boek In Europa had bestudeerd. Naar het einde van uw badinerende alinea toe was die hoop al sterk gekrompen. En nog meer na snel de eerste regels van de tweede paragraaf te lezen. Hoe kan iemand zo weinig affiniteit met de Mensenrechten hebben? Zo een anker van ons model, van ons geluk en onze veiligheid? Hoe kunt u de mensenrechten zodanig als banale eieren op een marktje in de balans leggen, "zijn we voor of tegen, dames en heren?".
Het spijt me oprecht. Na een eerste kennismaking vorige week had ik veel meer verwacht van deze blogs. Lentegroet.
Stef C. Hublou Sofrian
Bedankt voor uw reactie. We zullen nog vaak van mening verschillen, u moet daarover geen spijt voelen. Ik weet niet of u voldoende gelet hebt op de eerste zin van mijn 3de en van mijn 4de alinea. ' Eigenlijk heeft ook Vos een redelijk standpunt' en 'Maar zou Vos zijn standpunt niet eens wat beter uitwerken?' Maar ik verschil inderdaad van mening. De VS is een oude bondgenoot van Europa. Aan het hoofd staat nu een leider die zwak scoort op eerbaarheid en beleefdheid en, wat erger is, erg vijandig staat tegenover het Europese samenwerkingsproject. Dat betekent niet dat we, meegesleept door een polemische stijl, moeten voorstellen om de diplomatieke betrekkingen op te blazen (zoals de vicepresident toegang weigeren). Wat ik verder ook over Starmer, Macron en Meloni moge denken, ze hebben gelijk als ze proberen de VS in het Westerse kamp te houden. Over de mensenrechten schreef ik hier een stukje. https://philippeclerick.blogspot.com/2022/01/elchardus-en-de-mensenrechten.html
VerwijderenVriendelijke groet, Philippe Clerick